Huikea muodonmuutos: Perheenäiti Suvi, 41, oivalsi yksinkertaisen asian ja laihtui 20 kiloa – "Ei ole totta, tuolta minä näytän"

Kaksi vuotta sitten alkanut elämäntapamuutos tuotti tulosta ja nyt 41-vuotias Suvi on elämänsä kunnossa.

Kaksi vuotta sitten heinäkuussa Suvi Kaukainen juhli sukulaisensa häitä. Kun häissä otettuja kuvia päästiin myöhemmin katsomaan, järkytys oli suuri.

– Katsoin omia kuviani ja ajattelin, että ei ole totta, tuolta minä näytän.

Kaukainen ei ollut huomattavan ylipainoinen, mutta liikunta oli jäänyt vähemmälle ja painolla oli tapana jojoilla.

– Olen aina ollut todella hyvä laihduttaja, hän nauraa.

– Ensin laihdutan, sitten lihon takaisin, sitten taas laihdutan. Nytkin päätin osallistua nettivalmennukseen. Ajatuksena oli, että pidän taas sen kymmenen viikon laihdutuskuurin ja olen sitten tyytyväinen.

Yksinkertainen oivallus: Laihduttamisen sijaan elämäntapamuutos

Valmennus, jonka Kaukainen valitsi, tarjosi kuitenkin yllätyksen. Lyhyen painonpudotuksen sijaan ohjelmassa tähdättiinkin pysyvämpään elämäntapamuutokseen.

Yksi tärkeä osa muutosta oli saliharjoittelu, joka oli Kaukaiselle pakkopullaa. Hän muistelee käyneensä ensimmäiset puoli vuotta kuntosalilla kolme kertaa viikossa väkisin. Suurin kannustin oli valmennukseen kuuluva Facebook-ryhmä, jossa yli tuhat muutosta tavoittelevaa jakoi ajatuksiaan ja tsemppasi toisiaan.

– Se oli se juttu. Lähipiirissäni ei ollut muita samaa tekeviä ihmisiä. Se ryhmä oli minun motivaationi.

– Siellä oli myös niitä, jotka olivat olleet mukana jo pidemmän aikaa, ja heidän hyvät tuloksensa kannustivat.

Kaukainen löysi ryhmästä ystäväporukan, kahdeksan naisen ryhmän, jonka kanssa hän juttelee nykyään päivittäin yhteisessä viestiketjussa. Kesäkuussa ryhmä järjesti jopa yhteiset paljubileet.

Viime kesänä salilla käyminenkin alkoi viimein aidosti maistua: treenin tulokset alkoivat näkyä ja motivaatio kasvoi. Loppu on historiaa: nainen on kahdessa vuodessa onnistunut karistamaan 20 kiloa painoa ja 20 senttiä vyötäröltä.

Puolitutut tulevat kehumaan

Kaukainen sanoo, ettei hän koskaan ole suuresti kärsinyt painostaan.

– Itsetuntoni ei ikinä ole perustunut siihen, miltä näytän, hän pohtii.

– Vaikka on kyllä mukavaa näyttää terveemmältä, mutta en voi sanoa, että tämä olisi minua mitenkään valtavasti muuttanut.

Ulkopuoliset ovat panneet muutoksen merkille. Lähipiirin lisäksi kehuja on tullut myös joiltakin ”naamatutuilta”, pienen paikkakunnan asukkailta, jotka ovat tulleet kehumaan Kaukaisen sitkeyttä.

– Sitä tulee paljon, että ”en pystyisi käymään niin paljon salilla”, hän sanoo.

Perheenäiti käy nykyään treenaamassa neljä kertaa viikossa. Aikaa on ollut yllättävän helppo löytää, sillä samaan aikaan lapset ovat alkaneet itsenäistyä.

– Lapset ovat nyt niin isoja, etteivät he tarvitse aamuisin kouluun lähettäjää, ja käynkin salilla aika paljon aamuisin ennen töitä, sekä viikonloppuisin yhdessä miehen kanssa. En ehkä olisi pystynyt tähän, kun lapset olivat pienempiä. Nyt he ovat jo 13 ja pian 18, ei ole enää sitäkään tekosyytä.

Toistaiseksi kuntoilulla ei ole Kaukaiselle sen suurempia tavoitteita, mutta hieman hän kertoo silmäilleensä erilaisia fitness-kilpailuja. Juuri nyt hänellä on meneillään lihasmassan kasvatus, ja se tuntuu paljon perinteistä laihdutusdieettiä mukavammalta.

– Ennen laihdutuskuurilla ollessa jos painoa tuli lisää, se oli epäonnistuminen. Nyt kun on lihaksenrakennusdieetillä, tilanne on toinen, hän pohtii tyytyväisenä 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja