Maailman toiseksi yleisin naisten syöpä voitaisiin selättää vuoteen 2100 mennessä – näin se olisi mahdollista

0:26
Videolla kerrotaan, miksi jokaisen naisen tulisi käydä kohdunkaulan syövän seulonnoissa.

Australialaisjohtoinen tutkimus osoittaa, että kohdunkaulan syöpää vastaan on mahdollista taistella olemassaolevin keinoin. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa brittilehti The Guardian sekä yhdysvaltalainen uutiskanava CBS News.

Kohdunkaulan syöpä maailmanlaajuisesti yleisin ja Suomessa kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä, johon sairastutaan tavallisesti nuorena. Maailmanlaajuisesti sairaus tappaa vuosittain yli 300 000 naista.

The Lancet Oncology -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus osoittaa, että kuolemat voitaisiin välttää rokotekattavuuden parantamisella ja seulonnoilla.

Papilloomavirusrokote, eli HPV-rokote, ehkäisee papilloomavirusten aiheuttamia sairauksia. Pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva HPV-papilloomavirus on kohdunkaulan syövän keskeisin taustatekijä. Suomessa rokotteen saavat maksutta 11–12-vuotiaat tytöt, mutta vain noin 70 prosenttia tytöistä ottaa HPV-rokoteenTerveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa HPV-rokotetta myös osaksi poikien rokotusohjelmaa. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan rikkaissa maissa, kuten Suomessa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa kohdunkaulan syöpä olisi mahdollista tuhota ennen vuotta 2060. Jotta tähän päästään, on yhä useampien otettava HPV-rokote ja osallistuttava kohdunkaulan syövän seulontoihin, niin sanottuihin papakokeisiin.

Surkein tilanne on matalan inhimillisen kehityksen indeksin maissa, kuten Kiinassa, Meksikossa, Brasiliassa ja Intiassa. Monissa näistä maista ei ole vielä nähtävissä merkittäviä hankkeita HPV-rokotuksen ja kohdunkaulan seulonnan tukemiseksi, huomauttaa The Guardian.

Ennaltaehkäisy voisi pelastaa miljoonat naiset

Mikäli kohdunkaulan syövän tärkeimmän taustatekijän, HPV-papilloomaviruksen, leviämiseen ei puututa, arvioivat tutkijat, että seuraavan 50 vuoden aikana kohdunkaulan syöpään sairastuu 44,4 miljoonaa naista.

Jos kohdunkaulan syöpää ennaltaehkäiseviin toimiin ryhdytään matala- ja keskituloisissa maissa, voitaisiin samassa ajassa ehkäistä 13,4 miljoonaa syöpää, tutkijat laskevat.

Tutkijat ennustavat lisäksi, että mikäli kaikki naiset osallistuisivat kohdunkaulan syövän seulontoihin vähintään kahdesti elämässään, seuraavan 50 vuoden aikana voitaisiin ehkäistä jopa 5,8 miljoonaa syöpätapausta.

Yhteenlaskettuna luvut tarkoittavat, että rokotteilla ja seulonnoilla voitaisiin vähentää kohdunkaulan syöpää niin, että vuonna 2100 tautiin sairastuisi suurimmassa osassa maailmaa alle neljä naista sadastatuhannesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja