Voisiko peltipoliisi räpsäistä kuvan myös liian kovaäänisistä autoista? Britit aloittavat erikoisen kokeilun

Suomeen uusia peltipoliiseja – näin ne toimivat 1:34
Suomeen uusia peltipoliiseja – näin ne toimivat.

Isossa-Britanniassa kaikkien uusien autojen ääni on rajoitettu korkeintaan 74 desibeliin. Autonsa virittäminen siten, että tämä raja ylittyy, on laitonta.

Asian tekeminen laittomaksi ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sitä harrastettaisi. Ääni on monelle autoharrastajalle yksi tärkeimmistä asioista, joten lopputulosta ei ole vaikea arvata.

Ison-Britannian liikenneministeri Chris Grayling on nyt kuitenkin saanut tarpeekseen sekä äänekkäistä autoista että moottoripyöristä.

Liikenneministeriön toimeksiannosta on syntynyt ”akustisen kameran” prototyyppi, jota tullaan testaamaan valituilla tieosuuksilla seuraavien seitsemän kuukauden aikana.

Teille asennettavissa kameroissa on mikrofoni, joka poimii lähestyvän auton äänen, ja mikäli sallittu äänitaso ylittyy, kamera räpsäisee kuvan. Ministeriön mukaan tavalliset ”lainkuuliaiset kansalaiset” eivät joudu kameroiden myötä ongelmiin.

Toistaiseksi ei ole vielä päätetty, mikä lasketaan liian kovaksi ääneksi, mutta poliisin mukaan hyvä raja voisi olla esimerkiksi 90 desibeliä. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, millä tavoin äänekkäästä ympäristöstä onnistutaan mittaamaan yksittäisen ajoneuvon ääni tarkasti.

Tarkoituksena on vähentää melusaastetta, jolla on todettu olevan haitallisia vaikutuksia sille altistuville ihmisille. Liikenneministeriö haluaa myös muistuttaa, että kyseessä on kokeilu, jolla selvitetään, miten tällainen teknologia toimii käytännössä.

Lue myös:

    Uusimmat