Amerikkalaisvirkailija vaatii TikTokin poistamista sovelluskaupoista: "Susi lampaiden vaatteissa"

Amerikkalaisvirkailija vaatii: Apple ja Google, poistakaa TikTok sovelluskaupastanne 1:36
Amerikkalaisvirkailija vaatii: Apple ja Google, poistakaa TikTok sovelluskaupastanne

Amerikkalaisvirkailija pitää TikTokia "turvallisuusuhkana" ja haluaa sen pois sovelluskaupoista.

Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC:n virkailija pitää TikTokia "uhkana kansalliselle turvallisuudelle".

– Se [TikTok] toimii hienostuneena valvontatyökaluna ja kerää valtavia määriä tietoa amerikkalaiskäyttäjistään, virkailija Brendan Carr sanoo.

Carrin mukaan TikTok ei suinkaan ole pelkkä "hauskojen meemien jakamiseen" keskittynyt sovellus, vaan "susi lampaiden vaatteissa". Carr haluaisikin nyt, että Apple ja Google poistaisivat TIkTokin sovelluskaupoistaan.

Pelkää tietojen valuvan ulkomaille

Carrin mukaan sovellus kerää henkilökohtaisia tietoja, kuten hakutuloksia ja paiannustietoja.

– Se on ongelma. Ei vain kansallinen turvallisuusongelma, minulle se näyttäytyy sovelluskaupan ehtojen rikkomisena, Carr kommentoi.

Buzzfeed paljasti nauhat

TikTokin omistaa Pekingissä sijaitseva ByteDance. FCC:n huolena on, että valtava määrä dataa kulkee Kiinaan. Buzzfeed-lehden selvityksen mukaan TikTokin sisäisistä palavereista vuotaneet tiedot paljastavat, että TikTok "pääsi toistuvasti käsiksi" amerikkalaisten dataan.

BuzzFeed News kertoo saaneensa käsiinsä nauhoitteita, joissa yhdeksän TikTokin työntekijää kertoo, että kiinalaisinsinöörit pääsivät käsiksi amerikkalaisdataan ainakin syyskuun 2021 ja tammikuun 2022 välillä.

TikTok: "Emme tekisi niin"

TikTokin mukaan kaikki amerikkalaiskäyttäjen data säilytetään Yhdysvaltain maaperällä.

– Emme koskaan ole jakaneet tietoa Kiinan hallituksen kanssa, emmekä tekisi niin, TikTokin edustaja Michael Beckerman kommentoi.

Beckerman myös kielsi väitteen siitä, että TikTok kerää dataa selainkäytöstä.

– TikTok ei ole turvallisuusuhka. Teemme kaikkemme ja kaiken mahdollisen, työskentelemme luotettujen yhtiöiden kanssa, keskustelemme kansallisesta turvallisuudesta vastaavien viranomaisten kanssa varmistaaksemmme, että asia selviää.

TikTokissa muistakin ongelmia – haasteet johtaneet kuolemiin

Yksityisyyshuolien lisäksi TikTokia on toistuvasti kritisoitu haastevideoista, joissa kuvatut toimet voivat olla jopa hengenvaarallisia. Itsensä on voinut loukata esimerkiksi laatikkopinopihin perustuvassa milk crate challengessa12-vuotias Joshua sen sijaan yritti TikTok-haastetta traagisin seurauksin.

MTV Uutisten sivuilla kerrottiin myös torstaina 8-vuotiaasta blackout-haasteetta kokeilleesta tytöstä, joka menehtyi haasteen seurauksena. Nyt kaksi perhettä haastaa videojätin oikeuteen.

Katso myös: Aiemmin TikTokissa levinnyt tanssihaaste vei ihmisiä sairaalaan – älä kokeile tätä kotona:

Tiktokin twerkkaushaaste saattaa ihmisiä sairaalaan: ”Olkaa varovaisia tehdessänne Wap Wap:ia!” 1:58

Lähteet: CNN, Buzzfeed, CNet

Lue myös:

    Uusimmat