Mainos

Helvetin enkeleiden entinen sihteeri: Tästä syystä kiinnostuin kerhosta

Helvetin enkeleiden oikeudenkäynnissä Espoossa kuultiin tänään Helsingin kerhon entistä sihteeriä.

12 vuotta kerhon sihteerinä toiminut mies kertoo, että hän itse kiinnostui aikanaan kerhosta, koska sen kanssa pääsi matkustelemaan.

– Ympäri maailman on samanhenkisiä ihmisiä, kerholta voi saada yösijan, siellä on ruokaa, siellä on kaljaa, mies luetteli.

– Kerhossa on hirveän korkea moraali. Luottamus on tärkeä. En haluaisi olla tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, jotka valehtelevat tai puukottavat selkään.

Hierarkiset suhteet

Entinen sihteeri kiistää, että kerhossa olisi käskyvaltasuhteita.

– Mitään sääntöjä ei ollut, kaikki on ollut vapaaehtoista.

Poliisin esitutkinnan mukaan Helvetin enkeleiden täysjäseneksi pyrkivät täytyy olla ainakin vuoden verran kokelaana.

Nämä prospect ja hang-around jäsenet ovat vailla itsenäistä päätäntävaltaa ja ryhmän asioissa täysjäsenillä on mahdollisuus päättää kaikista alempiarvoisia koskevista asioista.

Oikeudessa kuullun sihteerin mukaan juhlien aikaan hang-around ja prospectit hoitavat luonnollisesti enemmän järjestelyjä ja juoksevia asioita sillä aikaa, kun isännät edustavat.

– Ei ole esimies-alaissuhteita. Jokainen tulee sinne vapaaehtoisesti. Ei ole mitään sanktioita, minullakin on sormet ja tatuoinnit tallella, mies kertoo.

Väijyn rooli

Entinen sihteeri selvitti myös niin sanotun väijyn eli kerholla vuorollaan päivystävän jäsenen roolia. Perustehtävät käyvät miehen mukaan ilmi poliisin takavarikoimasta väijylistasta.

– Siellä on pakko jonkun siivota ja imuroida. Se on myös paloturvallisuuskysymys, koska siellä on moottoripyöriä.

Syyttäjän mukaan kyse on kerhotilan vartiointitehtävästä. Väijy liittyy rikollisryhmän toimintaan ja edistää ryhmän rikollisia tavoitteita.

Poliisin mukaan väijy kykenee tarvittaessa kutsumaan ryhmän koolle ja myös jäsenet tavoittavat väijyn ympäri vuorokauden. Kokoontumistilaa ei saa jättää tyhjäksi.

Helvetin enkelien entinen sihteeri kertoo itse jättäneensä väijyvuoroja väliin perhesyistä. Niistä ei ole seurannut rangaistuksia.

Kerhosta eroaminen

Mies toimi viime vuoteen saakka Helvetin enkeleiden Espoon Nöykkiössä toimivan Hellsinki-Finland-alaosaston sihteerinä, mutta on nyt siirtynyt Helvetin enkeleiden Nomads Finlandin jäseneksi.

– Kerhosta eroamiseen ei liittynyt mitään dramatiikkaa. Ympäri Eurooppaa pidimme hauskaa ja he toivottivat hyvää jatkoa ja nähdään. Moottoripyöräilyä harrastan edelleen.

Oikeudessa kuultu Helvetin enkelien jäsen on sitä mieltä, että poliisi kohtelee heitä eriarvoisesti, toisen luokan kansalaisina.

Hänen mukaansa poliisi pysäyttää lähes aina liiveihin pukeutuneet jäsenet maantiellä ja perheellisten jäsenten koteihin tehdään kotietsintöjä mellakkavarusteissa.

Ampuma- ja teräaseet

Poliisin kotietsinnässä alkuvuonna kerhotiloista löytyi kymmeniä ampuma- ja teräaseita. Entinen sihteeri kiistää, että aseet, puukot tai veitset liittyisivät Helvetin enkeleiden toimintaan.

– Ne on saatu lahjaksi, puukot ovat ihmisten henkilökohtaisista kokoelmista ja veitsellä leikataan leipää.

Hän kiisti myös poliisin löytämän salakapakan tuovan kerholle laitonta taloudellista hyötyä.

Espoon käräjäoikeudessa alkoi viime tiistaina laaja Helvetin enkeleitä koskeva oikeudenkäynti.

Syytteessä on Helvetin enkeleiden Helsingin ja Lappeenrannan alaostojen jäseniä. Valtaosaa syytetään osallistumisesta rikollisryhmän toimintaan. Niin sanottu jengisyyte on kiistetty jyrkästi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.