Helsingin kaupunki tutki lounasruokaloiden salaattien laadun – tässä tulos

Helsingin kaupungin ympäristökeskus otti selvää, voivatko lounasruokaloiden salaatit aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus selvitti lounaspöydissä tarjolla olevien vihersalaattien ja raasteiden laatua vuosien 2010 ja 2013 aikana. Kasviksiin liittyvät ruokamyrkytykset ovat lisääntyneet viime vuosien aikana, joten Helsingin kaupungin projektilla haluttiin selvittää ruokamyrkytysbakteerien esiintymistä valmiissa tuotteissa. Näytteenotto keskitettiin henkilöstöravintoloihin, joissa salaatit ja raasteet olivat tarjolla salaattipöydässä. Lisäksi näytteitä haettiin laitoskeittiöistä, kuten kouluista, päiväkodeista ja sairaaloista. Valmistuslaitoksia oli projektissa mukana kaksi. Selvityksessä ilmeni, että salaattien hygieeninen laatu on hyvällä mallilla.

Mikrobiologisia näytteitä otettiin kahden vuoden aikana yhteensä 523 kappaletta, joista 427 näytettä ravintoloista, 61 laitoskeittiöistä ja 35 näytettä valmistuslaitoksista. Näytteeksi otettiin pääasiassa lounaspöydässä tarjolla olevia vihersalaatteja sekä porkkanaraastetta ja muita vihannesraasteita.

Suurin osa näytteistä laadultaan hyviä

Kaikista tutkituista näytteistä 96 prosenttia oli hygieeniseltä laadultaan hyviä, 3 prosenttia oli välttäviä ja 1 prosentti huonoja. Yksi välttäväksi arvioiduista tuotteista oli otettu valmistuslaitoksesta, muut välttävät ja huonot ravintoloista ja laitoskeittiöistä. Välttäväksi ja huonoksi arvioidut tuotteet olivat vihersalaatteja tai salaattisekoituksia ja laadun heikentymisen syy oli kohonnut Bacillus cereus -pitoisuus. Kaikki uusintanäytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Näytteenottovuosien välillä ei ollut suurta eroa salaattien laadussa.

Yhdessäkään näytteessä ei havaittu ruokamyrkytyksiä aiheuttavia Yersinia pseudotuberculosis -, Listeria monocytogenes - tai salmonellabakteereja.

Salaattien ja raasteiden hygieeninen laatu todettiin projektin perusteella varsin hyväksi. Salaattien raaka-aineiden laatu ja tuotteiden huolellinen käsittely varmistavat, että ruokamyrkytysriski pysyy vähäisenä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat