Carlisa laittoi ruokavalionsa kuntoon – laihtui vuodessa liki 50 kiloa: "Sokeri oli yksi suurimmista paheistani"

15:15
Miten painonpudotuksessa voi onnistua ilman kurinalaista dieettiä? Huomenta Suomen vieraana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Useita dieettejä kokeillut Carlisa onnistui elämäntapamuutoksessaan huomattuaan, että onnistuminen vaatii ajatustavan muuttamista. 

Carlisa Demeritte oli nuorempana aina keskivertoa pidempi ja ”isoluisempi” tyttö. Vaikka hän tiedosti olevansa ylipainoinen, yli 180-senttisen naisen kehuttiin ”kantavan kilonsa kauniisti”.

Ihmisten kehuista huolimatta nuori nainen ei ollut tyytyväinen painoonsa tai siihen, miltä hänen kehossaan tuntui.

– Fiilikseni painoani kohtaan ei kohdistunut vain vaa’an numeroihin, sillä tiesin, etten ollut terve, Carlisa muistelee vuoden takaista oloaan Women's Healthille.

Pahin vihollinen: sokeri

Carlisa ei vielä vuosi sitten harrastanut liikuntaa ja ruokailutottumuksienkin suhteen oli parantamisen varaa – etenkin siksi, että hän herkutteli roskaruoalla alvariinsa.

Tummaverikkö oli teini-ikäisestä lähtien kokeillut mitä erilaisempia dieettejä, mutta motivaatio oli lopahtanut kerta toisensa jälkeen jo alkumetreillä, kun pinttyneet tavat palasivat.

Sokeri oli yksi suurimmista paheistani, etenkin sokeroidut juomat. Minulla ei ole aavistustakaan siitä, kuinka paljon sokeria käytin päivittäin.


Motivaatio löytyi rappusia noustessa

Carlisa koki ahaa-elämyksen tammikuussa 2018, kun hän oli nousemassa rappusia ylös. Nainen haukkoi henkeänsä ja hänen otsansa suorastaan syöksi hikeä. Sillä hetkellä Carlisa tiesi, että hänen oli tehtävä jotain rapakunnolleen.

– Elämäni ensimmäistä kertaa minä todella halusin pitäytyä dieetissäni ja olla luovuttamatta.

Nainen jätti ruokavaliostaan roskaruoan, leivän, riisin sekä pahimman arkkivihollisensa, sokerin. Herkuttelijan oli aluksi suuria vaikeuksia olla ilman makeita ja suolaisia herkkuja. Hän kuitenkin pysyi ”kaidalla tiellä” – kiitos inspiroivien videoiden, joissa painonpudotuksessa onnistuneet jakoivat tarinansa.

Smoothiesta alkusysäys – kokkaus pitää erossa roskaruoasta

Carlisan noudattaman dieetin tyypillinen päivä:

Aamupala: Mustaa kahvia tai vihreää teetä (ei kermaa tai sokeria), kananmunia, pinaattia sekä kalkkunaa tai pekonia

Lounas: Öljyssä paistettuja kasviksia ja kanaa

Välipalat: Marjoja tai omena ja suolattomia cashew-pähkinöitä

Päivällinen: Kukkakaalipyreetä ja jauhettua kalkkunaa parsakaalin kera

Jälkiruoka: Vesimelonia, mansikoita ja manteleita tai kevyesti suolatut popcornit

Elämäntapamuutoksestaan innostunut nainen valmistaa syömänsä ruoan alusta alkaen itse. Sen lisäksi, että Carlisa tietää, mitä laittaa suuhunsa, kokkaaminen auttaa häntä pysymään erossa roskaruoasta.

Aluksi hedelmien ja kasvisten nauttiminen tuntui herkkuihin tykästyneestä naisesta oudolta. Hän nauttikin aluksi ne smoothien muodossa. Nykyisin hedelmien popsiminen ei ole mikään ongelma, ja Carlisa popsii hedelmiä myös välipalana – myös makeannälkään.

Kasvisten ja hedelmien lisäksi Carlisan ateriat koostuvat vähärasvaisesta lihasta, kuten kanasta tai kalkkunasta. Pahojen rasvojen lisäksi nainen pyrkii välttämään liiallista suolansaantia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Tulokset ja ajatusmaailman muuttuminen motivoivat

Carlisa onnistui pudottamaan ruokavaliomuutoksellaan ja liikunnan lisäämisen ansiosta vuoden aikana liki 50 kiloa. Hiilihydraattien karsimisen jälkeen naisen olo on muuttunut energisemmäksi ja turvotus on pysynyt poissa. 

– Elämäni on muuttunut parempaan niin fyysisesti, psyykkisesti kuin henkisestikin. Päivittäinen motivaatiolähteeni oli ajatus siitä, että haluan olla parempi versio itsestäni itseäni varten.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Carlisa sanoo, että elämäntapamuutoksen vaikein osuus on itsensä tsemppaaminen, etenkin projektin alkumetreillä. Hän kuitenkin vakuuttaa, että kun elämäntapamuutoksen tekee oman terveytensä vuoksi, dieetissä pitäytyminen on paljon helpompaa.

– Kun valitset itsesi ja teet asioita terveys edellä, olet askeleen lähempänä onnistumista, Carlisa kannustaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Mikäli kaipaat lisäbuustia elämäntapamuutokseen, lue nämä uskomattomat tarinat:

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Women's Health, Instagram

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja