Tutkimus kertoo, missä järjestyksessä koronaoireet todennäköisimmin ilmenevät – yksi merkittävä ero influenssaan

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso listaus tyypillisimmistä oireista.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mallinnuksessa kävi ilmi, että koronavirustartunnan aiheuttamat oireet ilmenevät usein tietyssä järjestyksessä. Tämä voi auttaa tunnistamaan covid-19-taudin muista samankaltaisia oireita aiheuttavista taudeista, kuten influenssasta.

Koronaviruksestakaan ei olla vielä päästy, kun syksy tuo jo tullessaan muita hengitystieinfektioita, kuten nuhakuumetta ja influenssaa. Samankaltaisia oireita aiheuttavat taudit aiheuttavat epäselviä tilanteita ja koronatestien näytteenottopisteiden ruuhkautumista.

Etelä-Kalifornian yliopiston tutkijoiden tuoreista löydöksistä voi olla apua limittäin esiintyvien ja toisiinsa sekoittuvien tautien tunnistamisessa. Tutkijoiden mukaan koronaviruksen oireet ilmenevät tyypillisesti seuraavassa järjestyksessä: 

  1. Kuume
  2. Yskä
  3. Kurkkukipu, päänsärky ja lihassärky
  4. Pahoinvointi ja/tai oksentelu
  5. Ripuli

Oireet voivat esiintyä samanaikaisesti.

Oireiden ilmenemisjärjestyksen tunteminen voi myös auttaa potilaita hakemaan oikeaa hoitoa ja pitäytymään eristyksissä muista ihmisistä, mikä voisi hillitä pandemiaa. Tutkijat korostavat, että kuumeen mittaaminen on hyvä tapa seuloa mahdollisesti koronainfektion saaneita ihmisiä yhteiskuntien avautuessa.

On toki syytä huomata, että kaikki koronapotilaat eivät saa täysin samoja oireita samassa järjestyksessä. Koronavirus voi edellä mainittujen lisäksi aiheuttaa lieviä oireita, kuten väsymystä, nuhaa sekä maku- ja hajuaistin heikkenemistä.

Koronavirusinfektiot alkavat yleensä kuumeella

Tutkijat päättelivät oireiden ilmenemisjärjestyksen perehtymällä yli 55 000 varmistetusta koronatapauksesta Kiinassa helmikuussa kerättyihin tietoihin. Covid-19-taudin aiheuttamia oireita verrattiin influenssan sekä SARS- ja MERS-tautien aiheuttamiin oireisiin.

Tutkijat huomasivat mallinnuksessaan, että influenssa alkaa tyypillisesti yskällä, kun taas koronavirusten aiheuttamat taudit kuumeella.

Covid-19 erosi koronavirusten aiheuttamista SARS- ja MERS-taudeista siinä, että se aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita. Nyt valloillaan oleva koronavirus näyttää aiheuttavan ensin pahoinvointia ja oksentelua ja myöhemmin ripulia, kun taas SARS- ja MERS-tautien kohdalla järjestys on päinvastainen.

Tutkimus ilmestyi Frontiers in Public Health -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat