Voimaa antavia pikalounaita ilman hellaa – vinkit kevyeen kesään

Viherpirtelöt ovat modernin raakaruokailun kulmakiviä. Rajana ovat vain mielikuvitus ja tehosekoittimen voima.

– Raakaruokailu on värikästä, maukasta ja iloista ruokaa tuoreella ja rennolla meiningillä, kiteyttää kasvis- ja raakaruokaan perehtynyt kouluttaja ja ruokablogisti Outi Rinne.

Raakaruokailu on lyhyessä ajassa herättänyt huimaa kiinnostusta kotikokkien keskuudessa. Raakaruokailussa ylistetään tuoreita ja aitoja raaka-aineita. Raakaruoka on tyypillisesti kuumentamatonta tai korkeintaan 46 asteessa kypsennettyä mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa, joka valmistetaan hedelmistä ja marjoista, vihanneksista ja juureksista, pähkinöistä ja siemenistä sekä iduista ja versoista.

Rinne innostui raakaruokailusta huomattuaan kokeilusta seuranneen energisen ja hyvän olon. Askeesin sijaan raakaruokailu toi ruokailemiseen uusia elämyksiä.

Rinteen mukaan raakaruokaa voi hyvin lähestyä kiinnostavana lisänä muuhun kokkaukseen totaalisen ruokatottumusten muutosten sijaan. Raakaruoan valmistamiseen ei tarvita kummallisia aineksia. Suuri osa raakaruoasta valmistuukin ihan tavallisista kauppojen ja kasvimaiden antimista.

Monille ensimmäinen kosketus raakaruokaan on smoothie. Rinne pyöräyttää tehosekoittimessa lehtivihreää sisältävän pirtelön eli blendatun salaatin silloin, kun olo on valju ja kaipaa jotain vihreää ja freesiä.

–Jos haluaa kokeilla vihersmoothieita, miedot lehtisalaatit ja pinaatti ovat helppoja aloittelijan vihreitä. Klorofyllin alkaessa maistua lehtikaali, persilja ja herneenversot tuovat salaatteja voimallisempaa makua pirtelöihin, Rinne suosittelee.

Rinne muistuttaa, että raakaruoan äkillinen lisääminen aterioille tuo yleensä hyvää oloa, mutta voi alkuun aiheuttaa myös epämiellyttäviä tuntemuksia. Jos elimistö ei ole tottunut hyödyntämään suuria määriä kauden vihreitä vihanneksia, saattaa pirtelö laittaa nopeasti vatsan toimimaan. Raakaruoka on huomattavan kuitupitoista ja kestää aikansa, että suolisto mukautuu sulattamaan uudenlaista ruokaa täydellä teholla.

Muikea smoothie, 1 annos:

2 1/2 dl kuutioitua ananasta
2 sellerinvartta
1/2 avokado
1/2 lime (kuorineen, jos käytät luomua)
reilu kourallinen pinaattia tai puoli ruukullista tammenlehväsalaattia
n. 1dl vettä
ripaus suolaa
(1rkl hamppu- tai herneproteiinijauhetta)
viimeistelyyn kourallinen inca-marjoja eli kuivattuja ananaskirsikoita

Kuori ja kuutioi ananas. Viipaloi sellerinvarret hieman pienemmiksi. Siirrä tehosekoittimen kulhoon. Leikkaa lime neljään osaan ja lisää joukkoon, samoin avokado ja pinaatti tai tammenlehväsalaatti. Lisää vesi ja mausta suolalla. Proteiinijauhe paisti lisää smoothien ravintoarvoja myös tukevoittaa rakennetta. Hurauta sileäksi smoothieksi. Rakenteesta tulee lusikoitavan paksua. Viimeistele inca-marjoilla.

Lähde: Rinne, O. 2013, Raakaruoka-aika, Herkkuja ilman hellaa ja uunia, Atena.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat