Tietty ruoka-aine voi korjata suoliston vaurioita ja auttaa jopa laihtumaan.
Tutkimuksen mukaan hapankaalilla, kuten korealaisella kimchilla, on suotuisat vaikutukset suoliston terveyteen sekä painonhallintaan. Loppuvuodesta 2024 Journal of Functional Foods -alustalla julkaistun tutkimuksen tuloksia esittelee nyt muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet.
Suotuisat vaikutukset suoliston terveyteen ja painonhallintaan
Tutkimuksessa havaittiin, että fermentoitu kasvisvalmiste ei ainoastaan vähentänyt kehon rasvaa, vaan myös muutti suolistomikrobistoa terveempään suuntaan.
Tutkijoiden mukaan kimchi vaikutti erityisesti suolistobakteerien tasapainoon: se lisäsi aineenvaihduntaa tukevaa Akkermansia muciniphila -bakteeria ja vähensi haitallisia Proteobacteria-bakteereja. Nämä haitalliset bakteerit on yhdistetty tulehdustiloihin ja aineenvaihduntahäiriöihin.
Mitä on kimchi?
Kimchi on perinteinen korealainen, hapatetuista eli fermentoiduista vihanneksista valmistettu lisuke. Yleensä kimchi valmistetaan kiinankaalista, mutta muitakin kasviksia voidaan käyttää.
Tutkimukseen osallistui 90 henkilöä, jotka olivat iältään 20–65-vuotiaita ja joiden painoindeksi oli 23–30. Kolmen kuukauden aikana kimchijauhetta nauttineet tutkimusosallistujat menettivät keskimäärin 0,6–0,9 kiloa rasvamassaa. Samaan aikaan lumeryhmässä havaittiin jopa 1,2 kilon painonnousu.
Kimchin ominaisuuksia hehkutettu aikaisemminkin
Vaikka tutkimuksessa käytettiin kimchijauhetta, asiantuntijat uskovat myös tuoreen kimchin tarjoavan vastaavia hyötyjä. Fermentointi tekee kimchistä luonnollisen probioottien lähteen ja tukee suoliston mikrobiston monimuotoisuutta. Samalla se on vähäkalorinen, mutta runsaskuituinen, mikä voi tukea kylläisyyden tunnetta ja helpottaa painonhallintaa.
Kimchin hyötyjä nostettiin esiin myös alkuvuodesta 2024 tehdyssä tutkimuksessa. BMJ Open -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kimchi voi auttaa ehkäisemään keskivartalolihavuutta ja sitä kautta laskea riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Tutkijat selvittivät kimchin syömisen vaikutusta ihmisten painoon analysoimalla 115 726 osallistujan terveystietoja ja kimchin päivittäistä kulutusta. Tässä tutkimuksessa kuitenkin korostettiin, ettei kimchia tule syödä kulhokaupalla. Tutkimuksen mukaan noin 150 grammaa kimchia päivässä on yhteydessä matalampaan painoon
Lue myös: Kolme annosta tätä ruokaa päivittäin vähentää ylipainon todennäköisyyttä
Kimchia Marttojen ohjeella
Näin teet kimchia kotona! Ohje Marttojen sivuilta.
600–700 g kiinankaalia
n. 100 g kevätsipulia
2 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl sokeria
Chilitahna:
8 valkosipulinkynttä
pala (5 cm) tuoretta inkivääriä
1 dl kochukarua, korealaista chilijauhetta
2 rkl kalakastiketta
1 dl sokeria
2 dl kylmää vettä
Lisäksi:
1 litran kokoinen purkki säilöntään
Poista kaalista uloimmat lehdet. Huuhtele kaali kokonaisena. Halkaise pitkittäin. Leikkaa kaalinpuolikkaat poikittain noin parin senttimetrin levyisiksi suikaleiksi. Älä käytä kantaa. Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Laita kasvikset isoon kulhoon. Lisää suola ja sokeri ja kääntele hieman, jotta ne sekoittuvat tasaisesti kasviksiin. Laita kulhon päälle kelmu ja painoksi lautanen. Anna maustua jääkaapissa yön yli.
Kumoa kaaliseos siivilään ja anna nesteen valua pois. Älä huuhtele kasviksia. Jätä seos odottamaan. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Mittaa kaikki chili-tahnan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.
Sekoita chilitahna ja kaaliseos yhteen kulhossa. Siirrä massa purkkiin ja painele tiiviiksi, jotta väliin ei jää ilmakuplia. Lisää pinnalle noin 1 dl kylmää vettä, jotta kaali on nesteen peitossa. Sulje kansi ja jätä purkki huoneenlämpöön vuorokaudeksi, jotta käyminen alkaa. Siirrä purkki jääkaappiin 2–3 vuorokaudeksi, jonka jälkeen kimchiä voi syödä. Parhaimmillaan se on noin viikon kuluttua.
Huomaa!
Korealainen kochukaru on karkeaa, melko lempeän makuista chilijauhetta. Sitä saa etnisistä ruokakaupoista ja erikoismaustekaupoista. Jos korvaat sen jollakin muulla chilivalmisteella, annostele varovasti.
Lue myös: Enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?
Katso myös: Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde?
6:16Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.