Vinkki asunnonhakuun: Vuokranantajan kanssa on helpompi keskustella kuin välittäjän

Vuokra-asunnoista käydään loppukesästä kovaa kilpaa, kun opiskelunsa aloittavat nuoret etsivät uutta kotia. Mikäli mahdollista, voi olla parempi hakeutua sellaisiin näyttöihin, joissa on paikalla asunnon omistaja.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo tehneensä kesällä pientä empiiristä tutkimusta vuokranäytöissä.

– Jos vuokranantaja on itse paikalla näytössä, keskustelu on jotenkin ihmisläheisempää kuin välittäjän kanssa. Vuokranantaja haluaa vähän kuulla vuokralaisehdokkaan harrastuksista ja hän kertoo mielellään taloyhtiöstä. Aika nopeasti päästään siihen, mitkä ovat kenenkin tavoitteet.

Viita sanoo huomanneensa, että välittäjät ryhtyvät sen sijaan nopeasti arvottamaan hakijoita. Tällöin ilmapiiri näytöllä tuntuu kovemmalta.

– Tuo näyttää luotettavalta, tuo näyttää varakkaalta, tuota en suosittele mielellään.

– Välittäjän kanssa täytyy käyttää enemmän kyynärpäätaktiikkaa ja myydä itseään, mikä ei onnistu kaikilta suomalaisilta ihan helposti. Äärettömän hyvä vuokralainen voi olla vähän hiljaisempi ja jäädä täysin huomiotta.

Kahden kauppa

Valtaosa vuokrasuhteista toimii ilman ongelmia. Viita sanoo, että vuokralaisen kannalta olisikin arvokasta, jos myös asunnon omistaja kertoisi vähän itsestään ja omista tavoistaan vuokranantajana. 

– Tällaista ei juuri koskaan kuule, että vuokranantaja kertoisi, että entiset vuokralaiset ovat olleet aina tyytyväisiä, ja jos asunto on ollut kunnossa, olen pystynyt heti palauttamaan vakuuden.

Viita huomauttaa, että vuokranmaksun ei aina tarvitse tapahtua kokonaan rahassa. Tällaiset järjestelyt on totuttu tulkitsemaan kaksimielisiksi, mutta todellisuudessa erilaiset maksujärjestelyt voivat hyödyttää niin vuokralaista kuin vuokranantajaakin.

– Vuokralainen voi saada esimerkiksi kivan asunnon hyvältä paikalta kohtuulliseen hintaan, jos lupaa kerran viikossa kantaa vuokranantajan ostoskassit kaupasta kotiin.

Tällainen järjestely on erityisen tärkeää kirjata vuokrasopimukseen, jotta molemmille osapuolille on selvää, mistä on sovittu.

Lue myös:

    Uusimmat