"Järjetöntä barbarismia": Venäjä iski kymmeniä kertoja Ukrainaan vuorokauden aikana – tämä lennokki- ja ohjusiskuista tiedetään

Venäjällä käynnissä laaja ohjusisku Ukrainaan – video näyttää, kuinka ohjuksia torjutaan Kiovan yllä 1:48
Kiovan poliisilaitoksen ja Turkin valtiollisen uutistoimisto Anadolun kuvaamilla videolla näkyy ohjuksia Kiovan taivaalla sekä niiden torjuntaa.

Venäjä on jatkanut systemaattisia iskujaan Ukrainaan ja etenkin sen infrastruktuuriin, uutisoivat ulkomaiset mediat. 

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Venäjä laukaisi viime yönä kaikkiaan 16 lennokkia Ukrainaan.

Ukrainan mukaan 16 lennokkia ammuttiin kaakon ja pohjoisen suunnasta. Kiovan pormestari Vitali Klitško on kertonut Telegramissa, että lennokeista seitsemän oli suunnattu kohti pääkaupunkia, Kiovaa. 

Näistä lennokeista viisi onnistuttiin torjumaan ja tuhoamaan kaupungin alueella, kaksi taas kaupungin ulkopuolella. Ukraina kertoo onnistuneensa torjumaan kaikki yölliset lennokki-iskut.

Venäjän puolustusministeriö vahvisti Venäjän tehneen iskut ja väitti päässeensä niillä tavoitteeseensa. Päivittäisessä sotakatsauksessaan ministeriö kertoi CNN:n mukaan, että Venäjä olisi iskuilla neutralisoinut kaikki ennalta määräämänsä kohteet Ukrainassa. Se sanoi iskujen vaurioittaneen rautateitä ja estäneen ulkomaiset asekuljetukset Ukrainan asevoimille.

Guardianin mukaan Venäjä jatkoi iltapäivällä ukrainalaiskaupunkien pommittamista. Lehden mukaan yksi ihminen kuoli pommituksissa Semenivkan kaupungissa Tshernihivin alueella Pohjois-Ukrainassa.

Yhdestä lennokista peräisin olevat ammukset osuivat hallintorakennukseen Holosijivin alueella, tuhoten rakennuksen osittain ja vaurioittaen läheisen asuinrakennuksen ikkunoita.

Lennokit olivat iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja, kertoi Kiovan kaupungin sotilashallinto tänään Telegram-viestipalvelussa Guardian-lehden mukaan.

Venäjä on tehnyt ohjusiskuja systemaattisesti lokakuun puolivälistä lähtien. Venäjä on pyrkinyt tuhoamaan iskuillaan Ukrainalle tärkeää infrastruktuuria, missä sen asevoimat ovat paikoitellen onnistuneetkin. 

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Torstain massiivinen isku jätti jälkeensä tuhoa ja kuolemia

Perjantain vastaisen yön lennokki-iskut ovat seurausta Venäjän torstain massiiviselle ilmahyökkäykselle.

Ukrainan mukaan Venäjä teki torstaina sarjan ohjushyökkäyksiä eri puolille maata, mukaan lukien pääkaupunkiin Kiovaan. Ukrainan ilmavoimat luonnehti hyökkäystä massiiviseksi.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että monet alueet ovat iskujen jäljiltä ilman sähköä, samalla kun lämpötilat ovat pakkasen puolella. Zelenskyin mukaan Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmän onnistui tuhota torstaina kaikkiaan 54 ohjusta ja 11 lennokkia.

Ukrainan sähköverkoista vastaava Ukrenergo kertoi aiemmin, että sähkötoimituksissa on vaikeuksia ainakin Harkovassa, Kiovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Hersonissa ja Lvivissä sekä niiden ympäristöissä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba huomautti Twitterissä, että Venäjän tuoreimmat iskut tulivat aikaan, jolloin Ukrainassa valmistaudutaan uudenvuoden viettoon.

–  Järjetöntä barbarismia. Nämä ovat ainoat sanat, jotka tulivat mieleeni, kun huomasin Venäjän laukaisseen ohjuksia rauhallisiin ukrainalaiskaupunkeihin uudenvuoden alla. Tällaisten massiivisten sotarikosten kohdalla ei voi olla neutraaliutta. Neutraalius tarkoittaa asettumista Venäjän puolelle, Kuleba tviittasi.

Iskujen seurauksena sähköt olivat menneet poikki lähes koko Lvivin alueelta, mutta tänään sähköjen kerrottiin palautuneen myös Lvivissä. Kuvernööri Maksym Kozytskyin mukaan alueella sähköä jaetaan nyt aikataulutetusti ja vaurioihin liittyvät korjaustyöt on saatu päätökseen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Asiantuntija Venäjän iskuista:"Venäjä haluaa näyttää, että se voi iskeä mihin tahansa Ukrainassa" 6:06
Asiantuntija Venäjän ohjusiskuista: "Venäjä haluaa näyttää, että se voi iskeä mihin tahansa Ukrainassa"

Zelenskyi: Pahemminkin olisi voinut käydä

Yhteensä iskuissa tuhoutui yli 18 asuinrakennusta ja kymmenen kriittistä infrastruktuuria, kertoi puolustusministeriö lausunnossaan.

– Mutta (tuhot) eivät ole mitään verrattuna siihen, mitä olisi voinut tapahtua ilman sankarillisia ilmatorjuntatykistöjämme sekä ilmapuolustustamme, Zelenskyi sanoi videopuheessaan.

Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyin mukaan ainakin kolme on kuollut ja kuusi haavoittunut Venäjän torstaina Ukrainaan tekemissä iskuissa.

Venäjä on tehnyt ohjusiskuja systemaattisesti lokakuun puolivälistä lähtien.

Venäjä on pyrkinyt tuhoamaan iskuillaan Ukrainalle tärkeää infrastruktuuria. Ukrainan ilmapuolustus onkin ollut suuressa roolissa kuluneiden kuukausien aikana. 

Lue myös:

    Uusimmat