8-vuotias haaveili somejulkisuudesta, kokeili TikTok-haastetta ja kuoli – nyt kaksi perhettä haastaa videojätin oikeuteen

Amerikkalaisvirkailija vaatii: Apple ja Google, poistakaa TikTok sovelluskaupastanne 1:36
KATSO MYÖS: Ei vain viatonta hupia? Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC:n virkailija pitää TikTokia "uhkana kansalliselle turvallisuudelle".

Kaksi perhettä menetti tyttärensä TikTokin blackout-haasteelle. Nyt perheet haastavat suositun somevideopalvelun oikeuteen.

Kahden nuoren tytön perheet haastavat TikTokin oikeuteen kuolemanvaarallisiin haasteisiin vedoten. Perheiden mukaan TikTokin "vaarallinen algoritmi" oli syyllinen heidän lastensa kuolemaan, koska tarjosi lasten kokeiltavaksi niin sanottua blackout challengea, kertoo muun muassa The Guardian. Vaadittua korvausmäärää ei toistaiseksi ole julkistettu.

Lapset kuolivat vuonna 2021 kokeiltuaan haastetta

TikTokissa on viime vuosina levinnyt useita vaarallisia haasteita, kuten vammoihin johtanut Milk Crate Challenge sekä Skull Breaker Challenge, suom. kallonmurskaajahaaste.

Oikeutta hakevien perheiden lapset kuolivat vuonna 2021 niin sanotun blackout-haasteen jälkeen. Haasteessa henkilöä kuristetaan, kunnes tältä menee taju. Toiminta on kirjaimellisesti hengenvaarallista.  

Blackout-haastetta on aiemminkin syytetty useista vammoista ja myös kuolemista. Moni sitä yrittänyt on menehtynyt vyö tai muu kuristusväline kaulansa ympärillä. Haastetta yrittänyt 12-vuotias Joshua löytyi tajuttomana kylpyhuoneesta ja julistettiin myöhemmin aivokuolleeksi; toinen amerikkalaispoika testasi haastetta ja menetti henkensä. Myös Italiassa haasteeseen menehtyi 10-vuotias tyttö.

Katso myös: TikTokissa myös aiemmin trendannut twerkkaushaastekin saattoi ihmisiä sairaalaan: liian vaikea tanssi johti vammoihin. Juttu jatkuu videon alla.

Tiktokin twerkkaushaaste saattaa ihmisiä sairaalaan: ”Olkaa varovaisia tehdessänne Wap Wap:ia!” 1:58

"Tyttö oli siinä ymmärryksessä, että jos hän julkaisisi itsestään videon tekemässä haastetta, hänestä tulisi kuuluisa"

Kanteessa kerrotaan, että teksasilainen Lalani Erika Renee Walton, 8, menehtyi heinäkuussa 2021; virkavallan mukaan kuolema johtui suoraan TikTok-haasteen kokeilemisesta.

Lalani oli saanut puhelimen 8-vuotispäivänään lahjaksi. Perheen kanteen mukaan hän "jäi pian koukkuun" TikTok-videoiden katseluun. Lapsen kaulaan alkoi kesän aikana ilmaantua mustelmia, jotka hän selitti haavereiksi. Vasta myöhemmin perhe sai tietää, että Lalani oli ottanut osaa tajunnanmenetyshaasteeseen jo useita kertoja.

– Tyttö oli siinä ymmärryksessä, että jos hän julkaisisi itsestään videon tekemässä blackout-haastetta, hänestä tulisi kuuluisa, ja siksi hän sitä kokeili, kanteessa todetaan.

Toinen menehtynyt oli 9-vuotias

Toinen haasteessa nimetty lapsi, Wisconsinissa asunut Arriani Jaileen Arroyo, 9, sai puhelimen 7-vuotiaana ja käytti TikTokia useita kertoja päivässä. Lopulta käyttö muuttui pakkomielteiseksi, kanteessa todetaan.

Tammikuussa 2021 perhe keskusteli Arrianin kanssa vaarallisista nettihaasteista sen jälkeen, kun nuori tiktokkaaja oli menehtynyt haasteen seurauksena. Arriani oli kertonyt perheelleen, ettei ota osaa vaarallisten videoiden tekemiseen.

Helmikuussa hänet kuitenkin löydettiin elottomana. Arriani menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Asiantuntija: Lapsi ei ymmärrä sisältöä vaaralliseksi

Ilman vanhemman valvontaa lapsi voi netissä törmätä häiritsevään tai vaaralliseen sisältöön. Jos lapsi näkee somen haastevideolla paljon tykkäyksiä, hän saattaa olettaa videon olevan hauska ja kiva haaste kokeiltavaksi, lasten tapaturmien ehkäisyyn erikoistuneen amerikkalaisjärjestön edustaja, lääkäri Lois Lee huomauttaa.

– Alakouluikäisillä lapsilla ei ole tietoa tai näkemystä ymmärtää, että nämä [haasteet] ovat vaarallisia kokeilla, Lee huomautti New York Timesin haastattelussa.

"TikTok täytyy saada vastuuseen kuolemanvaarallisen sisällön tarjoamisesta"

Vanhempia edustaa SMVLC, Social Media Victims Law Center -lakikeskus, joka on erikoistunut auttamaan some-addiktiosta ja muista someongelmista kärsivien lasten perheitä.

SMVLC:n mukaan TiKTokin "vaarallinen algoritmi" tarjoaa käyttäjille "tahallisesti ja toistuvasti" haastevideoita ja kannustaa näin ottamaan osaa haasteisiin, jotka kyseisissä tapauksissa johtivat kuolemaan.

– TikTok täytyy saada vastuuseen kuolemanvaarallisen sisällön tarjoamisesta näille kahdelle nuorelle tytölle. lakimies Matthew P Bergman kommentoi.

– TikTok on sijoittanut miljardeja dollareita suunnitellakseen tahallisesti tuotteita, jotka tarjoavat vaarallista sisältöä, se [TikTok] tietää sisällön olevan vaarallista ja voivan johtaa käyttäjien kuolemaan.

SMVLC:n mukaan TikTok paneekin voiton tekemisen käyttäjien terveyden ja turvallisuuden edelle.

Katso myös: Abby kokeili viraalia kauneuskikkaa – ei olisi ehkä kannattanut: ”Ei kaikkea, mitä näet internetissä tarvitsisi kokeilla itse”. Juttu jatkuu videon alla.

TikTok ei kommentoi

TikTokin edustaja kertoi The New York Timesille, ettei yhtiö kommentoi vireillä olevaa asiaa. Yhtiön edustaja kuitenkin viittasi TikTokin joulukuussa 2021 julkaisemaan tiedotteeseen; tuolloin amerikkalaisäidin 10-vuotias tytär menehtyi saman tajunnanmenetyshaasteen seurauksena.

– Tämä häiritsevä haaste, josta ihmiset oppivat muista lähteistä kuin TikTokista, on ollut olemassa pitkään ennen alustaamme, eikä se koskaan ole ollut trendi TiKTokissa, yhtiö kommentoi tuolloin Peoplen mukaan.

– Pysymme tarkkaavaisina sitoumuksessamme käyttäjien turvallisuuden suhteen, poistaisimme välittömästi tähän liittyvän sisällön, jos sitä löytyy. Osoitamme syvää myötätuntoa tämän traagisen menetyksen kokeneelle perheelle.

Katso myös: Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen netissä:

Toimi näin, jos lapsi on nähnyt raa'an videon tai muutoin törmännyt järkyttävään aiheeseen 2:29

Lue myös:

    Uusimmat