Yli 30 kiloa laihtunut Anita: En ole joutunut luopumaan mistään

Vaasalainen Anita Koskela oli aina ollut pieni ja hoikka, kunnes hän viime vuosituhannen lopulla sairastui vakavaan masennukseen. Muutamassa vuodessa hän lihoi yli tuplasti oman painonsa verran. Pahimmillaan alle 160-senttisen Anitan vaa'an viisari pysähtyi sadan kilon kohdalle.

Anitan Koskelan masennus oli niin vakava, että hän joutui viettämään sairaalan suljetulla osastolla pitkiä aikoja. Kuuden vuoden aikana Anita lihoi vauhdilla, eikä tahtia hidastanut hermovaurion takia kipuillut jalka ja leikattu selkä.

– Minä lihoin masennuksen, liikkumattomuuden ja lääkkeiden takia, Anita kertoo.

Vuonna 2004, kun masennus oli jo alkanut vähän helpottaa, Anita oli 50 kiloa painavampi kuin kuusi vuotta aikaisemmin.

Lujalla luonteella 18 kiloa kevyemmäksi

– Inhosin itseäni ja painoani. Kaikki oli vaikeaa kengännauhojen solmimisesta lähtien. Ajattelin, että p...le, nyt tälle asialle täytyy tehdä jotain, Anita kuvailee laihduttamisen alkuaikoja.

Hän kertoo olevansa luonteeltaan "härkäpäinen terrieri", joka sisunsa ansiosta pystyy melkein mihin vaan. Niinpä kilot lähtivät karisemaan Painonvartijoiden avulla.

– Laihduin 18 kiloa, mutta lihoin ne heti takaisin, kun lopetin laihduttamisen, Anita kertoo.

Uusi yritys toi pysyviä tuloksia

Vajaat kaksi vuotta myöhemmin Anita päätti yrittää uudelleen. Hän liittyi Keventäjiin ja alkoi opetella uusia elämäntapoja. Säännöllisen ruokailurytmin ja pienempien annosten myötä Anita keventyi kolmessa vuodessa yli 30 kiloa.

– En ole joutunut luopumaan mistään, vaan voin syödä kaikkea kohtuudella. Isoin muutos on annosten koossa. Ennen yksi paahtoleipä ei riittänyt mihinkään, vaan niitä meni kerrallaan helposti neljä tai viisi. Nyt en voisi kuvitellakaan syöväni niin paljon, Anita selittää.

Diabeteslääkkeet roskakoriin

Samoihin aikoihin, kun Anita aloitti laihdutusprojektin, hän alkoi myös kävellä. Hän liittyi Vaasan kävelyklubiin, jonka tuella hän on treenannut itsensä jopa kävelymaratonkuntoon.

– Kun osallistuin Vaasan kävelyklubin lenkille ensimmäisen kerran, ajattelin että kuolen tänne, mutta seuraavalla viikolla menin uudelleen.

Vuoden 2009 lopulla Anita pystyi kävelemään jo keskimäärin kolme tai neljä lenkkiä viikossa, yhteensä noin 50 kilometrin verran. Kunnon kohoaminen on tehnyt hyvää paitsi fysiikalle myös mielenterveydelle.

Lääkäri totesi Anitalle, että on ihmeellistä, kuinka paljon painon pudottaminen ja liikunta vaikuttavat ihmisen terveyteen. Anitan kolesteroliarvot olivat nimittäin parantuneet huimasti, ja diabeteslääkkeistä hän pystyi luopumaan kokonaan.

− Voin tosi hyvin. Vaikka olen käynyt läpi tosi rankkoja aikoja, ei ole mitään valittamista.

Studio55.fi/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat