7 pelottavaa syytä, miksi laihdut yrittämättä

Painon heilahtelu parilla kilolla on täysin normaalia. Huolestua pitää, jos kokonaispaino laskee itsekseen viidellä prosentilla puolessa vuodessa ilman, että asialle löytyy selvää syytä.

Lääketieteen professori Anne Cappola Pennsylvanian yliopistosta kehottaa kertomaan nopeasti pudonneesta painosta lääkärille.

– Jos paino tippuu ilman merkittäviä muutoksia ruokavaliossa etkä kuntoile normaalia enempää, on syytä huolestua, Cappola varoittaa Prevention-sivustolla.

Cappola ei ole yksin mielipiteensä kanssa. Isommat muutokset painossa voivat olla ensimmäisiä merkkejä vakavasta sairaudesta.

Lääkäriin on syytä hakeutua aina, jos paino laskee kolmesta viiteen kiloa ilman syytä – etenkin, jos tilanteeseen liittyy lisäksi muita hälyttäviä oireita, kuten yleistä väsymystä ja fyysistä vetämättömyyttä.

1. Kilpirauhasen liikatoiminta

Jos kilpirauhanen tuottaa liikaa tyroksiinihormonia, aineenvaihdunta voi kiihtyä jopa 100 prosentilla.

Kannattaa kiinnittää huomiota kasvaneeseen ruokahaluun, sydämentykytyksiin, uniongelmiin ja jatkuvaan kuumotuksen tunteeseen. Kilpirauhasen liikatoiminnasta voivat kertoa myös hikoilu, suolen toiminnan kiihtyminen, ripuli, puheen ja liikehdinnän vilkastuminen, kunnon huononeminen ja väsymys. Joillekin saattaa kehittyä myös silmäoireita, kuten hiekan tunnetta silmissä, kaksoiskuvia, silmien pullostumista ulospäin ja näön huononemista.

2. Suolistosairaudet

Esimerkiksi keliakia voi aiheuttaa ripulia ja laihtumista. Sama koskee Suomessa yhä yleistyviä tulehduksellisia suolistosairauksia eli haavaista paksusuolentulehdusta ja Crohnin tautia. Joskus vatsavaivat voivat olla merkki haimasairauksista – huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi normaalia vaaleampaan ulosteeseen tai rasvaisten ruokien nauttimisen jälkeen ilmenevään pahoinvointiin.

3. Diabetes

Varsinkin alkuvaiheessa juuri puhjennut diabetes saattaa aiheuttaa painon putoamista. Diabeteksen oireita ovat niin ikään tiheämpi virtsaamisen tarve ja jatkuva janon tunne.  Diabetes voi myös pakottaa kehon käyttämään lihaksia ravinteena, mikä vaikuttaa myös omalta osaltaan painoon. 

4. Masennus

Ruokahalun menetys on yleinen sivuoire masennuksessa. Silloin laihtuminen tapahtuu huomaamattomasti: usein ihminen ei edes huomaa laihtuneensa, koska ajatukset ovat muualla. Masennuksen muita oireita ovat esimerkiksi ärtyneisyys, alkoholin liikakäyttö, päättämättömyys ja uniongelmat.

5. Nivelreuma

Reuman tapaiset sairaudet voivat viedä ruokahalun mennessään ja johtaa pidemmän päälle laihtumiseen. Jos suolistoon tulee tulehdus, ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy ja paino voi samalla pudota.

6. Kehno ruokavalio

Vanhetessa ihmisen ruokahalu vähenee. Ruoansulatus hidastuu ja näläntunne iskee harvemmin. Tämä voi johtaa siihen, että ihminen ei lopulta saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita. Myös lääkkeet vaikuttavat ruokahaluun, joten on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että syö tarpeeksi paljon ja tarpeeksi usein.

7. Syöpä

Erilaiset syövät ja esimerkiksi mahahaava voivat aiheuttaa tulehdusta tai ongelmia ravintoaineiden imeytymisesssä, mistä taas seuraa painon putoamista. Vatsan, paksusuolen ja muiden suolistoalueiden tutkimukset ovat tärkeitä, kun ihminen kärsii selittämättömästä painonpudotuksesta. 

Lähteet: Prevention, Duodecim, Terve.fi

Suolistosairaus kuihdutti Jania kymmenillä kiloilla

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.


Lue myös:

    Uusimmat