Tutkijat selvittivät vähemmän tunnetun oireen – voikin olla ensimmäinen merkki koronaviruksesta

Korona pähkinänkuoressa – Tämä kaikki sinun täytyy tietää viruksesta 1:55
Korona pähkinänkuoressa: Tämä kaikki sinun tulee tietää viruksesta-

Tuoreen tutkimuksen mukaan ruoansulatusongelmat voivat olla koronavirustartunnan ensioire, kertovat muun muassa CBS ja New York Post.

Koronaviruksen oireina on pidetty kuumetta, yskää, hengitysvaikeuksia, lihaskipuja, väsymystä sekä päänsärkyä. Sen sijaan nuhan ei ole ajateltu kuuluvan oireisiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan ripuli ja muut ruoansulatusongelmat saattavat kuitenkin olla koronaviruksen ensimmäinen merkki monilla potilailla. 

Liki puolet Kiinan maakunnassa Hubeissa sijaitsevaan sairaalaan sisään otetuista koronaviruspotilaista valittivat ruoansulatusongelmia, kertoo American Journal of Gastroenterology -julkaisussa keskiviikkona 18. maaliskuuta esitelty tutkimus.

Tutkijat huomasivat, että 48,5 prosenttia 204:stä potilaasta tutkimuksessa valitti eniten juuri ruoansulatusongelmistaan. Näitä saattoivat olla ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus ja vatsakivut.

Seitsemällä prosentilla potilaista ei ollut minkäänlaisia hengitysvaikeuksia, vaikka hengitysvaikeuksia on pidetty yleisimpänä koronaviruksen oireena.

Hoitoon hakeutuminen viivästyi, tartunta kohtalokkaampi

Ne potilaat, joilla oli ruoansulatusongelmia, hakeutuivat hoitoon keskimäärin kaksi päivää myöhemmin viruksen pelossa kuin ne, joilla ei ruoansulatusongelmia ollut. Tämä johtunee siitä, etteivät he osanneet epäillä oireiden syyksi koronavirusta.

Lisäksi ne potilaat, joilla ei ollut minkäänlaisia ruoansulatusongelmia, parantuivat ja pääsivät pois sairaalasta todennäköisemmin kuin ruoansulatusoireista kärsineet. Tutkijoiden mukaan ruoansulatusoireista kärsineillä koronaviruspotilailla olikin suurempi todennäköisyys menehtyä kuin potilailla, joilla ruoansulatusongelmia ei ollut. 

Tutkijoiden mukaan löydökset ovat tärkeitä virusta jäljittäville lääkäreille. Mitä nopeammin tartunta diagnosoidaan, sitä nopeammin potilaat saadaan karanteeniin, ja pandemian leviämistä saadaan hidastettua.

– Lääkäreiden tulisi tunnistaa se, että ruoansulatusoireet, kuten ripuli, voivat olla COVID-19-tautiin kuuluva ominaisuus, tutkijat totesivat.

Tutkijoiden mukaan lääkärien ei tulisi siis odotella hengitysvaikeuksien ilmaantumista.

Kaikilla koronavirustartunnan saaneilla oireita ei ole lainkaan tai ne ovat hyvin lieviä. Koronavirus on kuitenkin erityisen vaarallinen riskiryhmille. Riskiryhmiksi luokitellaan esimerkiksi yli 70-vuotiaat, perussairaat, sairaalloisen ylipainoiset ja tupakoijat. Virus voi tartuttaa oireettomanakin.


Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat