Syntilista saa jatkoa: Sokeroidut juomat yhdistettiin jälleen uuteen sairauteen – makuvedet luultua suurempi haitta?

2:05
Ravitsemusterapeutti kertoo, miksi himoitsemme sokeria.

Paljon sokeroituja juomia käyttävillä henkilöillä on tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurempi riski kroonisen munuaistaudin kehittymiseen kuin ihmisillä, jotka eivät sokerilla maustettuja tuotteita juoneet. Tutkimuksesta kertovat uutistoimisto Reuters sekä tiedeportaali Science Daily.

Tutkimus perustuu noin 3000 afroamerikkalaista koskevaan otantaan. Osallistujia seurattiin kahdeksasta kymmeneen vuoteen vuosina 2000–2013. Tuona aikana osallistujista kuusi prosenttia, 185 henkilöä, sairastui krooniseen munuaistautiin. 

Osallistujien juomista saamaa sokeriannosta tutkijat mittasivat kyselylomakkeilla. Otettuaan huomioon muut sairastumiseen mahdollisesti vaikuttavat tekijät, tutkijat laskivat sokeroitujen juomien runsaan kulutuksen nostavan munuaissairauden riskiä 61 prosentilla verrattuna juomia vähän käyttäviin. Limonadien lisäksi riskiä nostivat sokeroidut mehut ja makuvedet sekä tee ja olut.

Makuvedet saattavat olla todettua suurempi riski

Kärkipaikkaa munuaistaudin riskitekijänä pitivät sokeroidut limonadit. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että sokerilla maustettujen vesien osuus sairastumisriskissä saattaa olla oletettua suurempi, sillä osallistujat saattoivat merkitä makuvesien kulutuksen samaan kategoriaan tavallisen veden juomisen kanssa.

Koska tutkijat eivät keränneet tietoja osallistujien käyttämien juomien tuotemerkeistä, juomien sokeri- tai kaloripitoisuutta on mahdotonta määritellä.

Tukea aiemmille tutkimuksille 

Puutteesta huolimatta ihmisten olisi syytä vältellä sokeroitujen juomien kuluttamista.

Aiemmissa tutkimuksissa sokerilla maustetut juomat on yhdistetty suurempaan riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään sekä korkeaan verenpaineeseen. Uusimpien löydösten mukaan listaan voi lisätä myös munuaissairauden.

– Löydökset lisäävät todistusaineistoa sokeroitujen juomien epäsuotuisista terveysvaikutuksista ja tukevat suosituksia niiden välttämiseksi, sanoi tutkimusta johtanut Casey RebholzReutersin mukaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja