Ravitsemusterapeutti: Nämä asiat täytyy muistaa karppauksessa

Trainer4You-ketjun ravitsemusterapeutti Mikko Rinta arvioi, miten karppaaminen vaikuttaa laihtumiseen ja lihasmassan hankkimiseen. Lisäksi hän muistuttaa, mihin asioihin vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota.

Karppaamisen vaikutuksia on hieman vaikea arvioida laihdutuksen tai lihasmassan kasvattamisen kannalta, koska ihmisillä on eri käsitys karppaamisesta.

– Yhdelle se merkitsee sitä, että jättää päivän kahvipullan pois, ja toisella syömistä on rajoitettu hyvinkin voimakkaasti, Mikko Rinta toteaa.

Vähähiilihydraattisella dieetillä painon putoaminen on voimakasta ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, mutta pitkällä seurannalla muut ruokavaliot pääsevät samaan.

– Painoa voi tiputtaa monella eri tapaa. Ennen kaikkea täytyy ajatella kokonaisterveyttä, Rinta sanoo.

Proteiinia lihaksille

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa proteiinin laatuun tulee kiinnittää huomiota. Hyviä proteiinin lähteitä ovat kala, maitotuotteet sekä kasvikunnan proteiinit, kuten soija ja muut palkokasvit. Valkoinen liha on myös oivallinen, jos se ei ole pitkälle prosessoitu.

Punaista lihaa tulee syödä kohtuudella ja suosia vähärasvaisia tai rasvattomia maitotuotteita. Riittävästä proteiinin saannista on hyötyä lihasmassan kasvuun.

– Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa proteiinin saanti yltää usein lihasmassan kasvua tukevalle tasolle, Rinta sanoo.

Kuidun saanti heikkoa

Rinta on huomannut, että riittävä kuidun saanti jää monella alle suositusten. Kuitujen saannin voi varmistaa syömällä kasviksia, hedelmiä, marjoja sekä täysviljatuotteita.

Rasvojen saanti tulee pitää kohtuudessa ja suosia pehmeitä rasvoja. Naisten tulisi saada päivittäin noin 60 grammaa ja miesten 90 grammaa rasvaa.

– Piilorasvan saamista muun muassa valmisruuista sekä maito- ja lihatuotteista tulee välttää. Samalla tulisi kuitenkin suosia näkyvää pehmeää rasvaa ruuan valmistuksessa, salaatinkastikkeena ja leivän levitteenä, Rinta täsmentää.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja