HUSin lääkärit muistuttavat HPV-rokotteen turvallisuudesta – kumoavat somessa esitetyn väärän tiedon: "Kehotan kaikkia suhtautumaan sosiaalisessa mediassa leviävään tietoon kriittisesti"

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa joka vuosi 150–160 naista 0:26
Katso myös: Videolla lisää kohdunkaulan syövästä.

HUSin lääkärit muistuttavat, ettei tutkimustieto tue väitteitä HPV-rokotteen väitetyistä seurauksista.

Sosiaalisessa mediassa marraskuun lopulla levinnyt video HPV- eli papilloomavirusrokotteen haitoista esittää väärää ja jopa vaarallista tietoa, muistuttaa HUS tiedotteessaan.

Mikä HPV-rokote? HPV-rokote saatiin osaksi Suomen kansallista rokotusohjelmaa yli 15 vuoden huolellisen tutkimuksen jälkeen. Rokotteen saavat maksutta kaikki 10–12-vuotiaat eli 5.–6. luokilla olevat koululaiset. Tyttöjen rokotukset aloitettiin vuonna 2013 ja poikien tänä vuonna.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan papilloomavirusrokote estää HPV-infektion ja sitä kautta kohdunkaulan syövän sekä sen esiasteiden kehittymisen. HUSista kerrotaan, että poikien rokottamisella voidaan puolestaan ehkäistä peniksen, peräaukon sekä nielurisan ja muiden pään ja kaulan alueen syöpien kehittymistä. HPV-rokote on nykyisin kymmenien maiden rokoteohjelmissa, ja jo 300 miljoonaa nuorta on sen saanut.

– Jotta rokote hyväksytään kansalliseen rokoteohjelmaan, sen tehosta ja turvallisuudesta täytyy olla todella hyvä ja vakuuttava tieteellinen näyttö. Uusia rokotteita verrataan aina jo käytössä oleviin muihin rokotteisiin, HUSin Ruoholahden naistentautien poliklinikan ja kolposkopiayksikön osastonylilääkäri Pekka Nieminen kertoo tiedotteessa.

Somessa leviää väärää tietoa

HUSissa onkin huolestuttu siitä, että sosiaalisessa mediassa on levitetty väärää informaatiota koskien HPV-rokotteen seurauksia. Väitteiden mukaan rokote  esimerkiksi lisäisi kohdunkaulan syöpien esiintyvyyttä. HPV-rokotteen seuraksiin on väitetty lukeutuvan myös keskenmenot, autoimmuunitaudin puhkeaminen ja jopa kuolema.

HUS kumoaa väitteet ja muistuttaa, että tutkimuksissa HPV-rokotteen on nimenomaan osoitettu vähentävän erittäin merkittävästi kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä väestössä ja hävittävän syövän esiasteet lähes kokonaan.

– Lisäksi on luotettavasti osoitettu, etteivät HPV-rokotteet lisää riskiä autoimmuunitauteihin, raskauskomplikaatioihin tai POTS- ja ME/CFS-oireyhtymiin. Euroopan Lääkevirasto EMA on todennut, ettei syy-seurausyhteyttä näiden tapausten ja HPV-rokotteen kesken pystytä osoittamaan, Nieminen sanoo.

"Kehotan kaikkia suhtautumaan sosiaalisessa mediassa leviävään tietoon kriittisesti"

Monissa esimerkkitapauksissa, joissa oireiden on väitetty johtuvan rokotteesta, on voinut olla kyse siitä, että tapahtumilla on saattanut olla ajallinen yhteys. HUSin Hyvinkään sairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Maija Jakobsson huomauttaa kuitenkin, että tutkimustiedon mukaan samanlaisia tapahtumia ja oireita esiintyy yhtäläisesti sekä rokotetuilla että rokottamattomilla nuorilla.

– Ei voida siis mitenkään sanoa, että syy olisi HPV-rokotteessa. Kehotan kaikkia suhtautumaan sosiaalisessa mediassa leviävään tietoon kriittisesti.

HPV-infektiolla karut seuraukset

Kohdunkaulan syöpä ja monet muut syövät voivat syntyä HPV-infektion seurauksena. Papilloomavirus aiheuttaa tutkimusten mukaan kahdeksan prosenttia kaikista naisten ja 1–2 prosenttia miesten syöpäsairauksista. HPV-infektioiden määrä väestössä on moninkertaistunut viime vuosikymmeninä. 

Nuoret voivat saada infektion hyvin nopeasti seksielämän alettua ja monet iän myötä jopa useampaan kertaan. HPV-rokotteen tarkoituksena onkin estää infektion aiheuttamien syöpien ja niiden esiasteiden kehittymistä.

Kohdunkaulan syöpä on maailman mittakaavassa naisten toiseksi yleisin syöpä, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Suomalaisista naisista viisi tuhannesta sairastuu elämänsä aikana kohdunkaulan syöpään. Syöpä on yleisin 35–40-vuotiailla naisilla, ja kohdunkaulan syövän esiasteen saa noin 10 prosenttia naisista. Esiasteita hoidetaan Suomessa vuosittain noin 3000. Esiasteiden hoito saattaa lisätä riskiä ennenaikaiseen synnytykseen seuraavissa raskauksissa. 

Seulonnat vähentäneet kohdunkaulan syöpiä

1960-luvulla Suomessa aloitetuilla naisten kohdunkaulan syövän seulonnoilla on Suomessa saatu vähennettyä kohdunkaulan syöpiä jopa tuhannesta nykyiseen 160 tapaukseen vuodessa.

Kohdunkaulan syöpä on alussa salakavalan oireeton, joten seulonnoissa on tärkeä käydä. Pidemmälle edenneessä syövässä oireina voi ilmetä esimerkiksi alavatsa- tai selkäkipua, alaraajojen turvotusta ja veritulppia sekä virtsateiden tukkeutumista tai suolen toiminnan häiriöitä, kertoo Kaikki syövästä -sivusto.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: HUS, Kaikki syövästä

Lue myös:

    Uusimmat