Mainos

Jääkiekko löytyy NHL:n tuoreen suomalaisen kärkivarauksen DNA:sta, edessä valoisa tulevaisuus – "Todella arvokas pelaaja"

1:28
Pääkuvan videolla Ville Heinolan mietteitä NHL-varauksesta.

NHL:ään varattu suomalaispuolustaja Ville Heinola saattaa olla suuremmalle yleisölle vielä hieman tuntemattomampi nimi. Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kuvailee Heinolaa luontaiseksi pallopelaajaksi, joka peliälyllään tekee omasta pelaamisestaan helpompaa.

18-vuotias Heinola edustaa SM-liigassa pelaavaa Lukkoa. Nuori puolustaja teki ensimmäiset luistimen piirtonsa liigakaukaloihin päättyneellä kaudella erittäin mallikkaasti. Vyölle kertyi 34 ottelua ja 14 tehopistettä. Lisäksi Heinolan kaulaa koristaa myös vuodenvaihteessa voitettu alle 20-vuotiaiden MM-kultamitali. Lukon toimistolla ollaan nuoren puolustajalupauksen peliotteisiin enemmän kuin tyytyväisiä.

– Hän pärjäsi oikein hyvin. Pitää muistaa, että se oli ensimmäinen kausi ja hän on nuori poika. Oli ihan selkeästi vähintäänkin meidän pakiston kärkinelikossa koko kauden heti ensimmäisestä pelistä lähtien. Sitä kautta vastuuta tuli paljon. Pelasi ylivoimaa, alivoimaa ja kaikkia tilanteita, mitä pidemmälle kausi meni. Oikein tyytyväisiä ollaan, miten hän pelasi. Oli todella arvokas pelaaja meille, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kehuu Heinolan otteita MTV Urheilulle.

Mainiot peliesitykset nostivat suomalaispuolustajan osakkeita myös NHL:n kykyjenetsijöiden silmissä. Heinola varattiin NHL-varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella varausvuorolla 20 Winnipeg Jetsin joukkueeseen. Heinola on takuuvarmasti yksi ikäluokkansa lupaavimmista puolustajista, mutta millaisen pelaajan Winnipeg Heinolasta oikein saa?

– Heinola on nimenomaan luontainen pallopelaaja. Hän on parhaimmillaan pelaamaan peliä. Pelisilmä, tilanteiden ratkaisukyky, miten hän pelaa minkäkin tilanteen. Siinä hän on parhaimmillaan, pelin lukemisessa, Sahlstedt kuvailee Heinolaa.

– Pitää muistaa, että hän on vielä fyysisesti kohtalaisen raakile. Ei hän ole vahvimmasta päästä, mutta se, miten hän pystyy lukemaan tilanteet ja voittamaan ne itsensä ja joukkueen eduksi, on selkeä vahvuus, Sahlstedt jatkaa.

Vaikka nuoren Heinolan fyysiset ominaisuudet eivät ole vielä aivan huippuluokkaa, on Sahlstedtilla selkeä näkemys Heinolan vahvuuksista. Kunhan Heinola saa varteensa lisää voimaa, on nuori puolustaja jäällä erittäin liukas ja nopea liikkeissään myös miesten peleissä.

– Luistelu tulee olemaan hänen vahvuutensa tulevaisuudessa. Hän on nyt jo aika hyvä luistelemaan ja käyttämään terää. Kun saa tuohon muutaman kesän treeniä alle, hänen luistelunsa tulee olemaan todella hyvää. Pitää vain odottaa ja malttaa, että saa sitä jerkkua reisiin. Tulevaisuudessa hän tulee olemaan erinomainen luistelija, Sahlstedt vakuuttaa.

Kuten monilla muillakin nuorilla pelaajilla, myös Heinolan suurimmat kehityskohteet koostuvat fyysisistä ominaisuuksista. Heinolan pelillinen tekeminen on jo erittäin hyvällä tasolla, mutta myös yleispelaaminen tulee kehittymään fysiikan ja voiman kehittyessä.

– Peli hänellä on DNA:ssaan. Ei hän sitä peliä paranna, hän pelaa, miten pelaa. Tietenkin kokemuksen ja rutiinin kautta tulee tiettyä parannusta. Suurin kehityskohde on vielä voimatasoissa ja kaikki kuntoon, voimaan, ketteryyteen ja nopeuteen liittyvä. Kun ne paranevat, hänen luistelu, laukaus, kestävyys ja kamppailuvoimakin paranevat. Niitä kehittämällä pelin kaikki osa-alueetkin paranevat.

Heinola pelaa ainakin vielä ensi kaudella suurella todennäköisyydellä Lukon paidassa. Joukkueen puolustus on vahvistunut viime kaudesta, mutta Heinolalle kaavaillaan suurta roolia raumalaisten siniviivalla. Loppujen lopuksi peliaika ja vastuu ovat kuitenkin kiinni nuorukaisen omista peliesityksistä.

– Lähtökohtaisesti uskon, että meillä on vähän kovempi pakisto kuin viime vuonna. Siitä huolimatta pitää muistaa, että Ville on taas vuoden vanhempi ja yksi kesä enemmän harjoittelua. Nuorenkin pelaajan pitää ansaita jokainen minuutti, mutta jos ihmeellisyyksiä ei tapahdu, hän varmasti pystyy ottamaan itselleen tosi ison ruudun meidän joukkueessa, Sahlstedt ennakoi. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja