Ex-taitoluistelijan järkyttävä väite: kohuttu venäläisvalmentaja pakotti roskalaatikkoon kesken harjoitusten – "Roskat kuuluvat roskikseen"

MTV paikalla: Tuoreimmat käänteet 15-vuotiaan taitoluistelijan dopingkohusta – katso olympiaraportti Kiinasta 5:10
MTV Urheilun toimittajat Matti Nyrhinen ja Ossi Karvonen puivat Kamila Valijevan dopingkohun käänteitä.

Venäläisen Kamila Valijevan, 15, dopingtapaus ja epäonnistuminen torstain vapaaohjelmassa ovat käynnistäneet taitoluistelupiireissä jo pitkään toivotun keskustelun lajin nykytilasta. Kohun keskipisteeseen on joutunut ennen kaikkea Valijevan valmentaja Eteri Tutberidze.

Tutberidzen suojatit ovat voittaneet naisten yksinluistelussa kaksi viimeisintä olympiakultaa.

Pekingissä voiton vei Valijevan epäonnistumisen myötä Anna Shtsherbakova, ja myös hopealle sijoittunut AleksandraTrusova kuuluu Tutberidzen talliin. Molemmat ovat 17-vuotiaita. Neljä vuotta sitten Pyeongchangissa ykkönen oli Alina Zagitova, 15.

Tutberidzen ensimmäisenä lapsitähtenä pidetään Julia Lipnitskajaa, joka oli 15-vuotiaana voittamassa Venäjälle joukkuekilpailun kultaa Sotshissa 2014. Edellä mainittujen olympiavoittajien lisäksi Tutberidze nosti maailman huipulle myös kaksinkertaisen maailmanmestarin Jevgenija Medvedevan.

Vaikka Tutberidzen metodit tuottavat kiistatta urheilullista menestystä, näiden metodien inhimillinen hinta on kohtuuton. Nuoret urheilijat ajetaan sekä henkisesti että fyysisesti aivan äärirajoille – ylikin – ja lapsitähtien urheilu-urat ovat loukkaantumisten vuoksi usein ohi jo ennen 20:tä ikävuotta.

Yksi tällainen esimerkki on 19-vuotias Polina Shuboderova, jonka pysäyttävästä haastattelusta on uutisoinut muun muassa saksalainen Bild-lehti. Shuboderova kertoo Tutberidzen pakottaneen hänet huonosti sujuneiden harjoitusten vuoksi roskalaatikkoon, lyöneen kannen kiinni ja pitäneen häntä siellä harjoitusten loppuun saakka.

– Roskat kuuluvat roskikseen, Shuboderova kertoo Tutberidzen perustelleen tekoaan.

Shuboderova on kritisoinut Tutberidzen valmennusmetodeja jo aiemmin. Kolme vuotta sitten hän kertoi, etteivät edes murtuneet varpaat olleet syy jättää harjoituksia väliin.

– En voinut käyttää edes tennareita. Varpaani olivat siniset. Tein silti hypyt, ja varpaat paranivat itsestään. Yhdysvalloissa urheilija olisi viety sairaalaan ja annettu hänen levätä kuukauden ajan.

Shuboderovan mukaan luistelijoiden vanhemmat eivät puutu Tutberidzen toimintaan, koska tämä ei juuri asioi heidän kanssaan. Kaikki kanssakäyminen tapahtuu urheilijan ja valmentajan välillä.

– Hän kertoo urheilijalle suoraan, mitä ajattelee, riippumatta siitä, onko tämä 12- vai 16-vuotias. Hän puhuu vanhempien kanssa vain harvoin.

Lue myös:

    Uusimmat