Suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa suolaa. Yksinkertaisella muutoksella haitallisen natriumin saantia voisi vähentää huomattavasti.
Suomalaiset syövät yhä liikaa suolaa. THL:n vuoden 2017 tilastojen mukaan miehet saavat natriumia päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa.
Suolojen natriumpitoisuuksia:
Ruokasuola: 99,8 %
Merisuola: 98,6 %
Himalajan suola, ruususuola: 96–97 %
Yrttisuolat: 85-95 %
Pansuola: 57 %
Aikuisella suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa, mikä tarkoittaa vajaata teelusikallista päivässä. Lapsilla puolestaan suositus on alle 3 grammaa päivässä.
Ei ole lainkaan yhdentekevää, mitä suolaa lautaselleen valitsee. Ruokasuola koostuu natriumkloridista ja natrium voi aiheuttaa ongelmia muun muassa sydämen ja luuston terveydelle. Suolan on todettu vaikuttavan myös syömiseen: se lisää ruokahalua ja siten vaikeuttaa painonhallintaa.
– Suolan natrium liiallisesti saatuna nostaa verenpainetta, joka on suuri pulma terveyden kannalta. Koholla oleva verenpaine vaikuttaa niin sydän- ja verenkiertoelimistöön kuin aivoterveyteenkin – käytännössä kaikkialla elimistössä, koska verisuonet ulottuvat kaikkialle. Liiallinen suolan saanti lisää myös kuolleisuutta, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.

