Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajat

Parapähkinöiden sisältämä seleeni voi liikaa käytettynä aiheuttaa myrkytyksen.
Parapähkinöiden sisältämä seleeni voi liikaa käytettynä aiheuttaa myrkytyksen.Shutterstock
Julkaistu 18.06.2025 10:32
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeiden tuoreimmat muutokset koskevat parapähkinöitä, ostereita ja kovia juustoja. 

Ruokavirasto antaa ajankohtaista tietoa elintarvikkeiden turvallisesta käytöstä, ja lista sai hiljattain täydennystä.

Parapähkinöiden käyttöä suositellaan rajoittamaan sen seleenipitoisuuden vuoksi. 

– Säännöllisesti ja runsaasti käytettynä tämä voi johtaa seleenin liikasaantiin, Ruokaviraston tiedotteessa kerrotaan. 

Ruokaviraston suosittelema määrä on aikuisille 2–3 parapähkinää päivässä. Pienille lapsille parapähkinää ei suositella syötäväksi lainkaan. 4–10-vuotiaille suositus on korkeintaan yksi pähkinä päivässä, ja sitä vanhemmille lapsille korkeintaan kaksi. 

Seleeni on hivenaine, joka toimii elimistössä antioksidanttina. Sen liiallinen saanti on kuitenkin elimistölle myrkyllistä. 

Lue myös: Muista tärkeä asia, jos ostat nyt pakastemarjoja

Ei enää raakoja ostereita

Ruokavirasto suosittelee myös ostereiden kuumentamista ennen käyttöä. 

– Osterit kuumennetaan vähintään 90 asteen lämpötilaan vähintään 2 minuutin ajaksi, tiedotteessa kerrotaan.

Raa’at osterit ovat aiheuttaneet ruokamyrkytysepidemioita Suomessa toistuvasti, ja kuumentamalla pyritään vähentämään ruokamyrkytysriskiä. 

Lue myös: Nyt tuli Ruokaviraston linjaus korvasienistä

Parmesaani sopii käytettäväksi sellaisenaan

Erittäin kovia pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja, kuten Parmigiano Reggianoa ja Grana Padanoa, voidaan syödä sellaisenaan. Raskaana olevien, vanhusten, lasten ja heikentyneen vastustuskyvyn omaavien tulisi syödä muita pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja vain kuumennettuna. 

Kuumennussuositus on annettu siksi, että juustot voivat aiheuttaa näille ryhmille muun muassa listeria-, salmonella- ja kampylobakteeririskin. 

Lue myös: Älä unohda käsienpesua mökillä – norovirus leviää salakavalasti luonnossakin

"Suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista"

Pääsääntöisesti suomalainen ruoka on puhdasta ja turvallista, Ruokavirasto vakuuttaa. 

Mahdollisia vaaratekijöitä voi kuitenkin aiheutua muun muassa mikrobeista ja ympäristösaasteista. Ruokaviraston turvallisen käytön ohjeet antavat lisätietoja ruokien käytöstä, käsittelystä ja mahdollisista rajoituksista. 

Lue myös: Varoitus ruokaväärennöksistä! Voivat olla jopa myrkyllisiä – listalla olutta, lihaa ja juustoakin

Katso myös: Söisitkö koiranputkea tai nokkosta? Moni villiyrtti sopii ruokapöytäänkin

6:20Söisitkö koiranputkea tai nokkosta? Moni villiyrtti sopii ruokapöytäänkinViiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin villiyrtteihin.

Lisää aiheesta:

Karmea löytö kuivatusta taatelista – "Eivät mitään hauskoja aineita""Ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita" – nämä perunat ovat terveydelle haitallisiaTutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Grilliruoka ei olekaan "se pahin" – leivästä paljastui yllättävä seikka Ruokaviraston riskinarvioinnissa: "Sitä syödään huomattavasti enemmän"Kumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavat8 tuttua ruokaa, jotka voivat aiheuttaa hengenvaaran – näitä ei missään nimessä kannata syödä liikaa!
RuokavirastoRuokaPähkinätJuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokavirasto
  • 1.9.07:43
    Ruoka

    Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeen

  • 15.8.15:12
    Porot

    Toistakymmentä poroa kuoli hellejakson päätteeksi Iissä

  • 11.8.20:01
    Tulli

    Tulli tehostaa elintarvikevalvontaa Helsingissä afrikkalaisen sikaruton takia

  • 21.6.16:00
    Marjat

    Laboratorioanalyysi paljasti oudon yllätyksen suomalaisena myydyistä mansikoista

  • 12.6.16:12
    Metsästysrikokset

    Tampereen rusakkojoukkokuoleman syy selvisi – oli ammuttu ilmakiväärillä