Venäjä houkuttelee sotilaita verovapautuksin – MTV seurasi sotaa 30.12.2022

Asiantuntija Venäjän iskuista:"Venäjä haluaa näyttää, että se voi iskeä mihin tahansa Ukrainassa" 6:06
Asiantuntija Venäjän ohjusiskuista: "Venäjä haluaa näyttää, että se voi iskeä mihin tahansa Ukrainassa"

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 30. joulukuuta.

  • Ukrainan taistelut keskittyvät Bahmutiin ja Svatoveen

  • Venäjä teki massiivisen ilmahyökkäyksen eri puolille Ukrainaa 29. joulukuuta

  • Ukrainan hallitus tähtää rauhanneuvotteluihin helmikuun loppuun mennessä

  • Venäjä on tyrmännyt Ukrainan 10-kohtaisen rauhanesityksen

  • Kreml vaatii rauhansuunnitelmiin Venäjän itseensä liittämät Ukrainan alueet

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt. Voit lukea lauantain 31.12.2022 tapahtumista täältä

22.52: Zelenskyi: Ukraina pitänyt asemansa itäisessä Donbassissa

Ukrainan joukot ovat pitäneet asemansa Venäjän joukkoja vastaan itäisen Donbassin alueella ja edenneet hieman joillakin alueilla, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi perjantaina.

Lisäksi Zelenskyin mukaan Ukraina on vahvistanut ilmatorjuntakykyään ja jatkaa vahvistustyötä ensi vuonna.

22.12: Tutkija: Suuri osa Venäjästä kannattaa Putinia ja tämän sotaa

Valkovenäläisen tutkijan Ryhor Niznikaun mukaan ainakin kaksi kolmasosaa venäläisistä kannattaa Vladimir Putinin politiikkaa ja hyökkäyssotaa Ukrainaan.

Hän arvioi, että Suomen kannattaa olla varuillaan ja ottaa huomioon, että sen naapuri on arvaamaton Venäjä.

Valkovenäläinen tutkija:"Sota ei lopu ensi vuonna, pahin on vasta edessä" 7:05
Katso Itä Nyt -ohjelman seitsemäs jakso: Näin kauan Ukrainan sota vielä tutkijan mukaan kestää.

22.08: Venäläisten turvapaikkahakemusten määrä moninkertaistui Suomessa

Sota Ukrainassa näkyy myös venäläisten jättämien turvapaikkahakemusten määrässä. Hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on Maahanmuuttoviraston mukaan tällä hetkellä kahdeksan kuukautta.

Venäläiset ovat hakeneet ahkerasti turvapaikkaa Suomesta tämän vuoden aikana. Maahanmuuttoviraston mukaan Venäjän kansalaiset ovat jättäneet 28. joulukuuta mennessä kaikkiaan 1 172 turvapaikkahakemusta. Määrä on yli viisinkertainen verrattuna vuoteen 2021, jolloin venäläisten jättämiä turvapaikkahakemuksia oli 207.

Venäläiset ovat jättäneet Suomeen huomattavasti aiempaa enemmän turvapaikkahakemuksia 2:57
Venäläiset ovat jättäneet Suomeen huomattavasti aiempaa enemmän turvapaikkahakemuksia.

22.00: Venäjä vapauttaa Ukrainan sodassa palvelevat tuloverosta

Ukrainassa palvelevat sotilaat ja valtion virkamiehet vapautetaan tuloverosta, kertoivat Venäjän viranomaiset perjantaina. Vapautus koskee kaikkia niitä, jotka palvelevat Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla, jotka Venäjä on liittänyt laittomasti itseensä.

Verovapautuksen saaneiden henkiöiden ei enää myöskään tarvitse toimittaa viranomaisille tietoja "tuloistaan, kuluistaan tai varallisuudestaan", uudessa asetuksessa sanottiin.

Uuden asetuksen mukaan näillä neljällä alueella palvelevat voivat myös ottaa vastaan "humanitaarisluonteisia palkkioita ja lahjoja", jos ne liittyvät Ukrainan sotilasoperaatioon.

Asetus koskee myös alueilla palvelevien puolisoita ja lapsia ja se tulee voimaan takautuvasti 24. helmikuuta lähtien, eli siitä päivästä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. (STT)

19.59: Tass: Donetskiin ja Luhanskiin hyväksyttiin uudet perustuslait

Venäjän laittomasti itseensä liittämillä Donetskin ja Luhanskin alueilla on hyväksytty uudet perustuslait, kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass perjantaina.

– Tänään olemme mukana historiallisessa hetkessä. Tämä vaihe merkitsee Donbassin paluuta Venäjän kulttuurisen ja historiallisen tradition poveen. Se on myös toiveiden täyttymys, sen määränpään saavuttaminen, jota kohti olemme työskennelleet kahdeksan pitkää vuotta, sanoi niin sanotun Donetskin kansantasavallan johtajaksi nimitetty Denis Pushilin.

Tassin mukaan Donetskissa uusi perustuslaki hyväksyttiin 76 edustajan tuella ja Luhanskissa 43 edustajan takaamana.

Venäjä liitti syyskuussa Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet laittomasti itseensä. Kansainvälinen yhteisö ja länsimaat ovat tuominneet alueliitokset. (STT)

14.57: Venäläissotilas pahoinpiteli humalassa komentajansa kuoliaaksi

Venäjän Magnitogorskin sotilastuomioistuin on vanginnut venäläissotilaan, joka humalassa pahoinpiteli yksikkönsä komentajan kuoliaaksi.

Tuomioistuimen mukaan 23. joulukuuta sotilas, arvoltaan ylikersantti, pahoinpiteli nimettömäksi jätetyn komentajan sotilasjunassa Tsheljabinskin oblastissa sotilassiirron aikana. Tsheljabinsk sijaitsee Länsi-Siperiassa lähellä Kazakstanin rajaa.

Komentaja menehtyi välittömästi paikan päällä vammoihinsa.

Tuomioistuimen mukaan sotilas oli tekohetkellä "päihtyneessä tilassa". Molemmat miehet oli värvätty Venäjän syksyisessä liikekannallepanossa.

14.50: Venäjä väittää päässeensä tavoitteeseensa eilisessä suuressa ohjusiskussa

Venäjän puolustusministeriö väittää maan päässeen tavoitteeseensa eilisessä suuressa ohjusiskussaan. Sitä on luonnehdittu yhdeksi suurimmaksi sitten Venäjän hyökkäyssodan alkamisen helmikuussa.

Päivittäisessä sotakatsauksessaan ministeriö kertoi CNN:n mukaan, että Venäjä olisi iskuilla neutralisoinut kaikki ennalta määräämänsä kohteet Ukrainassa. Se sanoi iskujen vaurioittaneen rautateitä ja estäneen ulkomaiset asekuljetukset Ukrainan asevoimille.

Venäjän lausunto on ristiriidassa Ukrainan kertoman kanssa. Ukraina sanoi tuhonneensa valtaosan Venäjän ohjuksista ja että iskujen tuhot onnistuttiin näin minimoimaan. Iskuissa kuoli Ukrainan mukaan kolme ihmistä.

Ukrainan sähköverkosta vastaava Ukrenergo kertoo, että vaikutukset sähköverkkoon jäivät vähäisemmiksi kuin Venäjä väittää.

10.48: Zelenskyi: Venäjä tulee epäonnistumaan

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on julkaissut Telegrammissa kuvia Ukrainan sotajoukoista sekä pelastustyöntekijöistä tositoimissa Venäjän yöllisten ja eilisten ohjus- ja lennokki-iskujen jäljiltä. 

Samalla presidentti välitti toiveikkaan viestin.

– Me taistelemme Ukrainan, Euroopan ja demokraattisen maailman arvojen ja elmän puolesta. Ja kaiken, jonka terrorivaltio yrittää tuhota, puolesta, Zelenskyi sanoi. 

– Se ei ole helppoa. Se on vaikeaa, mutta olen varma, että selviämme ja Venäjän aggressio tulee epäonnistumaan ja kaikki muut mahdolliset hyökkääjät maailmassa eivät uskalla toistaa sitä, mitä Venäjä nyt tekee, hän jatkoi.

10.02: Kiovaan kohdistettiin seitsemän lennokkia viime yönä

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Venäjä laukaisi viime yönä kaikkiaan 16 lennokkia. Tämä oli seurausta Venäjän eiliselle, siis torstaiselle ilmahyökkäykselle, jota on kuvattu massiiviseksi sekä yhdeksi suurimmista ilmahyökkäyksistä koko Venäjän hyökkäyssodan aikana. 

Ukrainan mukaan 16 lennokkia ammuttiin kaakon ja pohjoisen suunnasta. Kiovan pormestari Vitali Klitško on kertonut Telegramissa, että lennokeista seitsemän oli suunnattu kohti pääkaupunkia, Kiovaa. 

Näistä lennokeista viisi onnistuttiin torjumaan ja tuhoamaan kaupungin alueella, kaksi taas kaupungin ulkopuolella. Ukraina kertoo onnistuneensa torjumaan kaikki yölliset lennokki-iskut. 

Yhdestä lennokista peräisin olevat ammukset osuivat hallintorakennukseen Holosijivin alueella, tuhoten rakennuksen osittain ja vaurioittaen läheisen asuinrakennuksen ikkunoita.

Venäjä on tehnyt ohjusiskuja systemaattisesti lokakuun puolivälistä lähtien. Venäjä on pyrkinyt tuhoamaan iskuillaan Ukrainalle tärkeää infrastruktuuria, missä sen asevoimat ovat paikoitellen onnistuneetkin. 

Energiainfrastruktuuriin kohdistuneet iskut ovat jättäneet miljoonat ukrainalaiset ajoittain ilman sähköä. 

9.24: Ukraina sanoo yöllä torjuneensa viisi Venäjän lennokki-Iskua Kiovaan

Ukrainan mukaan sen ilmapuolustusjärjestelmä on yön aikana onnistunut torjumaan viisi Venäjän Kiovaan suuntaamaa lennokkia.

Lennokit olivat iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja, kertoi Kiovan kaupungin sotilashallinto tänään Telegram-viestipalvelussa Guardianin mukaan.

Ukrainan ilmapuolustus onnistui sotilashallinnon mukaan tuhoamaan kaikki lennokit, mutta yhdestä lennokista peräisin olevat ammukset osuivat hallintorakennukseen Holosijivin alueella, tuhoten rakennuksen osittain ja vaurioittaen läheisen asuinrakennuksen ikkunoita.

8.57: Vladimir Putinin ja Xi Jingpingin määrä keskustella tänään

Kiinan presidentti Xi Jingpingin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin on määrä keskustella tänään videokonferenssissa, uutisoi CNN.

Kiinnostus kohdistuu siihen, näyttääkö Kiina tuen vai tuomitsemisen merkkejä Venäjälle 10 kuukautta kestäneen sodan keskellä. 

Kaksikon keskusteluiden keskiölssä on CNN:n mukaan Venäjän ja Kiinan kanhdenkeskeiset suhteet. Lisäksi he vaihtavat näkemyksiään alueellisista kysymyksisytä, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi eilen torstaina. 

Venäjän ja Kiinan suhteet ovat viime vuosina lähentyneet. Kiina ei ole länsimaiden tapaan tuominnut Venäjän sotatoimia Ukrainassa. 

8.34: Kiovassa kuultu jälleen räjähdyksiä

Kiovassa ihmiset ovat heränneet perjantaiaamuun ilmahälytysireenien soidessa, uutisoivat muun muassa The Guardian ja Reuters. 

Yöllä kiovalaiset saivat Telegramissa varoituksen mahdollisesta ilmahyökkäyksestä ja asukkaita kehotettiin hakeutumaan suojaan. 

Reutersin mukaan noin 20 kilometrin päässä Kiovasta on kuultu useita räjähdyksiä. 

Kiovan alueen kuvernööri Olekskiy Kuleba ilmoitti yöllä Telegramissa, että drone-hyökkäys on käynnissä. Muutama tunti myöhemmin hän ilmoitti, että hyökkäys kohdistui infrastruktuuriin, eikä urheja tiettävästi ole. 

Hänen mukaansa Ukraina onnistui torjumaan yöllisen hyökkäyksen.

8.25: Yhdysvallat harkitsee lähettävänsä Bradley-ajoneuvoja Ukrainaan

Yhdysvallat harkitsee lähettävänsä panssaroituja jalkaväen taisteluajoneuvoja Ukrainaan, uutisoi Bloomberg nimettömiin ja asiaan perehtyneisiin lähteisiinsä vedoten.

Bradley-ajoneuvot ovat osa Yhdysvaltain lisätukipakettia. Lopullista päätöstä ei ole vielä Bloombergin lähteiden mukaan tehty. Tiedossa ei myöskään ole, millaisella aikataululla ajoneuvot toimitettaisiin Ukrainaan. 

5.10: "Järjestöntä barbarismia"

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba huomauttaa, että Venäjän tuoreimmat ohjusiskut osuivat aikaan, jolloin Ukrainassa valmistaudutaan uuden vuoden viettoon.

– Järjetöntä barbarismia. Nämä ovat ainoat sanat, jotka tulivat mieleeni, kun huomasin Venäjän laukaisseen ohjuksia rauhallisiin ukrainalaiskaupunkeihin uuden vuoden alla.

– Tällaisten massiivisten sotarikosten kohdalla ei voi olla neutraaliutta. Neutraalius tarkoittaa asettumista Venäjän puolelle, Kuleba tviittasi.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

5.08: Ainakin kolme kuoli Venäjän massiivisessa ilmahyökkäyksessä

Ainakin kolme on kuollut ja kuusi haavoittunut Venäjän torstaina Ukrainaan tekemissä iskuissa, sanoo Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyi.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että monet alueet ovat iskujen jäljiltä ilman sähköä, samalla kun lämpötilat ovat pakkasen puolella.

Ukrainan sähköverkoista vastaava Ukrenergo kertoi aiemmin, että sähkötoimituksissa on vaikeuksia ainakin Harkovassa, Kiovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Hersonissa ja Lvivissä sekä niiden ympäristöissä.

Ukrainan mukaan Venäjä teki torstaina sarjan ohjushyökkäyksiä ympäri maata, mukaan lukien pääkaupunkiin Kiovaan. Ukrainan ilmavoimat luonnehti hyökkäystä "massiiviseksi".

Venäjällä käynnissä laaja ohjusisku Ukrainaan – video näyttää, kuinka ohjuksia torjutaan Kiovan yllä 1:48
Turkin valtiollisen uutistoimisto Anadolun kuvaamalla videolla näkyy, kuinka Ukrainan ilmatorjunta torjuu ohjuksia Kiovan yllä torstaiaamuna.

Torstai 29. joulukuuta: 

22.11: Ukraina: Valko-Venäjällä pudotettu ohjus saattoi olla Venäjän juoni 

Ukrainan mukaan Valko-Venäjän ilmatorjunnan torstaina pudottama ohjus saattoi olla Venäjän juoni, jolla se pyrkii vetämään Valko-Venäjän mukaan sotaan.

– Ukrainalaisosapuoli ei sulje pois tahallista provokaatiota Venäjän taholta, joka on valinnut risteilyohjuksilleen sellaisen reitin, joka yllyttää niiden pudottamiseen Valko-Venäjän ilmatilassa, sanoi Ukrainan puolustusministeriö lausunnossaan.

Valko-Venäjän puolustusministeriön mukaan sen oma ilmapuolustusjärjestelmä ampui torstaina alas ohjuksen Brestin raja-alueella maan länsiosassa.

Valko-Venäjän mukaan kyseessä oli Ukrainasta ammuttu S-300 -ilmatorjuntaohjus. Ohjustyyppiä käyttävät sekä ukrainalaiset että venäläiset joukot.

Venäjä on jälleen tehnyt ison ohjusiskujen sarjan kautta maan Ukrainassa 2:08
Videolla zaporizhzhjalainen Halyna kertoo, miltä tuntui havahtua Venäjän ohjusiskuihin ja etsiä miestään lasinsirujen keskellä. Videolla myös prikaatikenraali Oleksii Gromov kertoo Venäjän ohjusiskuista.

20.39: Venäjän ohjushyökkäys aiheutti merkittävää vahinkoa Ukrainan sähköverkolle

Ukrainassa Venäjän armeijan tekemä ohjushyökkäys on aiheuttanut merkittävää vahinkoa maan sähköverkolle, kertoo sähköverkoista vastaavan Ukrenergon edustaja.

Ukrenergon mukaan sähkötoimituksissa on vaikeuksia ainakin Harkovassa, Kiovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Hersonissa ja Lvivissä sekä niiden ympäristössä.

Venäjä ampui tänään Ukrainaan kymmenittäin ohjuksia.

Voit lukea lisää torstain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat