Suurin osa painosta lähti ilman liikuntaa – Tero laihdutti yli 70 kiloa: "Ei samaksi äijäksi tuntisi"

Kantaako kehopositiivisuus koosta huolimatta? 7:20
Lihava ei laihdu syyllistämällä – ”’Syö vähemmän ja liiku enemmän’ yhtä tyhmä ohje kuin käskisi masentunutta ryhdistäytymään”

Tero Karjalainen on 34-vuotias tamperelainen perheenisä, joka on laihduttanut yli puolet painostaan. Helpolla se ei ole kuitenkaan tullut – Tero on laihduttanut yli kahdeksan vuotta.

2010-luvun alussa Tero Karjalainen painoi 145,5 kiloa. Lapsena hän oli ollut hieman pyöreä, mutta pituuskasvun aikaan ei tarvinnut miettiä syömisiä tai ravintoarvoja. Paino hiipi myöhemmin ylös pikkuhiljaa.

Mikä herätti Teron?

Mies muistaa kesän, jolloin oivallus tuli. Muutos lähti itsestä.

– Se oli lämmin kesä. En pystynyt oikein liikkumaan, reidet hankasivat yhteen ja hikoilin paljon. En pystynyt sitomaan kengännauhoja. Sitten näin kuvan sukujuhlilta ja järkytyin. Tuli olo, että jotain on nyt tehtävä. Joku sisäinen varoituskello sanoi, että tämä ei voi jatkua, Tero kuvailee MTV Uutisille.

Salitreeniä ja kevyt ruokavalio

Kun Tero osti vaa’an, painoa oli noin 145 kiloa.

– Voi olla, että se paino oli enemmänkin ennen sitä. Kolmekymmentä kiloa laihdutin kevyellä ruokavaliolla ja salitreenillä. Vähän sellaista rääkkiä se oli.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion myötä paino tippui nopeasti kahdeksaankymmeneen kiloon.

– Välillä luovuin karppauksesta ja laskin kaloreita. Halusin syödä kuten muut, mutta se ei vain toimi minulla. Paino nousee äkkiä takaisin.

Takapakkeja ja onnistumisia 

Tero kertoo mielen ongelmien jarruttaneen laihtumista.

– Esimerkiksi masennus on vaikeuttanut painonhallintaa. Kaikkea olen kokeillut, niin karppausta kuin kalorinlaskentaa ja muiden tekemiä ohjelmiakin. Paljon on epäonnistumisia ja onnistumisia matkan varrella ollut.

Monta vuotta miehen paino pyöri 80 ja 93 kilon välillä.

– Sitten siirryin taas vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, söin kasviksia tosi vapaasti ja sain painon taas putoamaan. 

Tero kokeekin, että hänen kohdallaan vähähiilihydraattinen ruokavalio toimii parhaiten.

– Karppauksessa syön aluksi aina, kun on nälkä. Jostain syystä vähähiilihydraattisella pikkuhiljaa ateriavälit pitenevät, kun jatkan karppaamista. Ei ole sitten enää nälkä. Eikä ketoosissa tarvitse pyöriä, jotta karppaus toimii. Eivät lapsetkaan enää ihmettele, kun minulla on vihanneksia perunoiden tilalla.

Miten Tero treenaa nyt?

Tero muistuttaa, että laihtuminen lähtee ruokavaliosta. Liikunta kuitenkin tukee sitä. 

– Alkuun tein salitreeniä viisi kertaa viikossa. Nyt olen kävellyt paljon koiran kanssa metsässä. Välillä en liikkunut ollenkaan, mutta paino kuitenkin tippui.

Sittemmin mies on ostanut soutulaitteen, jonka parissa vierähtää päivittäin noin tunti. Mökillä puolestaan tulee uitua lasten kanssa.

– Mutta ilman liikuntaa olen suurimman osan painostani pudottanut, Tero korostaa.

Vaatekaapin uusiminen "aika kallis operaatio"

Tavoitepainonsa saavuttamista odotellessaan Tero kulki pitkään liian suurissa vaatteissa. Kun paino lopulta tippui 70 kiloon, mies lähti farkkujen tehtaanmyymälään uusia housuja hakemaan.

– Hain koon 29, ja tajusin vaatekaapilla, että vaatenumero oli jäänyt 2XL:ään, vaikka en ollut vuosiin ollut sen kokoinen. Suurimmat paidat olivat kokoa 5XL. Tässä on nyt aika kallis operaatio uusia koko vaatekaappi.

"Ei samaksi äijäksi uskoisi" 

Painon putoamisen myötä Tero tunnistaa isoja muutoksia itsetunnossaan ja olossaan yleisesti. 

– Vireystasot ovat kasvaneet. Olo on erittäin hyvä. Itsetunto on palannut. Se tuntuu mahtavalta. Kun tajusin, että uusi pienempi vaatekoko menee, tuli piristynyt olo. Tutuilta on tullut kommenttia, ettei samaksi äijäksi uskoisi. 

Tero huomauttaa, että uusien, juuri itselle sopivien elämäntapojen opettelu on ollut avainasemassa onnistumisen kannalta.

– En ole ikinä jaksanut sellaista, että eläisin muiden tekemällä valmiilla ruokavaliolla. Vaikka laihdutuksessa on mennyt pitkä aikaväli, niin sinä aikana olen kerännyt tietotaitoa painonhallinnasta. Olen itse rakentanut ja opetellut uudet elämäntavat. Kyllä mullakin on hiilaripäiviä, jos menen pitsalle tai jätskille lasten kanssa, niin sitten menen. Saa sitä herkutella, kunhan ei joka päivä.

Teron vinkit muille

Teron muutos kannustaa myös muita laihduttajia: kun hän lisäsi muutoskuvat painonhallintaan keskittyviin Facebook-ryhmiin, molemmat julkaisut keräsivät lähes puolitoista tuhatta tykkäystä. 

– Olen aina sanonut, että en osaa ketään neuvoa, vaan kerron, miten itse tein. Eri ihmisille sopivat erilaiset painonhallintatavat. Elämäntapa pysyy paremmin yllä, kun sen on itse koonnut. Elämäntavoissani on monen laihduttajan tietoa ja taitoa sovelletusti. Nykyään painonhallinta on helppoa, kun tietotaito on niin hyvällä tasolla.

Tero painaa nyt hieman yli seitsemänkymmentä kiloa. Sinnikästä elämäntapamuutosta ei voi kuin ihailla!

Lue myös:

    Uusimmat