15-vuotinen seuranta paljasti: Tämä määrä hedelmiä tai kasviksia päivässä voi pienentää masennuksen riskiä

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO MYÖS: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Hedelmien ja kasvisten syönti voi vaikuttaa siihen, sairastuuko masennukseen, kertoo tuore tutkimus.

Joka päivä kasviksia ja hedelmiä syövät saattavat säästyä masennusoireilta muita todennäköisemmin, tuore australialaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tulosten perusteella noin yksi hedelmä tai 375 grammaa kypsennettyjä kasviksia päivässä nauttivat potivat masennusoireita 20–25 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka söivät korkeintaan yhden hedelmäviipaleen tai 75 grammaa kasviksia päivässä. Tämä havaittiin 15 vuotta kestäneessä seurannassa, jonka aikana ruokavaliosta kysyttiin kahdesti.

Tuloksista ei voi päätellä, mistä ruokavalion ja masennuksen yhteys tarkalleen johtuu, mutta muun muassa hedelmien ja kasvisten sisältämät vitamiinit, antioksidantit ja folaatti saattavat pienentää masennusriskiä. Ruokavalion lisäksi kuitenkin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten ne olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 4 200 keskimäärin 28-vuotiasta australialaisnaista. Viisitoistavuotisen seurannan aikana 1 300 osallistujaa kertoi kärsivänsä masennusoireista.

Miten masennusta ja lihavuutta voidaan hoitaa yhdessä?

Miten hoitaa masentunutta lihavaa? 1:06
Lihavuuteen liittyvä masennus iso kuluerä – miten hoitaa syyllistämättä? Vieraana professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta sekä Suomen Painoklinikan ylilääkäri André Heikius.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat