Venäjällä nostettiin syytteet yhdysvaltalais-venäläistä toimittajaa vastaan

Venäjällä nostettiin torstaina syytteet yhdysvaltalais-venäläistä toimittajaa Alsu Kurmashevaa vastaan.

Toimittaja Alsu Kurmashevaa syytetään siitä, ettei hän ollut rekisteröitynyt ulkomaiseksi toimijaksi Venäjällä ollessaan. Tästä voi seurata enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistus.

Venäjän rikoslain mukaan Venäjän kansalaisen on rekisteröidyttävä ulkomaiseksi toimijaksi, jos tämä kerää "kohdistetusti" tietoa, josta voi olla haittaa Venäjän kansalliselle turvallisuudelle. Kriitikoiden mukaan löperösti muotoiltu laki on tarkoitettu hallinnon lyömäaseeksi, jolla voidaan hiljentää erityisesti toimittajia.

Kurmasheva työskentelee Yhdysvaltain kongressin rahoittamalle medialle Radio Free Europe/Radio Liberty. Hän on vuoden sisään toinen Venäjällä pidätetty yhdysvaltalaistoimittaja Wall Street Journalin Evan Gershkovichin jälkeen. Gershkovichia syytetään vakoilusta, minkä tämän työnantaja ja Yhdysvaltain hallinto ovat kiistäneet.

Kurmasheva pidätettiin viime viikolla sen jälkeen, kun hän oli kuukausien ajan odottanut passiensa palautusta. Toimittajan yhdysvaltalainen ja venäläinen passi takavarikoitiin kesäkuussa, kun hän yritti palata asuinmaahansa Tshekkiin. Kurmashevaa pidetään tutkintavankeudessa, joka jatkuu näillä näkymin ainakin 5. joulukuuta asti.

 

Lue myös:

    Uusimmat