Mainos

Venäjällä suositut lisäaineettomat jugurtit ehkä Suomen kauppoihin

Venäjän vientikielto saattaa tuoda venäläismarkkinoille suunnattuja lisäaineettomia Valion jugurtteja suomalaiskauppojen valikoimiin.

Ruokamedia Safkatutka kannustaa verkkosivullaan kansalaisia ostamaan suomalaistuotteista nimenomaan venäjänkielisin tekstein merkittyjä jugurtteja.  

Vielä jugurtteja ei ainakaan SOK:n, Keskon tai Suomen Lähikaupan kaupoista saa. Ensimmäinen venäläistekstein varustettu tuote tulee myyntiin Prismoihin perjantaina. SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu ei vielä kerro, mikä tuote on, mutta jugurttia se ei ole. Muiden tuotteiden osalta neuvottelut ovat vielä kesken.

Jugurteista nettikohu syksyllä

Viime syksynä jugurttien ympärille syntyi nettikohu, kun Valio ilmoitti muuttavansa kaikki Venäjällä myytävät jugurttinsa täysin lisäaineettomiksi. Jotkut suomalaiskuluttajat kokivat, että myös Suomen markkinoilla myytävien tuotteiden olisi oltava mahdollisimman luonnollisia.

Valion venäjänkieliset tuotteet

Valiolta on tullut tiistaista alkaen Suomen myyntiin tuotteita, joissa on venäläiset pakkausmerkinnät. Osa tuotteista poikkeaa jonkin verran suomalaiskaimoistaan.  

 • Oltermanni-juusto: Täsmälleen samaa kuin Suomessa myytävä.  
 • Viola-sulatejuusto: Valikoimissa on makuja, joita ei ole myynnissä Suomessa.  
 • Jugurtit: Venäjällä myytävät Valion jugurtit ovat lisäaineettomia.  
 • Voi: Venäjällä voi on suolatonta, kun taas Suomessa se on pääosin suolattua.  
 • Maito: Rasvaprosentit voivat olla erilaisia kuin Suomessa myytävissä maidoissa.  
 • Muita Venäjällä myytäviä tuotteita: Valio on vienyt Venäjälle myös smetanaa, rahkaa ja raejuustoa.

Valio huomautti jo kohun aikana, että suomalaiskaupoissa on koko ajan tarjolla lisäaineettomia tuotteita, mutta ne eivät liiku hyllystä. Valion viestintäjohtaja Pia Kontusen mukaan suomalaiskuluttajille muut asiat merkitsevät enemmän kuin lisäaineettomuus.  

– Lisäaineet ovat suurimmaksi osaksi luonnosta saatuja aineita, joten E-koodien pelko on turha, Kontunen sanoo.  

Keskon mukaan K-kauppoihin on tulossa alun perin Venäjälle pakattuja tuotteita, mutta aikataulusta ei toistaiseksi ole tietoa. Suomen Lähikauppa ei ole tehnyt päätöstä tuotteiden ottamisesta valikoimiinsa.

Venäjänkielisiä tuotteita saa myydä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira päätti maanantaina, että Venäjän vientikiellon vuoksi osaa Suomessa tuotetuista Venäjälle tarkoitetuista elintarvikkeista saa myydä Suomessa venäjänkielisissä pakkauksissa. Suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät on laitettava näkyville tuotteen lähelle.  

Suomalaiskuluttajia on kannustettu tukemaan kotimaista elintarviketuotantoa nyt, kun monien tuoteryhmien vienti Venäjälle on katkaistu. Esimerkiksi Syödään ja juodaan suomalaista – tuetaan kotimaista ruoantuotantoa vaikeassakin tilanteessa -tapahtumasivu on kerännyt Facebookissa yli 60 000 osallistujaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.