Mikä ihmeen TikTok? Tämä yhdestä maailman ladatuimmasta sovelluksesta pitäisi tietää

Lasten suosimassa Tiktokissa tapahtuu kiusaamista paljon – suosittu tiktokkaaja Roosa-Maria Laine harmissaan tilanteesta 4:45
Lasten suosimassa Tiktokissa tapahtuu kiusaamista paljon – suosittu tiktokkaaja Roosa-Maria Laine harmissaan tilanteesta

TikTok on noussut nopeasti suureen suosioon maailmalla erityisesti alle 16-vuotiaiden keskuudessa, ja se on yksi syksyn ladatuimmista sovelluksista. Kokosimme tärkeimmät tiedot lyhytvideopalvelusta.

Mikä on TikTok?

Maailman ladatuimpien sovellusten listalle kohosi viime vuonna uusi tulokas, kiinalainen lyhytvideosovellus, joka tunnetaan länsimaissa nimellä TikTok, Kiinassa nimellä Douyin.

Videopalvelu lanseerattiin Kiinassa syyskuussa 2016, ja oman ilmoituksensa mukaan TikTokilla oli jo kesällä ainakin 500 miljoonaa käyttäjää 150 maassa.

Syksyllä TikTok kohosi Yhdysvaltojen ladatuimmaksi sovellukseksi – ohi Facebookin, YouTuben ja muiden suosittujen ilmaissovellusten. Videopalvelu on yleistynyt nopeasti myös Suomessa, ja se on suosittu erityisesti alle 16-vuotiaden joukossa.

Jos muistat vielä Musica.lyn, josta uutisoimme viime keväällä, tiedät jo, mistä on kysymys. Molemmissa palveluissa on sama idea: käyttäjät voivat julkaista palveluun erilaisia 15 sekunnin videoita.

Musica.lya ei kuitenkaan ole enää olemassa, sillä TikTokin omistava ByteDance-yhtiö osti sen viime elokuussa ja kaksi palvelua yhdistyivät.

Miten TikTok toimii ja miksi se on niin suosittu?

TikTokiin ladatuilla lyhytvideoilla käyttäjät esimerkiksi tanssivat, pelaavat, suorittavat erilaisia haasteita, kuvaavat eläimiään, tekevät huulisynkka-videoita tai vain juttelevat – mitä tahansa.

Sovelluksessa on tarjolla musiikkikappaleiden kirjasto, joista käyttäjät voivat valita sopivia biisejä videoilleen. Videoita voi nopeuttaa, niihin voi lisätä filttereitä, efektejä ja muokata muillakin hauskoilla tavoilla. Käyttäjät voivat sitten tykätä videoista ja kommentoida toistensa videoita.

Lyhytvideopalvelun ideana on, että kaikki voivat päästää luovuutensa valloilleen ja luoda sisältöä hauskoilla tavoilla, TikTokin sivuilla kerrotaan.

Palvelua käyttävät ovat pääasiassa teinejä ja nuoria aikuisia.

Videopalvelu TikTok nosti vantaalaisen Vilman niin suosituksi, että ihmisert tunnistavat hänet kadulla – sovelluksen suosio kasvaa räjähdysmäisesti! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Videopalvelu TikTok nosti vantaalaisen Vilman niin suosituksi, että ihmiset tunnistavat hänet kadulla – sovelluksen suosio kasvaa räjähdysmäisesti 10:03

Vaikka TikTokissa ei sinällään ole mitään mullistavaa uutta, The Guardianissa arvellaan, että sovelluksen suosio saattaa perustua siihen, kuinka hyvin se on onnistunut yhdistämään aiempien suosittujen sovellusten, kuten Instagramin, Snapchatin ja Musica.lyn parhaimmat puolet.

Helsingin Sanomat kirjoitti marraskuussa, että ”palvelusta povataan jopa Instagramin ja Snapchatin syrjäyttäjää”.

Mitä ongelmia TikTokissa on?

TikTokin ikäraja on 13 vuotta, mutta silti palvelua käyttävät paljonkin nuoremmat, jopa 8-vuotiaat. Yhdysvalloissa asiantuntijat, muun muassa kansalaisjärjestö Common Sense, ovat pitäneet sopivampana ikärajana 16 vuotta.

TikTok on saanut arvostelua muun muassa sen yksityisyydensuojasta. Kun sovelluksen lataa, tili on automaattisesti julkinen eli kuka tahansa voi nähdä käyttäjän videot, lähettää hänelle yksityisviestejä ja nähdä hänen sijaintitietonsa.

Esimerkiksi South China Postin keväällä julkaiseman selvityksen mukaan jopa sadat, nuorimmillaan 9-vuotiaat lapset ovat paljastaneet lyhytvideoilla kaikille käyttäjille oikean henkilöllisyytensä ja muun muassa puhelinnumeronsa.

Paljastavan kuvamateriaalin julkaiseminen tai vihjaileva tanssiminen ei ole myöskään mitenkään tavatonta sovelluksessa. Sovelluksessa ei kuitenkaan pysty etsimään sisältöä esimerkiksi avainsanojen, kuten "seksi" tai "porno" avulla.

Kiinassa ja Yhdysvalloissa on myös raportoitu, että aikuiset ovat esiintyneet sovelluksessa lapsina ja käyttäneet sitä lasten houkutteluun.

Yhä nuoremmat lapset joutuvat epämääräisten viestien kohteeksi. Lasten houkuttelu seksiin on kasvussa Suomessa, katso aiheesta video alta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Lasten houkuttelu seksiin on kasvava ilmiö 2:16

Lisäksi sovelluksessa on julkaistu paljon itsensä satuttamiseen viittaavaa materiaalia. Kiinassa lapset ovat myös julkaisseet videoita, joissa he ovat asettaneet itsensä vaaratilanteeseen vain saadakseen muilta käyttäjiltä tykkäyksiä.

Tivin mukaan TikTok on ilmoittanut, että sisältöä valvotaan jatkuvasti ohjelmiston ja moderaattorien toimesta. Osa asiantuntijoista on vierittänyt vastuuta myös vanhemmille, joiden pitäisi olla perillä siitä, mitä heidän lapsensa palveluun julkaisevat.

Näin voit suojella lastasi TikTokissa

TikTokista voi asettaa tilinsä myös yksityiseksi, jolloin vain omat, kavereiksi hyväksytyt ystävät voivat nähdä käyttäjän julkaisemat videot ja lähettää hänelle viestejä.

Julkisissakin tileissä epäasiallisten viestittelijöiden blokkaaminen on mahdollista. Epäasialliset kommentit voi myös ilmoittaa ylläpidolle.

TikTokissa voi myös blokata eri hakusanoja, mutta muuten lasta ei voi estää näkemästä asiatonta sisältöä sovelluksessa.

Common Sense suosittelee, että vanhemmat jakavat tilin alle 13-vuotiaiden lasten kanssa, jotta he voivat seurata näiden sovelluksen käyttöä. Vanhemmilta lapsilta kannattaa kysellä heidän suosikkiesiintyjistään, ja tutustua näiden sisältöön sekä suosituimpiin videoihin ja haasteisiin itse sovelluksessa.

Lue myös:

    Uusimmat