Amerikkalaisessa sairaalassa kuolemaan johtanut koronarypäs – syyksi epäillään jouluista naamiaisasua

Yliopisto teki havainnollistavan animaation: Video näyttää, kuinka aerosolit liitelevät ilmassa 1:06
Katso Aalto yliopiston teettämä mallinnus: Näin aerosolit leijailevat ilmassa.

Puhallettavan naamiaisasun epäillään olevan syynä 44 koronavirustartuntaan, joista yksi on jo johtanut kuolemaan, kertoo muiden muassa The Washington Post.

Joulukuuseksi pukeutuneen työntekijän uskotaan aiheuttaneen koronaryppään Kaiser Permanente San Jose -sairaalakeskuksessa Kaliforniassa. Työntekijä kiersi asussa päivystysosastolla jouluna tarkoituksenaan piristää sairaalassa juhlapäivää viettäviä ihmisiä.

Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

Joulun jälkeisen viikon aikana sairaalassa todettiin 44 koronavirustartuntaa, joista yksi on johtanut sairaalaosastolla työskennelleen toimistovirkailijan kuolemaan. Nimettömänä pysyttelevä sairaalan työntekijä sanoo NBC Bay Area -uutiskanavalle olevansa huolissaan, että tautirypäs kasvaa vielä, jos osastolla olleet potilaat sairastuvat.

Tartuntojen syyksi epäillään joulukuusiasun sisällä olevaa tuuletinta, joka saattoi puhaltaa virusta sisältäviä pisaroita ympäri osastoa. Sairaalan edustaja sanoo medioille lähettämässään tiedotteessa, että asun sisällä olleella henkilöllä ei ollut koronaoireita, joten muiden altistaminen taudille oli puhdas vahinko.

Asu saattoi levittää saastuneita pisaroita ympäriinsä

San Francisco Chroniclen haastattelema infektiotauteihin erikoistunut lääketieteen professori Peter Chin-Hong pitää uskottavana, että naamiaisasussa kiertänyt ilma on saattanut tartuttaa ihmisiä.

Puhallettava puku ei välttämättä ole ollut kunnolla suljettu, jolloin se on saattanut työntää ilmaa ja saastuneita pisaroita ympäriinsä. Chin-Hongin mukaan tällaisessa tilanteessa asun sisällä olevan henkilön ei välttämättä tarvitse edes itse olla sairastunut koronaan aiheuttaakseen tartuntariskin.

– Se on kuin moneen suuntaan puhaltava ja sattumanvarainen tuuletin, Chin-Hong luonnehtii.

On myös mahdollista, että jouluisen naamiaisasun aiheuttama ilo on saanut osan osastolla olleista ihmisistä unohtamaan turvavälit ja lähestymään puvun sisällä ollutta työntekijää.

Lisää näyttöä ilmavälitteisistä koronatartunnoista

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun ihminen aivastaa tai yskii. Virus voi tarttua myös ilmavälitteisesti eli pienten aerosolien muodossa yli kahden metrin etäisyydeltä.

Ilmavälitteisen tartunnan riskiä pidetään kuitenkin pienempänä kuin lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan toistaiseksi ei ole myöskään osoitettu, että ilmavälitteinen tartuntareitti olisi yhtä merkittävä.

Kalifornialaisessa sairaalassa havaittu koronarypäs lisää näyttöä ilmavälitteisten tartuntojen merkityksestä koronaviruksen leviämisessä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat