Häikäisevän nousun tehnyt Perttu Hyvärinen puhuu jo mitalista – loppukaudelle selvät suunnitelmat: "On ollut nenä aika valkeana"

6:03
Maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen analysoi hienosti mennyttä kauttaan.

Perttu Hyvärinen on tehnyt upean loikan yläspäin maastohiihdon maailmancupissa.

Maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen on vastannut kuluvan kauden suomalaisyllätyksestä maastohiihdon maailmancupissa.

Aiemmilla kausilla kaukana kärjestä hiihtänyt Hyvärinen on tällä kaudella vakiinnuttanut tasonsa 20 parhaan joukkoon. Parhaimmillaan Hyvärinen on sijoittunut sijalle 14 Val di Fiemmen 15 kilometrin perinteisen tyylin yhteislähtökisassa.

Hiihtokauden päätapahtumassa Tour de Skillä Hyvärinen oli kokonaistuloksissa niin ikään 14:s.

Mies ei osaa kertoa yhtä erityistä syytä sille, miksi roimaa kehitystä on tullut vielä varttuneilla päivillä, 28-vuotiaana. Hänen mukaansa asiasta kysytään paljon.

– Ehkä se pitkä kova työ on vaan konkretisoitunut nyt. Tietysti jalat ovat olleet kunnossa, olen päässyt täysipainosesti juoksemaan kesän, hapenottoa olen saanut kiusattua kesän ajan, onnistunut lumiharjoittelukausi, Hyvärinen luettelee.

– Välillä hommat vaan natsaa.

Tavoitteet korkealla

Hyvään iskuun päässyt hiihtäjä ei kuitenkaan ole vielä tyytyväinen. Hyvärinen tavoittelee loppukaudesta tasonsa vakiinnuttamista nykyiselleen.

– Siitä pitää pystyä välillä puhkomaan parempia sijoituksia. Toivotaan, että pystyn yksittäisiä selkeästi erottuvia tuloksia tekemään tälle kaudelle.

Toinen toive on tason kestäminen kauden loppuun saakka.

– Yleensä on ollut nenä aika valkeana loppukaudesta. Katsotaan, miten tämä vuosi menee.

Uran huipun Puijon Hiihtoseuran mies näkee olevan vieläkin korkeammalla.

– En minä tätä enää tekisi, jos en tietäisi, että pystyn palkintopallillekin jopa jossain vaiheessa nousemaan. Onko se aika vielä, sitä ei tiedä. Olympiadin verran olen antanut itselleni aikaa, katsotaan mihin kivutaan.

Tällä kaudella ei hiihdetä arvokisamitaleista, mutta Hyvärinen myöntää, että henkilökohtainen kisamitali kiinnostaa.

– Kyllä voi näinkin sanoa. Miesten maajoukkueessa on myös tavoite, pitkäaikainen projekti, saada se arvokisamitali myös viestistä tuotua Suomeen.

Uran jatko ollut harkinnassa

Pitkän uran aikana ajatukset ovat kuitenkin olleet välillä nykyistä synkempiä. Kun menestystä ei ole tullut, on Hyvärinen välillä pohtinut, kuinka pitkä jakso elämästä kannattaa hiihdolle uhrata.

– Totta kai sitä miettii, mitä nuoruudellaan tekee. On yksi nuoruus käytettävissä, se on mennyt tässä hiihdon partaalla, ja siihen se taitaa mennäkin. Totta kai sitä miettii, mitä elämässä kannattaa tehdä ja paljonko kannattaa satsata hiihtoon.

Juuri tällä hetkellä Hyvärinen sanoo nauttivansa onnistumisistaan ja menestyksestään. Muun elämän aika on uran jälkeen.

– Elän urheilijan unelmaa tällä hetkellä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja