Mainos

Verenpaine- ja kolesterolilääkitysten vaikutukset saattavat jatkua lopettamisen jälkeen

Verenpainelääkitys pienentää potilaiden kuolleisuutta vielä lääkityksen lopettamisen jälkeenkin, japanilaistutkimus osoittaa. Hyödyt kuitenkin heikkenevät ajan myötä. Sama koskee kolesterolilääkkeitä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 13 verenpainelääketutkimuksen ja kymmenen kolesterolilääketutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä yli 120 000 potilaan seurantatiedoista. Potilaita oli seurattu neljä–kuusi vuotta tutkimusten päättymisen jälkeen.

Tulosten perusteella verenpainelääkityksellä olevien riski menehtyä lääkityksen aikana oli 15 prosenttia pienempi kuin verrokkien. Yhteys säilyi lääkityksen lopettamisen jälkeen, mutta tuolloin kuolleisuus oli enää yhdeksän prosenttia vähäisempää. Kolesterolilääkkeitä käyttävien luvut olivat suurin piirtein samanlaiset.

Lääkityksiin liitetty kuolleisuushyöty heikkeni, mitä pitempään potilaita seurattiin. Se viittaa siihen, että vähitellen hyödyt myös katoavat kokonaan. Näin ollen lääkityksen jatkaminen on ainoa varma tapa saada niiden hyödyt jatkossakin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

"Kaikki tuntuu olevan hyvin, mutta äkkikuolema tuleekin ykskaks" – tämä tauti tappaa eniten suomalaisia

Professori Petri Kovanen varoitti Huomenta Suomessa korkean kolesterolin huomaamattomuudesta ja seurauksista. 

9:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.