Alex hyppäsi hakemaan frisbeetä vedestä – karmeat seuraukset: "Kaverit tajusivat, että jokin oli nyt vialla"

Poika lahjoitti äidilleen osan maksastaan 1:42
Videolla kerrotaan erään pojan upeasta eleestä.

21-vuotias brittimies taittoi kesällä niskansa hypättyään veteen ja halvaantui, kertoo Metro. Kukaan ei tiedä, miten hän tulee kuntoutumaan. 

Kesäkuussa brittiläiselle Alex Collinsille, 21, sattui onnettomuus, jossa hänen kehonsa halvaantui rintakehästä alaspäin. 

Alexin tyttöystävä Sophie täytti vuosia 15. kesäkuuta ja seuraavana päivänä pariskunta järjesti grillijuhlat niityllä River Cam -joen lähellä Cambridgessa. Mukaan eväiksi oli otettu muun muassa olutta.

Juhlaseurueessa syntyi idea, että voitaisiin heitellä frisbeetä. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Emme olleet ehtineet pelata kovin kauan ennen kuin frisbee laskeutui veteen. Ajattelin mielessäni, että mikäpä olisi parempi tapa hakea se sieltä kuin sukeltaa sankarillisesti sen perään, Alex kertoo Metrolle.

Hyppäsi veteen eikä pystynyt enää liikkumaan

Alex juoksi veden äärelle ja hyppäsi. Hän ei ollut kuitenkaan tajunnut, miten matalalla vesi oli. Sen jälkeen seuraava asia, jonka hän hoksasi, oli se, että hän makasi naamallaan vedessä eikä kyennyt liikkumaan. Hän kertoo kuulleensa päässään omituisia ääniä.

– Onnistuin heiluttamaan päätäni ylös alas ja kaverit tajusivat, että jokin oli nyt vialla. Sitä he eivät tajunneet, että olin taittanut niskani.

Alexin ystävä ja eräs ohikulkija juoksivat joelle ja vetivät hänet ylös vedestä.

– Sen jälkeen kaikki tuntuu utuiselta. Muistan, että ympärilläni oli ensihoitajia ja että Sophie oli kanssani ambulanssissa.

Halvaantumisen johtui murtuneesta kaularangan nikamasta

Alex vietiin Addenbrooken sairaalaan. Kerroskuvauksessa ja röntgenkuvauksessa selvisi, että hänen kaularankansa viides nikama oli vaurioitunut.

Terveyskylä-sivusto kertoo, että selkäytimen vaurio kaularangan alueella C5-tasolla aiheuttaa neliraajahalvauksen. Hartioiden, lapojen ja käsien liikkeistä olkanivelten liikkeet sekä kyynärniveleten koukistus ja kyynärvarsien ulkokierto onnistuu. Kyky puhua, niellä, hallita pään liikkeitä ja osittain liikuttaa käsiä säilyy, mutta vartalon hallinta ja jalkojen toiminta puuttuu.

Meni alle 12 tuntia, että Alex vietiin operoitavaksi. Selkäranka yritettiin saada leikkauksella niin hyvään kuntoon kuin suinkin.

– Sen jälkeen he sanoivat, että nyt pitää vain odotella. Vasta myöhemmin nähtäisiin, miten hyvin toivun tästä.

Uutinen tuntui musertavalta

Tieto halvaantumisesta tuntui musertavalta.

– En tiennyt, miten käsitellä sitä, joten päätin keskittyä siihen, että Sophie tuntisi olonsa paremmaksi. Hän oli aivan loppu eikä voinut tajuta, mitä oli juuri tapahtunut. Ensimmäiseen muutamaan päivään hän ei juuri edes puhunut.

Alex sanoi Sophielle, että hän ymmärtää, jos tämä haluaa erota. Sophie ei kuitenkaan epäröinyt.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Hän sanoi, että "älä ole naurettava. Olen sitoutunut tähän meidän juttuumme".

Edessä pitkä kuntoutus

18 päivää leikkauksen jälkeen, elokuun alussa, Alex siirrettiin Aylesburyssa sijaitsevaan sairaalaan selkävammoihin erikoistuneeseen yksikköön. Siellä hän on edelleen ja häntä hoidetaan monilla erilaisilla hoitomuodoilla, kun fysioterapialla ja vesihoidolla.

– Sophie saa tulla katsomaan minua joka viikko kolmeksi tunniksi. Se on aina viikon kohokohta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Alex on kertonut toipumisprosessistaan Facebookissa. Siellä hän julkaisee kuvia ja videoita kuntoutuksestaan.

Opetellut perusasioita uudelleen

Alex on opetellut uudelleen arjen perustoimintoja, kuten hampaiden harjauksen ja parran ajon. Hän on opetellut myös liikkumaan pyörätuolilla.

– Tunnen jotain jaloissani sekä rintakehässäni, en vain pysty liikuttamaan niitä.

Alexia hoidetaan sairaalassa ainakin joulukuuhun saakka. Sophie on perustanut nettikeräyksen, jotta he saisivat tarpeeksi rahaa hankkiakseen kaiken tarvittavan sitä aikaa varten, kun Alex pääsee kotiin. Kotiin pitää tehdä kaikenlaisia muutoksia, hankkia tarvikkeita ja varata aikoja yksityiseen fysioterapiaan.

Eteenpäin elämässä kaikesta huolimatta

Lääkärien mukaan menee ainakin kaksi vuotta, ennen kuin tiedetään, miten hyvin Alex kuntoutuu. Niinpä Alex ja Sophie ovat päättäneet viettää häitään vasta sitten, kun Alex pystyy seisomaan alttarilla. Tällä hetkellä suunniteltu ajankohta olisi vuonna 2022 ja kohteena on Ranska tai Italia.

Alex on ammatiltaan tanssija ja pariskunta on tavannut työn kautta. Hän toivoo, että voisi jonain päivänä taas tanssia Sophien kanssa lavalla.

– Ei koskaan pidä sanoa ”ei koskaan”. En halua ajatella mitään, mikä latistaisi uskoani tällä hetkellä.

Alex on päättänyt jatkaa sitkeästi parantumista. Hän haluaa vielä joskus esiintyä, sillä se on hänen intohimonsa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Varovaisuutta sukeltamisen kanssa!

Alexilla on myös sanottavana varoituksen sana muille. Hän ei vaadi, että ihmiset lakkaisivat uimasta luonnonvesissä, mutta toivoo toisten olevan varovaisempia kuin hän.

– Miettikää ennen kuin sukellatte, etenkin, jos ette tiedä, miten syvää siinä on! 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat