Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ruokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajat

parapähkinä
Parapähkinöiden sisältämä seleeni voi liikaa käytettynä aiheuttaa myrkytyksen.Shutterstock
Julkaistu 18.06.2025 10:32
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeiden tuoreimmat muutokset koskevat parapähkinöitä, ostereita ja kovia juustoja. 

Ruokavirasto antaa ajankohtaista tietoa elintarvikkeiden turvallisesta käytöstä, ja lista sai hiljattain täydennystä.

Parapähkinöiden käyttöä suositellaan rajoittamaan sen seleenipitoisuuden vuoksi. 

– Säännöllisesti ja runsaasti käytettynä tämä voi johtaa seleenin liikasaantiin, Ruokaviraston tiedotteessa kerrotaan. 

Ruokaviraston suosittelema määrä on aikuisille 2–3 parapähkinää päivässä. Pienille lapsille parapähkinää ei suositella syötäväksi lainkaan. 4–10-vuotiaille suositus on korkeintaan yksi pähkinä päivässä, ja sitä vanhemmille lapsille korkeintaan kaksi. 

Seleeni on hivenaine, joka toimii elimistössä antioksidanttina. Sen liiallinen saanti on kuitenkin elimistölle myrkyllistä. 

Lue myös: Muista tärkeä asia, jos ostat nyt pakastemarjoja

Ei enää raakoja ostereita

Ruokavirasto suosittelee myös ostereiden kuumentamista ennen käyttöä. 

– Osterit kuumennetaan vähintään 90 asteen lämpötilaan vähintään 2 minuutin ajaksi, tiedotteessa kerrotaan.

Raa’at osterit ovat aiheuttaneet ruokamyrkytysepidemioita Suomessa toistuvasti, ja kuumentamalla pyritään vähentämään ruokamyrkytysriskiä. 

Lue myös: Nyt tuli Ruokaviraston linjaus korvasienistä

Parmesaani sopii käytettäväksi sellaisenaan

Erittäin kovia pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja, kuten Parmigiano Reggianoa ja Grana Padanoa, voidaan syödä sellaisenaan. Raskaana olevien, vanhusten, lasten ja heikentyneen vastustuskyvyn omaavien tulisi syödä muita pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja vain kuumennettuna. 

Kuumennussuositus on annettu siksi, että juustot voivat aiheuttaa näille ryhmille muun muassa listeria-, salmonella- ja kampylobakteeririskin. 

Lue myös: Älä unohda käsienpesua mökillä – norovirus leviää salakavalasti luonnossakin

"Suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista"

Pääsääntöisesti suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista, Ruokavirasto vakuuttaa. 

Mahdollisia vaaratekijöitä voi kuitenkin aiheutua muun muassa mikrobeista ja ympäristösaasteista. Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeet antavat lisätietoja ruokien käytöstä, käsittelystä ja mahdollisista rajoituksista. 

Lue myös: Varoitus ruokaväärennöksistä! Voivat olla jopa myrkyllisiä – listalla olutta, lihaa ja juustoakin

Katso myös: Söisitkö koiranputkea tai nokkosta? Moni villiyrtti sopii ruokapöytäänkin

6:20imgViiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin villiyrtteihin.

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavirasto