Iivo Niskanen paljasti, mitä pettymykseen päättyneellä Tour de Skillä tapahtui – "Uskalsin hiihtää pienellä riskillä"

3:45
MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä summaa Tour de Skin suomalaisannin.

Vuodenvaihteen Tour de Ski ei sujunut Iivo Niskaselta toivotulla tavalla. Kaksinkertainen olympiavoittaja kertoo Mehiläisen blogissaan, mikä maastohiihtokauden päätapahtumassa meni mönkään.

Niskanen sijoittui uudenvuodenpäivänä Toblachissa käydyssä, perinteisellä hiihdetyssä 15 kilometrin takaa-ajokilpailussa kolmanneksi ja oli sen jälkeen kiertueen kokonaistilanteessa komeasti viidentenä.

Matkalla Val di Fiemmeen Niskaseen iski kuitenkin flunssa ja hengitystieongelmat, jotka pudottivat hänet viimeisten osakilpailujen aikana kiertueen 10. sijalle.

– Kolme viimeistä osakilpailua olivat vaikeita keuhkoissa olevien tuntemuksien, limaisuuden ja röhinän takia. Lenssu tuntui myös väsymyksenä kropassa, eikä hiihto ollut normaalia. Tällä kaudella ei ole arvokilpailuja, joten uskalsin hiihtää pienellä riskillä tourin loppuun. Viimeisessä kilpailussa tullut nivuskramppi kruunasi koko turneen, Niskanen kirjoittaa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Niskanen hiihti koko kiertueen läpi, mutta suuhun jäi ennen muuta pettymyksen karvas maku. Toisaalta Niskanen sanoo kokemuksen olleen kaikin puolin hyödyllinen ja tärkeä.

– On hyvin mahdollista, että tulen kilpailemaan tourilla jatkossa arvokisavuosinakin.

Nivuskrampin Niskanen sai kuriin melko nopeasti, mutta flunssa piinasi vielä kotiinpaluun jälkeenkin.

– Saunomista ja suun kautta nautittavaksi C-vitamiinia, sinkkiä ja kuumaa juomaa, Niskanen luetteli lääkäriltä saamansa hoito-ohjeet.

Paluu normaaliin harjoitteluun koitti tämän viikon maanantaina, reilu viikko tourin päättymisen jälkeen.

– Taudin jälkeen hiihto on totta kai tuntunut ajoittain vaikealta ja olotila treenien jälkeen väsyneeltä. Joidenkin tutkimuksien perusteella suurin osa tourilla sairastuneista ei koskaan saavuta samaa kuntotasoa kuin tourilla tai touria ennen kilpailtaessa. Täytyykin tehdä kaikkensa, jotta kuuluisi noiden tutkimusten vähemmistöön.

Kaksi kertaa peräkkäin Vuoden urheilijana palkittu Niskanen ei ole torstaina paikalla Urheilugaalassa, jossa hänen seuraajansa nimi julkaistaan. Niskanen suuntaa samana päivänä maajoukkueen mukana maailmancupiin Tshekkiin, Nove Mestoon, missä käydään viikonloppuna 15 kilometrin kilpailut sekä vapaalla että perinteisellä hiihtotavalla.

– Alun perin väliaikalähtö piti olla pertsalla ja takaa-ajo vapaalla. Tuossa järjestyksessä hiihdettäessä tuleva viikonloppu olisi ollut ohjelmaltaan minulle yksi parhaiten sopivimmista tällä kaudella. Nyt lumipula pakottaa hiihtämään takaa-ajon perinteisellä, koska järjestäjät eivät saa tehtyä tarpeeksi leveää luistelubaanaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja