Mainos

Äiti, onko sinulla diabetes? Näin sairaus voi vaikuttaa lapseen

Synnynnäisen sydänvian riski oli noin neljä kertaa suurempi silloin, kun lapsen äiti oli sairastanut diabetesta ennen raskautta.

Diabetesta jo ennen raskautta sairastavien lapsilla todetaan tavallista enemmän synnynnäisiä epämuodostumia, tuore tanskalaistutkimus vahvistaa. Riski liittyy sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetekseen.

Tanskalaisten tulokset perustuvat yli 2 miljoonan vuosina 1978–2011 syntyneen rekisteritietoihin. Heistä 7 300:n äiti oli sairastanut diabetesta ennen raskautta, ja 16 000:lla oli todettu synnynnäinen sydänvika, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Synnynnäisen sydänvian riski oli noin neljä kertaa suurempi silloin, kun lapsen äiti oli sairastanut diabetesta ennen raskautta. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tuhannesta diabetesäidille syntyvästä lapsesta arviolta 32:lla todettiin synnynnäinen sydänvika, kun terveille äideille syntyneistä vain 8:lla oli sydänvika.

Riski oli erityisen suuri silloin, jos äidillä oli lisäksi todettu diabeteksen liitännäistauteja, mikä viittaa vaikeampaan diabetekseen. Yhteydet havaittiin riippumatta syntymävuodesta, äidin diabeteksen kestosta ja diabetestyypistä ja koski kaikkia synnynnäisiä sydänvikoja.

Tanskalaisten tulokset vahvistavat näyttöä äidin diabeteksen ja synnynnäisten sydänvikojen yhteydestä ja viittaavat tuon yhteyden vaihtelevan diabeteksen vakavuuden myötä. Raskautta harkitsevien diabeetikkojen kannattaisikin pyrkiä hoitamaan sairauttaan mahdollisimman hyvin.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Entä ihon terveys? Tsekkaa tämä:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.