Asiantuntija: Neuvolat toimivat nyt erittäin puutteellisesti – vanhempien päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat jäävät tunnistamatta

Korona-aika on aiheuttanut sen, että neuvolat toimivat nyt erittäin puutteellisesti, toteaa toiminnanjohtaja Riitta Särkelä MTV Uutisille. Särkelä toimii Ensi- ja turvakotien liiton johdossa. Asiantuntijan mukaan nyt huomio pitäisi kiinnittää pikkulapsiperheisiin.

– Tilanteita, joissa on isoja riskejä, ei riittävän hyvin tunnisteta eikä riittävän nopeasti tarjota apua, tiivistää Särkelä perheisiin liittyvän palvelujärjestelmän kipukohdat.

Kipukohdat ovat jälleen nousseet kriittisen tarkasteluun viime viikolla tapahtuneen perhesurman johdosta. 

– On tilanteita, että joudutaan perumaan käyntejä, sama terveydenhoitaja ei tapaa perhettä, ei synny luottamusta. Samoin terveystarkastukset eivät hoidu ajallaan. 

– Meillä on esimerkkejä siitä, että esimerkiksi 2-vuotistarkastus tapahtuu Teamsillä 15 minuutissa, terveydenhoitaja ei näe lasta ollenkaan ja kaikki on vanhemman puheen varassa.

"Kukaan ei tunnista, onko perheessä mielenterveysongelmia"

Särkelä kertoo, että tällaisissa tapauksissa huolta herättäviä asioita jää tunnistamatta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kukaan ei tunnista, onko perheessä mielenterveysongelmia, onko päihteet vakava kysymys ja kuinka uupunut perhe on? Nämä pitäisi ehdottomasti pystyä tunnistamaan.

Ammattilaisten vaihtuminen on ongelmallista. 

– Palvelujen jatkuvuus ja sama työntekijä on ihan kriittinen, että uskalletaan kertoa vaikeista asioista. Ei kukaan meistä kerro ventovieraalle herkimmistä asioista. 

"Lapsiperheisiin kannattaa ehdottomasti satsata, ettei synny elämän mittaisia tragedioita"

Mitä tilanteelle pitäisi tehdä?

– Neuvoloiden resurssit kuntoon ja nyt huomio vauvoihin ja pikkulapsiperheisiin. Lapsiperheisiin kannattaa ehdottomasti satsata, ettei synny elämän mittaisia tragedioita, Särkelä vaatii. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja