Ilmainen HPV-rokote ehkäisee syöpää tehokkaasti – ”Miksi ihmeessä vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiansa?”

0:26

Suomessa jokainen 11–12-vuotias tyttö on oikeutettu ilmaiseen, kohdunkaulan syövältä suojaavaan HPV-rokotteeseen. Kuitenkin koko maassa vajaa kolmannes, joissakin kunnissa jopa 90 prosenttia, tytöistä jättää rokotteen ottamatta. Erikoislääkärin mielestä on järjetöntä jättää tutkitusti tehokas ja turvallinen rokote hyllyyn.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä HPV- eli papilloomavirusrokote on ollut Suomessa kansallisessa rokotusohjelmassa nyt neljä vuotta. Sen saavat ilmaiseksi kaikki 11–12-vuotiaat tytöt – tai saisivat, jos kaikki vanhemmat antaisivat lastensa ottaa sen.

– Tällä hetkellä HPV-rokotteen ottaa Suomessa vain noin 70 prosenttia tytöistä, dosentti ja osastonylilääkäri Pekka Nieminen HYKSin Naistenklinikalta pahoittelee.

Alkuun on syytä kertoa, että HPV- eli papilloomavirus on tavattoman yleinen. Melkein jokainen, niin nainen kuin mieskin, saa sen jossakin vaiheessa elämäänsä. HPV-infektio on myös välttämätön kohdunkaulan syövän synnylle. Ilman sitä tauti ei voi kehittyä.

HPV-rokotuksen teho perustuu siihen, että se ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttaman infektion. Kun infektiota ei tule, ei ala kehittyä myöskään solumuutoksia eli kohdunkaulan syövän esiasteita, jotka joillakin naisilla johtaisivat itse syöpään.

– Rokotteella ehkäistään syövän syntyprosessi, Nieminen tiivistää.

Jotta HPV-rokote toimii, se pitää saada ennen kuin on saanut ensimmäistäkään HPV-infektiota. Infektion jälkeen rokotteesta ei ole mitään hyötyä, sillä se ei paranna jo olemassa olevaa tautia.

– Tutkimusten perusteella tiedetään, että 50 prosenttia naisista on infektoitunut jollakin yli kahdestasadasta HPV-viruksesta jo kahden vuoden sisällä siitä, kun he ovat aloittaneet sukupuolielämän. Infektio tarttuu siis aikaisin ja hyvin hanakasti.

HPV-rokotetta annetaan juuri 11–12-vuotiaille tytöille siksi, että heistä valtaosa ei ole vielä ehtinyt aloittaa sukupuolielämää eikä siten saada infektiota.

”Miksi ihmeessä vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiansa?”

Koska HPV-rokotetta on annettu vasta vähän aikaa ja papa-seulonnat aloitetaan pääasiassa vasta 30-vuotiaana eli samaan aikaan, kun kohdunkaulan syövässä on ensimmäinen sairastumispiikki, menee vielä kymmenisen vuotta ennen kuin rokotteen vaikutukset aletaan nähdä Suomessa.

– Tämä on vähän kuin kasvattaisi metsää, jossa hyvin istutetuista taimista korjataan sato 30 vuoden kuluttua; kun nyt rokotamme, niin muutamien vuosikymmenien kuluttua kohdunkaulan syöpä alkaa hävitä, Nieminen selittää.

Siihen asti terveydenhuollon ainoa keino estää syöpään sairastumisia on jatkaa seulontoja.

– Tulevaisuuden kannalta pitää myös huolehtia, että tytöt todella osallistuvat HPV-rokottamiseen. Tällä hetkellä minua huolestuttaa alhainen rokotekattavuus. Meillä on mainio ja erittäin turvallinen rokote tarjolla, joten miksi ihmeessä vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiansa?  

THL:n sivuilla olevassa rokotekartassa näkyy, kuinka kattavasti tytöt rokotetaan HPV:tä vastaan eri puolilla Suomea.

– Tietyissä kunnissa Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjanlahden rannikolla rokoteprosentti on hyvin alhainen, parikymmentä tai jopa vain kymmenen prosenttia. Joissakin kunnissa kattavuus taas on erittäin hyvä, 80–90 prosenttia tai enemmän. Tyttöjen tasa-arvon kannalta rokotekattavuus pitäisi saada nousuun.

Pojatkin voisivat saada rokotteen?

Jos HPV-rokotteen saisi koko maassa 80–85 prosenttia tytöistä, alkaisi kehittyä niin sanottu laumasuoja.

– Se tarkoittaa, että viruksen kierto eli siirtyminen ihmisestä toiseen vähenee niin paljon, että infektioriski pienenee ratkaisevasti. Tällöin nekin ihmiset, jotka eivät ota rokotetta, alkavat saada suojaa, Nieminen selittää.

– Suomessa meillä on kokonaisuudessaan niin surkea HPV-rokotekattavuus, että sillä emme ikinä saavuta laumasuojaa.

Muun muassa tästä syystä Nieminen on mukana THL:n työryhmässä, jossa valmistellaan esitystä HPV-rokotteen laajentamisesta pojille.

– Vaikka rokotekattavuus pysyisi tytöillä 70 prosentissa, niin jos sen lisäksi vaikka puolet pojista saataisiin rokotettua, laumasuoja alkaisi syntyä, Nieminen selittää.

Rokotteen laajentamisella poikiin olisi toinenkin hyöty.

– Papilloomavirus aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi muitakin syöpiä, myös pojilla. Niitä ovat esimerkiksi anaali- ja penissyöpä, nielurisasyöpä, pari muuta pään ja kaulan alueen syöpää sekä tytöillä emättimen ja ulkosynnyttimien alueen syövät. HPV-rokotteella näidenkin syöpien riskit alkaisivat selvästi pienentyä.

Huima pudotus vahvojen esiasteiden määrässä

Nieminen nostaa Skotlannin mainioksi esimerkiksi HPV-rokotteen tehosta. Siellä saatiin syksyllä 2017 ensimmäisen kerran oikean elämän tietoa HPV-rokotteen pitkäaikaishyödyistä.

Tyttöjen HPV-rokotukset aloitettiin Skotlannissa jo kymmenen vuotta sitten, ja nyt ensimmäiset rokotuksen saaneet tytöt ovat tulleet valtakunnalliseen seulontaikään.

– Vahvojen kohdunkaulan syövän esiasteiden määrä oli rokotetuilla skotlantilaistytöillä yksi kahdeskymmenesosa siitä, mitä se oli vuotta aikaisemmin syntyneillä tytöillä, jotka eivät olleet saaneet rokotetta.

– Tämän perusteella HPV-rokote suojaa vahvoilta esiastemuutoksilta 94–95-prosenttisesti, Nieminen sanoo.

Myös viruksen prevalenssi eli se, kuinka monelta ihmiseltä virusta löydetään, oli laskenut yhteen kahdeskymmenesosaan aikaisemmasta.

– HPV-rokotteet ovat siis erittäin hyviä ja tehokkaita.

Samaan aikaan myös rokotteiden turvallisuudesta on tullut paljon tietoa.

– Nyt on ihan pomminvarmasti selvitetty, että HPV-rokotteet eivät aiheuta autoimmuunitauteja tai raskausongelmia tai nosta riskiä ylipäätään mihinkään tautiin. Ne ovat tutkitusti hyvin turvallisia, Nieminen sanoo.

– Ainoa haitta, mitä rokotuksesta voi tulla, on käden kipeytyminen vähäksi aikaa pistoskohdasta tai jokin muu ohimenevä paikallisreaktio.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja