Verenpaine pilvissä, ankaria hengitysvaikeuksia ja armotonta yskää – brittimies varoittaa koronasta: "Se ei ole flunssa"

Brittiyliopistolla opettava islam-asiantuntija kertoo karmeasta koronakokemuksestaan.

Brittikirjailija- ja akateemikko jakoi Twitterissä kokemuksensa "erityisen julmaksi" kutsumastaan Covid-19-taudista. 

Brittihallituksenkin käyttämä arvostettu islam-asiantuntija, lontoolaisessa King's Collegessa luennoiva Shiraz Maher kuvaili, miltä tuntuu sairastua koronaan. Shiraz kirjoitti, ettei ollut varma, halusiko kertoa kokemuksestaan julkisesti, mutta päätti avautua auttaakseen muita, jotka pelkäävät sairastuneensa, uutisoi muun muassa The Australian. Shirazilta ei koskaan testattu koronaa virallisesti, mutta hän kertoo kolmen konsultoimansa lääkärin olleen varma Covid-19-diagnoosista.

 – Olen 38-vuotias, minulla ei ole mitään piileviä terveysongelmia. Ajattelin, että jos saisin sen, karistaisin sen pois. Näin asiat menivät. Ensinnäkään, se ei ole flunssa. Se, joka alun perin sanoi niin, teki kaikille suuren karhunpalveluksen. Tämä ei ole flunssa. Se on paha, kamala sairaus.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Oireet katosivat, kunnes jälleen pahenivat

Shiraz kertoo alkaneensa oireilla paria viikkoa aiemmin.

– Kuume oli lievä ja meni ohi nopeasti. Oliko se Covid-19? Kuka tietää, mutta pääsin siitä nopeasti eroon. Hienoa, mies kertoo ajatelleensa.

Mutta sitten oireita alkoikin tulla lisää. Hengenahdistuksen lisäksi alkoi yskä.

– Yskä oli kuivaa, ja erilaista kuin mikään, mitä minulla oli aiemmin ollut, mies kertoo ja toteaa yskän olleen paljon voimakkaampi kuin flunssan yhteydessä.

Shirazin mukaan tuntui siltä kuin jotain olisi syvällä keuhkoissa jumissa, ja sitä yrittäisi kovasti yskimällä saada irtoamaan. Mitään ei kuitenkaan irtoa.

– Paljon pelottavampaa on epävarmuus siitä, milloin lopettaa yskimiseen. Sitä ei voi lainkaan kontrolloida. Oli hetkiä, jolloin olin huolissani siitä, että alkaisin oksentaa, koska yskiminen oli niin armotonta.

"Klassinen Covid", totesivat Shirazin lääkäriystävät miehen mukaan. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Se oli kammottavaa"

Mutta kun yskä loppuu, alkaa Shirazin mukaan uusi vaihe, jossa joutuu kamppailemaan saadakseen vedettyä ilmaa keuhkoihin.

– Ne eivät toimi niin kuin niiden pitäisi.

Shiraz kertoo kuulleensa jonkun kuvailevan koronan aiheuttamaa yskää sellaisena kuin "keuhkoissa olisi lasia". Miehen mielestä tämä on tarkka kuvaus. Näin kuvaili tuntemuksia myös 39-vuotias Tara. (Taran kokemuksia yllä olevalla videolla.)

Ankaran yskimisen johdosta Shirazin päätä särki myös kovasti.

– Keskiviikon 18. päivän ilta oli minulle pahin. Taistelin saadakseni henkeä noin 3–4 tunnin ajan. Se oli kammottavaa.

Shiraz nauhoitti oireitaan ja lähetti ne lääkäriystävilleen. Tuomio? "Klassinen Covid."

"Koronavirus on erityisen julma"

Vaikka hengittäminen oli todella vaikeaa vielä kahden päivän ajan, Shiraz pysyi kotona. Perjantaina mies ajatteli, että pahin oli ohi, mutta sai pian havaita, että oli väärässä.

– Koronavirus on erityisen julma. Parantuminen ei ole suoraviivaista. Lauantai-iltana aloin tuntea vointini taas huonoksi. Päätin mitata verenpaineen, koska minulla on kotimittauslaite.

Verenpaine olikin pelottavan korkea, suorastaan pilvissä. 

– Tämä oli helposti kaikista kauhistuttavin hetki, Shiraz kertoo.

Tässä vaiheessa Shiraz soitti lääkäriystävilleen, jotka olivat sitä mieltä, että oli aika soittaa hätäkeskukseen. Kesti 15 minuuttia, että mies pääsi kertomaan asiansa.

– Kerroin verenpaineeni ja, että minulla on koronavirus.

(Artikkeli jatkuu videon alla.)

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Ehkäise viruksen leviäminen pesemällä käsiäsi. Videolla ohjeet.

Valitettavasti Shirazia ei kuitenkaan voitu ottaa sairaalaan. Shiraz ei kuitenkaan kritisoi toimintaa, vaan haluaa korostaa kahta seikkaa.

– Ensinnäkin sinun pitäisi soittaa sinne vain todellisessa hädässä, mies muistuttaa ja toteaa, ettei kyseessä ole oireiden määritykseen käytettävä palvelu.

– Mitä enemmän tarpeettomia puheluita, sitä pidempi viive heidän vastaamisessaan on. 

Toisekseen, mies kehottaa valmistautumaan siihen, että joutuu itse tekemään päätöksiä, jos terveydenhuollosta ei kyetä auttamaan.

Shiraz itse soitti uudelleen lääkäriystävilleen ja noudatti heidän neuvojaan. Mies pyrki madaltamaan verenpainettaan ja vietti seuraavat 48 tuntia sängyn pohjalla. Vasta sen jälkeen verenpaine alkoi lähestyä normaalia. 

Oireilee eri tavoin

Miehen twiittien aikaan perjantaina 27. maaliskuuta ensimmäisistä oireista oli kulunut yli kaksi viikkoa, voimakkaista oireista 11–12 päivää. Shirazista alkoi tuntua, että sairaus olisi vihdoin voiton puolella, vaikkei olo 100-prosenttisen terve vielä ollutkaan.

Shiraz kertoo huomanneensa, että koronavirus oireilee eri ihmisillä eri tavoin. Olemme esimerkiksi aiemmin kertoneet Elizabethin ja Lisan toisistaan poikkeavat tarinat. Shiraz kertoo viestitelleensä aiheesta paljon koronatartunnan saaneiden ystävien ja kollegoiden kanssa. Jotkut karistavat taudin pois nopeasti, toiset saavat voimakkaita oireita. Vaikeinta on miehen mukaan se, kuinka ankarasti virus voi vaikuttaa keuhkoihin. 

– Ei ole mitään tapaa tietää alussa, mitä tapahtuu. Sinun pitää vain tarkkailla tätä oiretta, jos se kehittyy, mies varoittaa.

Shiraz kertoo, ettei ole ikinä ollut ikinä niin sairas kuin oletetun koronan aikana. Pahimpina päivinä hän kertoo olleensa oikeasti peloissaan, mitä tapahtuisi, jos oireet entisestään pahenisivat. 

"Sinä voit auttaa estämään sen"

Mies toivookin, että ihmiset ottaisivat koronapandemian vakavasti ja miettisivät toimiaan.

– Tarvitseeko sinun todella mennä ulos juuri nyt? Onko sosiaalinen eristäytyminen niin vaikeaa? Onko siitä liikaa vaivaa, että peset käsiäsi toistuvasti ja peset ne kunnolla saippualla?

Shirazin sanoissa on järkeä. Vaikka koronavirusta pidetään erityisenä uhkana nimenomaan riskiryhmille, kuten yli 70-vuotiaille ja perussairaille, on virus iskenyt rajusti myös nuoriin ja terveisiin, joihinkin jopa kohtalokkaasti. Esimerkiksi Ranskassa korona vei 16-vuotiaan Julien hengen. Nuorella tytöllä ei ollut ennestään mitään sairauksia. Koronaviruksen uskotaan aiheuttaneen myös 19-vuotiaan, niin ikään "nuoren ja terveen" Lucan kuoleman.

Parhaiten itseään ja muita suojaa pysymällä kotona, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään.

– Menetin useita päiviä elämästäni tälle sairaudelle. Monet, monet ihmiset menettävät henkensä sille. Tämä virus jatkaa leviämistään kaikkialle ja sinä – kirjaimellisesti sinä – voit auttaa estämään sen yksinkertaisimmilla teoilla. Pese kätesi. Pysy kotona. Tee se nyt, kehottaa Shiraz.

Shirazin twiiteillä on tuhansia tykkäyksiä. Mies muistuttaa kuitenkin, ettei ole lääkäri, vaan kokemuksensa jakava tavallinen ihminen. Miestä ei myöskään testattu virallisesti koronaviruksen varalta, vaikka hän testiä pyysikin. Hän kertoo kuitenkin konsultoineensa kolmea eri lääkäriä puhelimitse, ja heistä jokainen totesi, että kyseessä oli koronavirus. Shirazin kokemien koronan yleisten oireiden, kuumeen, yskän ja hengenahdistuksen, lisäksi tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että sekä ruoansulatusongelmat että haju- ja makuaisin katoaminen ovat myös koronan ensioireita.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Lue myös:

    Uusimmat