Video: Syvällä MIT:n kellarissa robotti on alkanut käyttää ihmisen aivoja

Yhdysvalloissa Massachusetts Institute of Technologyn (MIT:n) tutkijat ovat kehittämässä laitoksen kellarikerroksen uumenissa HERMES-robottia.

Kyseessä ei ole mikä tahansa automatisoitu robotti, vaan se hyödyntää toiminnassaan käyttäjänsä refleksejä: Se toimii käsinuken tavoin seuraten kaikkia käyttäjänsä liikkeitä, joskin tarvittaessa voimakkaammin. Hermes lyö kätensä seinän läpi ja halkaisee vaikkapa levyn karateiskulla. Käyttäjän kaikki liikkeet välittyvät hetkessä robotille. 

Robotin käyttäjä on puolestaan kytkettynä moottoroituun ulkoiseen tukirankaan. MIT kertoo uutissivuillaan, että Hermeksen käyttäjä tuntee tukirangan kautta mitä robotti kokee. Kun käyttäjä lyö robotin kädellä seinään, niin hän tuntee robotin kokeman tärähdyksen kehossaan. Käyttäjän refleksit tasapainottavat tärähdyksen aiheuttamaa liikettä. Samalla tämä refleksi välittyy robotille, joka korjaa tasapainoaan ihmisen refleksin avulla.

Robotti siis kykenee siis hyödyntämään ihmisen aivoista lähteviä salamannopeita refleksejä omassa toiminnassaan - se käyttää symbioottisesti ihmisen aivotoimintoja tasapainonsa säilyttämiseen.

Ilman käyttäjänsä refleksiliikkeitä Hermes kaatuisi suoraan lattialle.

Ihmisten refleksejä toiminnassaan hyödyntävä robotti kykenee muita robotteja tehokkaampaan toimintaan. Esimerkiksi kävely on ihmiselle vaivatonta, mutta kahdella jalalla kulkevalle robotille tämä on ollut äärimmäisen vaivalloista, kuten voit allaolevalta videolta katsoa:

Hermestä suunnitellaan käytettäväksi katastrofialueilla ihmisen apuna.

-Meillä on jossakin vaiheessa kokovartaloasua ja laseja käyttävä ihminen, joka tuntee ja näkee kaiken mitä robottikin ja päinvastoin, toteaa tutkija Joao Ramos.

Ramos ajattelee asiaa niin, että ihmisen aivot laitetaan robotin käyttöön.

Kokeissa Hermestä lyötiin lekalla. Robotin käyttäjä tunsi iskun ohjaustukirankansa kautta ja hän säilytti refleksiensä ansiosta tasapainonsa. Näin toimi samalla myös liikkeitä seuraava Hermes eikä se päässyt kaatumaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja