Mainos

5 tieteellistä syytä, joiden vuoksi lomasta kannattaa nauttia

Tiede on nyt todistanut sen, minkä me kaikki olemme tienneet jo kauan. Eli lomailu kannattaa!

Lomalla on positiivinen vaikutus niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiimme. Lomat kannattaa siis viettää hyvällä omallatunnolla, eikä jäädä murehtimaan tekemättömiä töitä.

Tutustu näihin uskomattomiin loman aikaansaamiin hyötyihin ja vaikutu!

1. Kaventaa vyötäröä

Pieni hengähdyshetki työkiireistä rentouttaa ja lievittää stressitasoa, mutta tiesitkö, että loma vaikuttaa positiivisesti myös fyysiseen kuntoosi? Pittsburghin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että säännöllisesti lomia viettävillä henkilöillä on keskimääräistä pienempi painoindeksi ja kapeampi vyötärö. Tämä on erittäin tärkeä huomio, sillä juuri nämä kaksi keskeistä lukua kertovat paljon terveydestämme.

2. Pidentää elinikää

Lomilla on vaikusta etenkin naisten terveyteen. Yli kaksi vuosikymmentä kestäneessä tutkimuksessa saatiin selville, että lomia pitämättömilla naisilla on jopa kahdeksankertainen sydänkohtauksen riski. Sen sijaan vuosittain lomia pitävien naisten todettiin olevan terveempiä ja elävän huomattavasti työtä painavia naisia pidempään. Jos et siis halua sairastua sydänsairauksiin, nauti lomistasi!

3. Lisää työtehoa

Loman nuorentavat vaikutukset kestävät kauemmin kuin moni luulee. Wienin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että loma heijastuu positiivisesti jopa viiden viikon päähän loman loppumisesta. Työhön palanneilla lomailijoilla todettiin olevan muita vähemmän fyysisiä vaivoja, kuten päänsärkyä ja selkäkipua. Kun välillä lomailee, jaksaa taas työskennellä entistä tehokkaammin.

4. Parantaa rakkauselämää

Lisääntynyt vapaa-aika ja rento mieli tuovat vipinää myös seksielämään. Jopa kahdeksankymmentä prosenttia vuosittain lomailevista ihmisistä raportoi lomien parantavan rakkauselämää huomattavasti. Sen lisäksi, että parisuhde voi hyvin, pääset nauttimaan myös seksin lukemattomista terveyshyödyistä. Seksi muun muassa vilkastuttaa aivotoimintaa ja pienentää vilustamisriskiä.

5. Parantaa unenlaatua

Uusiseelantilainen tutkimus kertoo, että loma ei ainoastaan rentouta, vaan se voi saada sinut nukkumaan paremmin myös loman jälkeen. Lomalla sähköpostit ja rästityöt eivät häiritse untasi, jolloin voit keskittyä täysin rentoutumiseen. Loman jälkeen hyvät nukkumistavat jäävät usein päälle. Tutkimuksen mukaan loman jälkeen ihmiset nukkuvat keskimäärin 20 minuuttia enemmän kuin ennen lomaa. Lyhyelläkin lomalla voi siis olla konkreettinen vaikutus arkirytmiisi.

Video: Kun loma lähestyy, työmotivaatio saattaa laskea. Katso videolta hauskat vinkit siihen, kuinka pystyt välttelemään töitä uskottavasti. 

1:02

Lähde: Huffingtonpost 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja