Lääkärit: "Piilokantajien" salakavala koronaoire voi olla syy viruksen nopeaan leviämiseen

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso oireet videolta.

Kasvava potilasaineisto antaa yhä vahvempia viitteitä siitä, että haju- ja makuaistin katoaminen voi olla lievän koronatartunnan ainut oire. 

Brittiläisten korva-, nenä- ja kurkkulääkäreiden mukaan merkittävän monella vahvistetusti COVID-19-tautiin sairastuneella potilaalla on ollut oireena haju- ja makuaistin puuttumista.

Lausunnossaan lääkärit kirjoittavat, että Saksassa kahdessa kolmasosassa vahvistettuja tautitapauksia potilaalla on ollut oireena hajuaistin puuttumista. Etelä-Koreassa 30 prosentissa vahvistettuja lieviä tautitapauksia potilaan merkittävin oire on ollut hajuaistin menettäminen. The New York Times huomauttaa, että löydökset perustuvat pieniin, sadan ja kahdentuhannen sairastuneen otantoihin. 

Oire on kuitenkin pistänyt lääkäreiden silmiin myös Italiassa, Kiinassa, Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Iranissa.

Erityisesti nuorilla ihmisillä hajuaistin puuttuminen saattaa olla ainoa koronaviruksen oire, mikä vihjaa, että uusi koronavirus piileskelee heidän nenässään, raportin toinen kirjoittaja professori Nirmal Kumarm sanoo brittiläiselle Sky Newsille. Virus kulkeutuu elimistöön pääasiallisesti nenän kautta, kun ihminen hengittää koronaviruksen saastuttamia pisaroita.

”Piilokantajat” helpottaneet koronaviruksen nopeaa leviämistä

Brittilääkärit epäilevät, että ainoastaan haju- ja makuaistin puutteesta kärsivät potilaat voivat olla koronaviruksen ”piilokantajia”, jotka ovat helpottaneet COVID-19:n nopeaa leviämistä. 

Lääkärit kehottavat haju- ja makuaistin puuttumisesta kärsiviä aikuisia asettautumaan viikoksi kotikaranteeniin, vaikka heillä ei olisi muita koronavirukseen liitettyjä oireita, kuten kuumetta, yskää, lihaskipua, väsymystä ja hengenahdistusta. 

– Se voisi osaltaan hidastaa taudin leviämistä ja pelastaa ihmishenkiä, lausuntoa kirjoittanut professori Claire Hopkins sanoo The New York Timesille.

Lisäksi lääkärien olisi syytä käyttää suojavarusteita hoitaessaan haju- ja makuaistin puutteesta kärsiviä potilaita.

Koronaviruksesta ja sen oireista kertyy jatkuvasti lisää tietoa. Esimerkiksi ruoansulatusongelmien on epäilty voivan olla ensimmäinen oire koronatartunnasta.

Lue myös:

    Uusimmat