Pöntössä näkyy, mitä suolistossa tapahtuu – tunnetko ulosteen seitsemän eri tyyppiä?

Laskeutuuko pönttöön sileä makkara vai pieniä papanoita? Suolen liikkeet kertovat terveydestä. Kun on perillä siitä, mikä on normaalia, voi hakea apua poikkeamiin. Prevention haastatteli aiheesta gastroenterologi Anish Shethiä.

Alla olevat kuvaukset perustuvat niin sanottuun Bristolin ulosteskaala -malliin (Bristol Stool Chart), jota lääketieteen ja ravitsemuksen ammattilaiset käyttävät ulosteen analysointiin.

Ihanteellinen uloste on tyyppiä 3 tai 4: helppoa ulostaa eikä liian vetistä. Tyypit 1 ja 2 viittaavat ummetukseen ja tyypit 5, 6 ja 7 taas löysään vatsaan tai ripuliin. Epänormaaliin ulosteeseen voi olla monia syitä, ja jos tilanne jatkuu pitkään hyvästä ruokavaliosta huolimatta, on syytä käydä lääkärissä.

Tyyppi 1: Erilliset ja kovat, pähkinän kaltaiset kimpaleet (kivuliaita ulostaa)

Vatsa on kovalla, ja ulostaminen saattaa tuntua kivuliaalta. Uloste tulee ulos kovina ja pieninä papanoina.

Todennäköisesti uloste on viipynyt suolistossa pitkään. Ummetukseen auttaa se, että juo enemmän vettä, liikkuu enemmän ja lisää hiljalleen kuitua ruokavalioon.

Tyyppi 2: Makkaran muotoinen, mutta kuhmurainen

Kiinteä mutta epätasainen uloste, joka näyttäisi koostuvan toisissaan kiinni olevista, hieman tyypin 1 kaltaisista papanoista. Tässäkin tapauksessa todennäköinen taustatekijä on ummetus.

Tyyppi 3: Makkaran muotoinen, mutta halkeileva

Uloste on normaalia ja tervettä. Halkeamat viittaavat kuitenkin siihen, että taustalla voi olla pientä nestehukkaa, joten muista juoda tarpeeksi vettä.

Tyyppi 4: Makkaran muotoinen, sileä ja pehmeä

Tämä on melkeinpä ”kultainen standardi”, johon muita ulosteita verrataan – varsinkin, jos väritys on vielä keski- tai vaaleanruskea. Ruokavalio on hyvä ja monipuolinen ja nesteytyskin kunnossa.

Tyyppi 5: Pehmeät, erilliset klöntit

Tällaista ulostetta pidetään jo hieman löysänä. Sitä voi esiintyä herkemmin, jos suoli toimii useamman kerran päivässä. Jos tämä on sinulle normaalia ja uloste on pehmeää ja tulee ulos helposti, kaikki voi olla ihan kunnossakin. Voit silti koittaa lisätä lautaselle kuituja.

Tyyppi 6: Kuohkea ja puuromainen koostumus

Kun uloste liikkuu suolen läpi nopeasti, tuloksena on tämän kaltaista ulostetta. Taustalla voi olla tulehdus suolessa tai tulehduksellinen suolistosairaus, kuten haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti. Jos oireet ovat vaikeita eivätkä hellitä, kannattaa käydä lääkärissä.

Tyyppi 7: Nestemäinen koostumus, ei kiinteää ulostetta

Tällaiselle ripulille voi olla useita syitä: virukset, bakteerit, ruoansulatuksen häiriöt, keliakia, laktoosi-intoleranssi... Pitkään jatkuvan vaivan syytä kannattaa selvittää lääkärissä.

Lähde: Prevention, Continence.org.au, Webmd

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

16:15

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja