Ärsyttääkö Black Friday? Perjantaina vietetään myös aivan toisenlaista päivää

Perjantaina 26.11. vietetään niin tarjouspäivä Black Fridayta kuin Luonto-Liiton lanseeraamaa Älä osta mitään -päivää.

Tällä viikolla vietetään niin sanottua Black Weekiä, jonka tunnetuin alepäivä on perjantaina 26.11. vietettävä Black Friday. Luonto-Liitto muistuttaa toisesta vaihtoehdosta.

Liiton järjestämää Älä osta mitään -päivää on vietetty vuodesta 1993 asti Black Fridayn tavoin aina marraskuun neljäntenä perjantaina. Päivällä pyritään suitsimaan kulutushysteriaa. Esimerkiksi Prisman kyselyyn vastanneista moni kertoi kokevansa Black Fridayn ärsyttävimpänä puolena kannustamisen turhaan kulutukseen.

Luonto-Liitto kertoo tiedotteessa kampanjan sanoman olevan ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin heinäkuun lopussa, mutta kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n mukaan suomalaiset kuluttavat oman osansa maailman luonnonvaroista nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Vuonna 2021 suomalaisten laskennallinen ylikulutuspäivä oli 10. huhtikuuta. Sitä, millainen vaikutus koronapandemialla on suomalaisten ylikulutuspäivään, ei vielä tiedetä.

WWF:n vinkkejä ylikulutuksen vähentämiseen ovat muun muassa kasvisruoan valitseminen eläinperäisen ruoan sijaan, joukkoliikenteen suosiminen sekä esimerkiksi kulutuksen pohtiminen. Tarvitsetko oikeasti tavaraa, jonka haluat, tai voisiko sen vuokrata tai lainata? Uuden ostamisen sijaan rikkinäisen tavaran tai vaatteen voi kenties korjata.

Myös sähkösopimuksen vaihtaminen tuuli- tai aurinkovoimaan sekä kodin hukkaneliöiden välttäminen ovat WWF:n suosittelemia keinoja.

Luonnonvarojen ylikulutusta pohdittiin taannoin myös Viiden jälkeen -ohjelmassa:

Sinkkujen päivää vietetään kaikkialla, mutta kuinka tarpeellinen se on ylikulutuksen aikana? 8:25
Sinkkujen päivää vietetään kaikkialla, mutta kuinka tarpeellinen se on ylikulutuksen aikana? Katso koko haastattelu videolta.

Lähteet: Luonto-Liitto, WWF

Lue myös:

    Uusimmat