Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät Suomessa – syy osittain mysteeri

Yhä useampi suomalainen sairastaa tulehduksellista suolistosairautta. Gastoenterologian erikoislääkäri, dosentti Perttu Arkkila HYKSin Vatsakeskuksesta kertoo, miksi IBD-sairaudet ovat yleistyneet.

Tavallisin tulehduksellinen suolistosairaus on haavainen paksusuolentulehdus. Sitä sairastaa noin 30 000 suomalaista. Sairauden tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta noin kymmeneltä prosentilta potilaista löytyy geneettinen alttius: sama tauti on siis myös heidän vanhemmillaan, sisaruksillaan tai lapsillaan.

Sairauden puhkeamisen uskotaan olevan kytköksissä myös johonkin ulkoiseen tekijään.

– Se voi olla haavaisessa paksusuolentulehduksessa esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen tai turistiripuli. Sen jälkeen elimistön omat puolustusmekanismit alkavat toimia ikään kuin sitä omaa suolta vastaan, joko liian aktiivisesti tai liian vähän, ja suoliston alueelle jää pysyvä krooninen tulehdus, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

Sairastuvuuden tiedetään liittyvän jollakin tavalla myös hygieniatasoon.

– Niissä maissa, joissa hygieniataso on nopeasti parantunut, sairauden ilmaantuminen on erityisen suurta – esimerkiksi Suomessa ja joissakin muissa länsimaissa. Tiedetään myös, että sairaus on kaupunkilaisilla yleisempi kuin maaseudulla asuvilla tai esimerkiksi kaivovettä käyttävillä.

Antibioottikuurit voivat lisätä Crohnin taudin riskiä

Haavaisen paksusuolentulehduksen ”sisartautia” Crohnin tautia sairastaa 10 000 suomalaista. Siinä tautimuutoksia voi olla koko maha-suolikanavan alueella. Crohnin taudinkaan tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta siihenkin vaikuttavat hygieniatekijät. Lisäksi ruokavaliolla on mahdollisesti merkitystä.

– Tiedetään, että aiemmin, erityisesti lapsena, saadut antibioottikuurit voivat lisätä riskiä sairastua Crohnin tautiin, Arkkila lisää.

Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että tulehduksellinen suolistosairaus tuskin syntyy yksittäisestä bakteerista tai viruksesta, vaan taustalla on suoliston mikrobiston tasapainon ja monimuotoisuuden järkkyminen.

– Siihen hygieniateoria sopii hyvin: me syömme puhtaampaa ruokaa, puhdistamme astiat paremmin kuin aiemmin, ympäristö ylipäätään on paljon puhtaampi kuin aiemmin, Arkkila selitti.

Miten haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti erotetaan toisistaan? Mitkä ovat niiden oireita? Miten tulehduksellinen suolistosairaus diagnosoidaan? Entä miten niitä hoidetaan – onko ruokavaliolla merkitystä? Katso ylhäältä video, jossa myös IBD:tä sairastava Jani kertoo kokemuksestaan.

Lue myös:

    Uusimmat