Lasten suosikkisovellus ei ole turvallinen, varoittaa asiantuntija: "Ei lapsille sopiva paikka"

Vaara vaanii verkossa - näin suojaat lastasi 8:05
Vaara vaanii verkossa. Huomenta Suomessa jaettiin vinkkejä vanhemmille.

Suosikkisovellus TikTok ei ole turvallinen lapsille, varoittaa tietoturva-asiantuntija Susan McLean Daily Mail Australia -lehden haastattelussa.

Lasten suosima TikTok vetää puoleensa pedofiileja, varoittaa australialainen kyperturvallisuusasiantuntija Susan McLean. Sovellusta käyttävät lapset ovat vaarassa joutua hyväksikäyttäjien tai kiusaajien kohteeksi. Yksityisyydensuoja voi myös vaarantua.

– TikTok ei ole turvallinen sovellus ja siihen liittyy monia huolenaiheita, McLean toteaa.

Vaarana grooming

TikTokissa lapsi voi joutua ”groomingin” kohteeksi. Grooming tarkoittaa internetin välityksellä tapahtuvaa lapsen tai nuoren houkutteluprosessia, jonka seurauksena hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin. Väestöliitto kertoo, että valtaosa toimintaan syyllistyviä on aikuisia. Suomen rikoslain mukaan grooming on rangaistavaa.

– Saalistajat voivat käyttää kaikkia sovelluksia, jotka mahdollistavat kommunikoinnin.

Daily Mailin mukaan TikTok olisi jo suositumpi kuin Snapchat. Virallinen ikäraja sovelluksen käytölle on 13 vuotta.

Saalistajat vaanivat TikTokissa

TikTokissa kuka tahansa käyttäjä voi ottaa toiseen yhteyttä, jos profiili on julkinen. Vaikka profiili olisikin salainen, voi kuka tahansa silti nähdä käyttäjän videot. Palvelussa on helppo teeskennellä olevansa joku muu kuin todellisuudessa on.

McLean varoittaa, että TikTok ei ole poistanut epäilyttäviä tilejä siinäkään tapauksessa, että olisi ilmaistu huoli siitä, että tiliä voisi pyörittää hyväksikäyttäjä.

– TikTokilla ei ole samanlaisia turvallisuustoimenpiteitä kuin muutamilla muilla hyvin tunnetuilla sovelluksilla eikä sen tapoihin kuulu poistaa tilejä, jotka on ilmoitettu mahdollisesti saalistajien tileiksi.

– Pedofiileista on kivaa katsella lapsien laulavan ja tanssivan. He voivat ottaa nämä videot ja jakaa niitä.

McLean varoitti TikTokin vaaroista sen jälkeen, kun Briteissä tehdyssä tutkinnassa kävi ilmi, että jopa 8-vuotias lapsi oli joutunut groomingin kohteeksi TikTokissa. Kävi ilmi, että lapsia oli pommitettu viesteillä sovelluksessa.

Lisäksi Kids Helpline -järjestö kertoo, että sovelluksessa on havaittu kiusaamista.

TikTok suosittelee neuvomaan lapsia

TikTok kertoo nettisivuillaan, että vanhemmat voivat määrittää lastensa käyttäjätilit yksityisiksi. Verkkosivuilla myönnetään kuitenkin, että myös yksityisen tilin profiilin tiedot, kuten kuva, käyttäjänimi ja kuvaus, näkyvät kaikille käyttäjille.

TikTok suosittelee, että vanhemmat neuvoisivat lapsia ja nuoria tietoturva-asioissa: omaa ikää, osoitetta tai puhelinnumeroa ei saa paljastaa profiilissa. Jälkikasvun kanssa tulisi keskustella myös esimerkiksi siitä, miten netissä toimitaan turvallisesti ja vastuullisesti.

Yksityisyydensuojakin vaarasssa

Huolta on herättänyt myös yksityisyydensuoja ja tiedot, joita kiinalaisomistenen palvelu käyttää. Tiedonkeruu on myös McLeanin mielestä valtava huolenaihe.

– Jos Australian hallituskin on huolissaan, silloin TikTok ei ole lapsille sopiva paikka.

Kyberturvallisuusasiantuntijan mukaan sekä Yhdysvaltain että Australian hallitukset ovat kieltäneet palveluksessa olevia sotilaita käyttämästä sovellusta turvallisuussyistä, McLean kertoo.

– TikTok on saanut Yhdysvaltain historian suurimmat sakot kerättyään tietoa lapsista ja myytyään näitä tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat