Venäjä tyrmäsi Zelenskyin rauhanesityksen – vaatii alueita, joilta joutunut jo vetäytymään

Venäjällä tarinoidaan Suomesta, joka haluaa Karjalan takaisin ja olisi rasite Natolle – näin Venäjä käyttää propagandaansa Suomen maineen pilaamiseen 2:49
Venäjällä tarinoidaan Suomesta, joka haluaa Karjalan takaisin ja olisi rasite Natolle – näin Venäjä käyttää propagandaansa Suomen maineen pilaamiseen

Venäjä on tyrmännyt Ukrainan presidentin ehdottaman rauhanesityksen. Mistä oikein kenkä puristaa?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kestänyt yli 10 kuukautta. Viime viikkojen aikana mahdollisuutta rauhanneuvotteluista on aina välillä väläytelty, mutta mitään konkreettista askelta kohti aitoja rauhanneuvotteluja ei kuitenkaan ole ollut näköpiirissä. 

Nyt Venäjä on ilmoittanut, ettei se hyväksy Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin rauhanehdotusta neuvottelujen perustaksi.

Asiaa kommentoi tänään torstaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, kertoo venäläismedia RIA. 

Lavrovin mukaan Ukraina ei vielä ole "valmis" rauhanneuvotteluihin. Venäjä on toistuvasti väittänyt olevansa avoin neuvotteluille, mutta Ukraina haraa vastaan. 

Näin Venäjä on puhunut neuvoteluista

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti jo eilen keskiviikkona, että rauhanesitystä ei voi olla olemassa, ellei siinä tehdä selväksi, että Hersonin, Donetskin, Luhanskin sekä Zaporižžjan alueet ovat osa Venäjää. 

Jutun alussa olevalla videolla: Venäjällä tarinoidaan Suomesta, joka haluaa Karjalan takaisin ja olisi rasite Natolle – näin Venäjä käyttää propagandaansa Suomen maineen pilaamiseen

Tämä toisaalta sotii Kremlin väitteitä vastaan: Ulostuloillaan venäläisjohto on tehnyt selväksi, ettei tule tinkimään omista vaatimuksistaan, vaan se tulee jatkamaan sotaa niin kauan, että Ukraina nöyrtyy Venäjän tahtoon. 

Eikö Venäjä siis olekaan avoin rauhanneuvotteluille, kuten se tasaisin väliajoin yrittää väittää?

Presidentti Vladimir Putinin oletettiin tarjoavan mahdollisuutta rauhanneuvotteluille joulupäivänä (25.12.) julkaistussa TV-haastattelussa. 

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Putin totesi olevansa ”valmis neuvottelemaan kaikkien osapuolten kanssa”. Putin ei siis todellisuudessa tarjonnut neuvotteluja nimenomaan Ukrainan kanssa – hänen kiikarissaan on länsi.

ISW:n arvion mukaan joulupäiväinen lausunto olikin osa Venäjälle tyypillistä ja tarkoituksenmukaista informaatiokampanjaa, jonka tavoitteena on saada Ukraina nöyrtymään Venäjälle. 

Ukraina taas on toistuvasti varoittanut Venäjän yrittävän hankkia neuvotteluiden varjolla lisää aikaa joukkojen kouluttamiseen ja varustamiseen.

Venäjä vaatii alueita, jotka eivät ole sen hallinnassa

Syyskuussa Venäjä järjesti alueilla kansanäänestyksen, jossa enemmistö äänesti sen osittain valtaamien neljän alueen liittämisestä Venäjään. Kansanäänestykset olivat kuitenkin lavastettuja ja Venäjä päätyi liittämään alueet laittomasti itseensä. Länsi ei ole tunnustanut alueita osaksi Venäjää, vaan tuomitsi laittomat kansanäänestykset. 

Vaikka Venäjä liitti alueet laittomasti itseensä, ulkoministeri Lavrov myöntää Channel Onen haastattelussa Tassin mukaan, ettei alueita ole vielä täysin vapautettu. Hänen mukaansa separatistialueet on vapautettava natsismista, jonka kohteena alueet ovat Lavrovin mukaan olleet jo vuosien ajan. 

Lavrov siis myönsi haastattelussa, etteivät alueet ole vielä Venäjän hallinnassa, vaikka alueet liitettiinkin aiemmin syksyllä näyttävästi – joskin laittomasti – osaksi Venäjää.

Zelenskyi on marraskuusta lähtien toistanut olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Ukraina saa takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet. Ukraina on myös vallannut syksyn aikana osan alueista takaisin.

Zelenskyi keskusteli 10-kohtaisesta rauhanesityksestään myös tapaamisessaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa Washingtonissa.

Miinojen potkimista ja Kremlin uhmaamista – tällaisia ovat Venäjän sotabloggaajat 4:15
Katso videolta, millaista sisältöä Venäjän sotabloggaajat jakavat Telegramissa.

Lue myös:

    Uusimmat