Yksinkertainen keino sai päiväkoti-ikäiset syömään enemmän kasviksia – lautasen ulkonäöllä vaikutusta lasten valintoihin

3:29

Päiväkoti-ikäisiä ei ole helppo saada syömään kasviksia, mutta yhdysvaltalaistutkijat uskovat löytäneensä tähän yksinkertaisen keinon. Lisäämällä lasten lautasiin kuvia kasviksista ja hedelmistä lapset saadaan ottamaan ja myös syömään enemmän kasviksia.

VIDEO: Päiväkoti-ikäiset lapset arvostelivat ravintolaruokaa.

Tutkijoiden havainnot perustuvat kokeeseen, johon osallistui 235 nelivuotiasta 18:sta eri päiväkotiryhmästä. Osana koetta lapset söivät lounaansa toisina päivinä valkoisilta lautasilta ja toisina lautasilta, joissa oli kasvisten ja hedelmien kuvia osoittamassa kohtia, joihin niitä voisi laittaa. Lounaalla lapset saivat ottaa itse haluamansa määrän kasviksia ja hedelmiä.

Kun tutkijat kokeen lopuksi laskivat, miten paljon lapset milloinkin olivat syöneet, he havaitsivat kasvisten kelpaavan paremmin kuvalautaspäivinä. Lapset ottivat noina päivinä enemmän kasviksia lautaselleen, mutta myös söivät ottamastaan enemmän. Hedelmien syömiseen kuvalautaset eivät vaikuttaneet, mutta lapset toisaalta söivät niitä suhteellisen paljon muutenkin.

Havainnot viittaavat siihen, että kasvisten syömisestä voi tehdä houkuttelevampaa hyvin yksinkertaisilla keinoilla. Tutkimuksen pienen koon vuoksi tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Lapsena opitut ruokailutottumukset jatkuvat usein koko elämän, joten kasvisten omaksuminen ruokavalioon nuorena voi suoda kauskantoisia terveysvaikutuksia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja