Venäjä pidätti yhdysvaltalais-venäläisen toimittajan – "Venäjä pyrkii vaientamaan riippumattoman journalismin"

Radio Free Europe/Radio Libertyn yhdysvaltalais-venäläinen toimittaja Alsu Kurmasheva on pidätetty Venäjällä, kertoi organisaatio tiedotteessaan.

Kurmasheva pidätettiin sen vuoksi, ettei hän ollut rekisteröitynyt ulkomaiseksi agentiksi, tiedotteessa kerrotaan. Kyseisestä syytteestä voi saada Venäjällä jopa viisi vuotta vankeutta.

Prahasta käsin työskentelevä Kurmasheva matkusti Venäjälle Tatarstanin Kazanin kaupunkiin jo toukokuussa. Hänen molemmat passinsa takavarikoitiin kesäkuussa, kun hän yritti poistua maasta.

Passejaan takaisin odottaneen Kurmashevan syytteestä ilmoitettiin keskiviikkona.

Ulkovaltojen agentiksi julistaminen on keino, jota Venäjän viranomaiset ovat usein käyttäneet hiljentääkseen oppositiota ja vapaata mediaa.

Ulkomaiseksi agentiksi julistamisen jälkeen henkilön tai ryhmän on paljastettava kaikki rahoituslähteensä. Kaikkiin julkaisuihin, myös sosiaalisessa mediassa, on liitettävä tunnus siitä, että ne on tehnyt ulkomaiseksi agentiksi julistettu taho.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkailevan kansalaisjärjestön OVD-infon edustaja kertoi yhdysvaltalaiselle CPJ-journalistijärjestölle, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun syytteitä nostetaan ulkomaalaiseksi agentiksi rekisteröitymättä jättämisen vuoksi.

Näin toimittajien ja opposition edustajien asema käy Venäjällä entistä tukalammaksi 2:05
Näin toimittajien ja opposition edustajien asema käy Venäjällä entistä tukalammaksi.

"Journalismi ei ole rikos"

Yhdysvaltain kongressin rahoittaman Radio Free Europe/Radio Libertyn johtaja Jeffrey Gedmin vaati tiedotteessa Kurmashevan välitöntä vapauttamista, jotta hän voisi palata perheensä luo.

– Alsu on arvostettu kollega, omistautunut vaimo ja äiti kahdelle lapselle, Gedmin sanoi.

Myös CPJ:n Euroopan ja Keski-Aasian ohjelman koordinaattori Gulnoza Said vaati Kurmashevan vapauttamista.

– Journalismi ei ole rikos, ja Kurmashevan pidätys on jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka Venäjä pyrkii vaientamaan riippumattoman journalismin, Said sanoi järjestön tiedotteessa.

Alkuvuodesta Venäjällä pidätettiin myös yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin yhdysvaltalainen toimittaja Evan Gershkovich. Gershkovichia syytetään vakoilusta, ja häntä uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio.

Venäjältä paennut toimittaja kertoo yhä pelkäävänsä henkensä puolesta 3:55
Venäjältä paennut toimittaja kertoo yhä pelkäävänsä henkensä puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat