Nämä 10 myyttiä laihduttamisesta ovat puppua

Dieeteistä ja laihduttamisesta liikkuu paljon myyttejä ja harhaluuloja. Kannattaako kello 20 jälkeen käydä enää jääkaapilla? Entä voiko jälkiruokiin koskea, ja mitä iloa on sellerin järsimisestä?

Tohtori Nancy Snyderman kirjoittaa lääketieteestä NBC Newsille, ja hän on laatinut myös kirjan dieettimyyteistä, jotka pitävät ihmiset lihavina. Time-lehti listasi, mitkä kymmenen uskomusta laihdutuksesta joutavat Snydermanin mukaan romukoppaan. Alla hän kertoo, mikä on sen sijaan totuus.

Voit syödä kello 20 jälkeen

Sillä, mihin aikaan syöt, ei ole väliä. Merkittävää painonhallinnan kannalta on, mitä ja paljonko syöt, ja kuinka paljon kulutat päivässä. Vaikka söisit mihin aikaan tahansa, kehosi varastoi ylimääräiset kalorit rasvana. Jos haluat napostella ennen nukkumaanmenoa, mieti ensin, kuinka paljon kaloreita olet sinä päivänä syönyt.

"Negatiivisten kaloreiden" ruokia ei ole

Joitain ruokia pidetään niiden vaivalloisen sulattelun vuoksi laihduttavina. "Negatiivisten kaloreiden" ruokalajeina on pidetty muun muassa sitrushedelmiä ja selleriä. Valitettavasti tämä ei ole totta. Kalorit, jotka keho kuluttaa sulatellessa ruokaa ovat minimaalisia verrattuna ruuan itsensä sisältämään energiamäärään. Joten vaikka sellerin jauhaminen vaikuttaisi työläältä puuhalta, polttaa se kaloreita suunnilleen saman verran kuin ruohon kasvamisen tarkkailu.

Nestemäiset kalorit lasketaan

Kun lasket päivän aikana nauttimiasi kalorimääriä, otatko huomioon myös juomisesi? Muistatko laskea esimerkiksi limutölkin, smoothien, maitokahvin tai cocktailin? Juomalla ihmiset nauttivat enemmän kaloreita kuin tajuavatkaan. Esimerkiksi limutölkissä voi olla kaloreita hedelmän ja paahtoleivänsiivun verran. Smoothiessa voi kaikista hyvistä aineksistaan huolimatta olla kaloreita 500–1000 välillä, ja caffe lattesta saat helposti 260 kaloria. Tavallisessa margaritassa niitä on 500.

Aivot eivät rekisteröi juotujen kaloreiden aiheuttamaa täyttymisen tunnetta yhtä hyvin kuin pureskellun ruuan, eivätkä lähetä keholle viestiä lakata syömästä. Jos olet 1200–1500 kalorin dieetillä, hanki ne ruuasta. Nestemäiset kalorit kertyvät nopeasti, joten pitäydy vedessä ja kalorittomissa juomissa. Snyderman itse laihtui reilut 2 kiloa vain jättämällä säännölliset drinkit ystävien kanssa väliin.

Jälkiruoka kelpaa illallisesta

Voit toisinaan nauttia jäätelöannoksen illallisena, mutta vain silloin tällöin. Älä kiellä itseltäsi tiettyjä mielitekoja. Tee lempiherkustasi ateria, niin et tunne yhtä suurta houkutusta ylisyöpöttelyyn. Korvaa pihvi jäätelöllä, mutta vain harvinaisena herkkuna, älä joka päivä, ja se voi auttaa sinua kontrolloimaan painoasi pidemmällä tähtäimellä.

Tuhdit lapset eivät tarvitse ankaraa dieettiä

Jos lapsellasi on 5–7 kiloa ylipainoa, häntä ei tulisi laittaa tiukalle dieetille. Sen sijaan on parempi auttaa lasta parantamaan ruokavaliotaan, olemaan aktiivinen ja luopumaan osasta tietokoneen ja telkkarin parissa vietetystä ajasta.

Piristä lapsesi ruokavaliota lisäämällä siihen hedelmiä ja vihanneksia ja kokojyväviljaa, ja samalla vähennä roskaruuan syömistä. Näin he lihovat vähemmän, mutta pituuskasvu jatkuu. Lapset kokevat dynaamisia kasvun vaiheita, joten vähäkaloriset dieetit eivät sovellu heille. He tarvitsevat ravintoa ja liikuntaa.

Kevytlimut lihottavat

Teksasin yliopiston tutkimuksessa seurattiin yli 600 ihmistä, aina 25-vuotiaista 54-vuotiaisiin, kahdeksan vuoden ajan, ja selvitettiin heidän lihomistaan ja limun lipitystään. Ne, jotka joivat kevytlimuja, vaikka vain yhdenkin tölkin päivässä, eivät laihtuneet, ja heillä oli suurempi riski saada ylipainoa kuin heillä, jotka joivat tavallisia limuja tai vaikka vain vettä.

Tutkijat arvelevat, että keinotekoiset makeutusaineet, ehkä jopa väriaineet, saattaisivat vaikuttaa aivokemiaan. Aivot saavat ikään kuin palkinnon, ja siksi makeanhimo vain yltyy. Mitä enemmän juot näitä makeita tuotteita, sitä enemmän herkkuja himoitset.

Kylmässä säässä laihdut enemmän

Jotkut vannovat, että he lihovat aina talvisaikaan. Suoraan sanottuna uskon, että se johtuu yksinkertaisesti siitä, että emme ole niin aktiviisia. Aineenvaihduntasi käy lisäkierroksilla pitääkseen kehosi lämpöisenä kylmässä säässä. Tämä saattaa tarkoittaa hieman suurempaa kalorien kulutusta päivittäin.

Jojo-laihdutus ei sotke aineenvaihduntaasi

Tutkimusten mukaan esimerkiksi vähäkalorisen dieetin vaikutus aineenvaihduntaan jää väliaikaiseksi. Kanadalaiset tutkijat perehtyivät taannoin 52 ylipainoiseen naisen aineenvaihduntaan. Naiset olivat jojo-laihduttaneet noin 18 vuoden ajan, mutta kun heidän tuloksiaan vertailtiin keskimääräisiin aineenvaihdunnallisiin tasoihin, eroja ei juuri ollut.

Eli vaikka olisit laihtunut ja taas lihonut lukemattomia kertoja, älä luovuta. Jojo-dieetit eivät satuta sinua, ne vain eivät laihduta.

Punaista lihaa ei ole syytä välttää

Vaikka parhaissa pihveissä onkin usein paljon rasvaa, on myös vähärasvaisia vaihtoehtoja. Kun ostat lihaa, valitse sisäfilettä ja paistia tai vähärasvaista jauhelihaa. Niissä on vähemmän rasvaa.

Dieetit toimivat

Väitteeseen, etteivät dieetit toimi, törmää niin kirjoissa kuin mainoksissakin. Mutta totuus on, että laihtuminen onnistuu lähes jokaisella dieetillä jonka kirjakaupan hyllystä löydät. Ongelma on, että jos dieetti ei sovi elämäntapaasi, se epäonnistuu varmasti, ja paino tulee takaisin.

Haluat dieetin, jonka kanssa voit elää. Jos esimerkiksi syöt mielelläsi voileipiä lounaalla, sinulla voi olla ongelmia noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Jos rakastat oliiviöljyä, välimerellinen dieetti sopii sinulle paremmin kuin rasvaton. Jos vihaat kalorien laskemista ja sinusta on helppo seurata sääntöjä, hiilihydraatiton Atkins voisi toimia. Jos yrität laihtua, sinun on tehtävä valintoja.

Lähde: Time Magazine

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja