Tutkimus: HPV-rokote ei tee tytöistä seksuaalisesti aktiivisempia

Vanhempien huoli HPV-rokotteesta näyttää olevan turha. Yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että kohdunkaulansyöpää ehkäisevällä HPV-rokotteella ei ole yhteyttä lisääntyneeseen seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Papilloomaviruksen eri muotoja ja niiden aiheuttamia haittoja vastaan kehitetty HPV-rokote on markkinoilla monessa maassa. Nuorille tytöille ja naisille suunnatun rokotteen on pelätty lisäävän nuorten seksuaalista aktiivisuutta. Huoli näyttää kuitenkin turhalta uuden yhdysvaltalaistutkimuksen valossa.

The American Journal of Preventive Medicine -julkaisussa esitelty tutkimus osoittaa, että HPV-rokotetut tytöt eivät ole sen seksuaalisesti aktiivisempia kuin rokottamattomat tytöt, eikä heillä on rokottamattomia tyttöjä enemmän seksikumppaneita. Tutkimus osoittaa myös, että seksuaalisesti aktiivisista tytöistä ne, jotka olivat saaneet rokotuksen, käyttivät kondomia rokottamattomia tyttöjä todennäköisemmin.

– Tämä on kaikki alustavaa tietoa, mutta HPV-rokotuksen ja seksuaalisen riskin välillä ei havaittu riskiä, tutkimuksen johtaja Nicole C. Liddon sanoo.

– Tutkimuksen pitäisi jollakin tasolla rauhoittaa niitä huolia, joiden mukaan HPV-rokotus lisäisi seksuaalista aktiivisuutta, Liddon sanoo.

Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen osallistui vuosina 2007-2008 1243 15-24-vuotiaita tyttöä. Tutkijoiden mukaan vuoden 2008 loppuun mennessä 30 prosenttia 15-19-vuotiaista tytöistä ja 16 prosenttia 20-24-vuotiaista naisista oli ottanut ainakin yhden HPC-rokotteen. HPV-virusta kantaa 25 prosenttia 14-19-vuotiaista tytöistä ja 45 prosenttia 20-24-vuotiaista tytöistä.

Suomessa HPV-rokote ei kuulu viralliseen rokotusohjelmaan.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock, Yuri Arcus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja