Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruoka, joka tekee ihmeitä suolistolle ja auttaa jopa laihtumaan – oletko maistanut?

Korealainen hapatettu kiinankaali eli kimchi tekee tutkitusti hyvää.
Korealainen hapatettu kiinankaali eli kimchi tekee tutkitusti hyvää.Shutterstock
Julkaistu 03.06.2025 06:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tietty ruoka-aine voi korjata suoliston vaurioita ja auttaa jopa laihtumaan. 

Tutkimuksen mukaan hapankaalilla, kuten korealaisella kimchilla, on suotuisat vaikutukset suoliston terveyteen sekä painonhallintaan. Loppuvuodesta 2024 Journal of Functional Foods -alustalla julkaistun tutkimuksen tuloksia esittelee nyt muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet.

Suotuisat vaikutukset suoliston terveyteen ja painonhallintaan

Tutkimuksessa havaittiin, että fermentoitu kasvisvalmiste ei ainoastaan vähentänyt kehon rasvaa, vaan myös muutti suolistomikrobistoa terveempään suuntaan.

Tutkijoiden mukaan kimchi vaikutti erityisesti suolistobakteerien tasapainoon: se lisäsi aineenvaihduntaa tukevaa Akkermansia muciniphila -bakteeria ja vähensi haitallisia Proteobacteria-bakteereja. Nämä haitalliset bakteerit on yhdistetty tulehdustiloihin ja aineenvaihduntahäiriöihin.

Mitä on kimchi?

Kimchi on perinteinen korealainen, hapatetuista eli fermentoiduista vihanneksista valmistettu lisuke. Yleensä kimchi valmistetaan kiinankaalista, mutta muitakin kasviksia voidaan käyttää.

Tutkimukseen osallistui 90 henkilöä, jotka olivat iältään 20–65-vuotiaita ja joiden painoindeksi oli 23–30. Kolmen kuukauden aikana kimchijauhetta nauttineet tutkimusosallistujat menettivät keskimäärin 0,6–0,9 kiloa rasvamassaa. Samaan aikaan lumeryhmässä havaittiin jopa 1,2 kilon painonnousu. 

Kimchin ominaisuuksia hehkutettu aikaisemminkin

Vaikka tutkimuksessa käytettiin kimchijauhetta, asiantuntijat uskovat myös tuoreen kimchin tarjoavan vastaavia hyötyjä. Fermentointi tekee kimchistä luonnollisen probioottien lähteen ja tukee suoliston mikrobiston monimuotoisuutta. Samalla se on vähäkalorinen, mutta runsaskuituinen, mikä voi tukea kylläisyyden tunnetta ja helpottaa painonhallintaa.

Kimchin hyötyjä nostettiin esiin myös alkuvuodesta 2024 tehdyssä tutkimuksessa. BMJ Open -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kimchi voi auttaa ehkäisemään keskivartalolihavuutta ja sitä kautta laskea riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkijat selvittivät kimchin syömisen vaikutusta ihmisten painoon analysoimalla 115 726 osallistujan terveystietoja ja kimchin päivittäistä kulutusta. Tässä tutkimuksessa kuitenkin korostettiin, ettei kimchia tule syödä kulhokaupalla. Tutkimuksen mukaan noin 150 grammaa kimchia päivässä on yhteydessä matalampaan painoon

Lue myös: Kolme annosta tätä ruokaa päivittäin vähentää ylipainon todennäköisyyttä

Kimchia Marttojen ohjeella

Näin teet kimchia kotona! Ohje Marttojen sivuilta.

600–700 g kiinankaalia
n. 100 g kevätsipulia
2 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl sokeria

Chilitahna:
8 valkosipulinkynttä
pala (5 cm) tuoretta inkivääriä
1 dl kochukarua, korealaista chilijauhetta
2 rkl kalakastiketta
1 dl sokeria
2 dl kylmää vettä

Lisäksi:
1 litran kokoinen purkki säilöntään

Poista kaalista uloimmat lehdet. Huuhtele kaali kokonaisena. Halkaise pitkittäin. Leikkaa kaalinpuolikkaat poikittain noin parin senttimetrin levyisiksi suikaleiksi. Älä käytä kantaa. Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Laita kasvikset isoon kulhoon. Lisää suola ja sokeri ja kääntele hieman, jotta ne sekoittuvat tasaisesti kasviksiin. Laita kulhon päälle kelmu ja painoksi lautanen. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

Kumoa kaaliseos siivilään ja anna nesteen valua pois. Älä huuhtele kasviksia. Jätä seos odottamaan. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Mittaa kaikki chili-tahnan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.
 

Sekoita chilitahna ja kaaliseos yhteen kulhossa. Siirrä massa purkkiin ja painele tiiviiksi, jotta väliin ei jää ilmakuplia. Lisää pinnalle noin 1 dl kylmää vettä, jotta kaali on nesteen peitossa. Sulje kansi ja jätä purkki huoneenlämpöön vuorokaudeksi, jotta käyminen alkaa. Siirrä purkki jääkaappiin 2–3 vuorokaudeksi, jonka jälkeen kimchiä voi syödä. Parhaimmillaan se on noin viikon kuluttua.

Huomaa!
Korealainen kochukaru on karkeaa, melko lempeän makuista chilijauhetta. Sitä saa etnisistä ruokakaupoista ja erikoismaustekaupoista. Jos korvaat sen jollakin muulla chilivalmisteella, annostele varovasti.

Lue myös: Enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?

Katso myös: Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde?

6:16Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaaRavitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.

Lisää aiheesta:

Oletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän Älä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjäTerveellinen trendiherkku sopii moneen – kokeile vaikkapa hodarin täytteenä!Auttaako kanakeitto todella flunssaan? Asia on nyt tutkittu – täydellinen keittoresepti on tässäNyt on kuumaa! Terveellinen superjuoma korvaa kahvin ja antaa energiaa koko päiväksiJoulupöydän yllättäjä syntyy edullisesta ainesosasta: "Kaikki kyselevät aina tämän reseptin perään"
RuokaKasviksetTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • 09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • Eilen17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • Eilen09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • pe18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!